Viimeisimmät artikkelit

Vauvat
VAUVANVAATTEET JA TEKSTIILIT -VALINTA JA HUOLTO
by Kati/ on 18 Jul 2022

VAUVANVAATTEET JA TEKSTIILIT -VALINTA JA HUOLTO

Vauva ansaitsee iholleen vaatteita, jotka on valmistettu ilman haitallisia kemikaaleja. Parhaita materiaaleja ovat luomulaatuinen tai valkaisematon puuvilla, pellava, villa, bambu, soija, kašmir ja silkki. Vauvan iho on hyvin herkkä ja keinokuituiset materiaalit (kuten esim. polyester ja fleece) saattavat hiostaa ja ärsyttää vauvan ihoa. Ihmeellinen villa Villa on erinomainen materiaali niin kesällä, kuin talvellakin, sillä se imee kosteutta ja säätelee lämpöä automaattisesti. Yksikään keinotekoinen materiaali ei pysty jäljittelemään villan ainutlaatuisia ominaisuuksia. Villa pystyy imemään jopa 40% oman painonsa verran kosteutta.

Raskaus
RASKAUSAJAN RUOKAVALIO
by Kati/ on 15 Jun 2022

RASKAUSAJAN RUOKAVALIO

Raskaana ollessasi sinun tulee kiinnittää huomiota ruokavalioosi, sillä tarvitset ylimääräistä energiaa jaksaaksesi kantaa sisälläsi kasvavaa vauvaasi. Hyvä ravinto vaikuttaa myös ihokudoksiin ja auttaa kehoasi palautumaan raskausajan jälkeen. On erityisen tärkeää, että saat ravinnosta E-vitamiinia, rasvahappoja, erityisesti Omega-3 -rasvahappoja, sekä riittävästi proteiinia. Suolisto ja puolustusjärjestelmä Suoliston ja kehon puolustusjärjestelmän ylläpito on tärkeää. Puolustusjärjestelmästämme 80% sijaitsee suolistossa. Koko keho voi hyvin, kun ravinto kulkee suoliston läpi. Äidin verenkierrolla on suuri merkitys lapsen perusterveyden kannalta.

Raskaus
RASKAUS JA ODOTUS
by Kati/ on 22 May 2022

RASKAUS JA ODOTUS

Odottaessasi esikoistasi alat varmasti saada neuvoja ja ohjeita vauvanhoitoon. Saat hyvää tarkoittavia vinkkejä ystäviltä, sukulaisilta, isovanhemmilta, neuvolan terveydenhoitajalta, lääkäriltä, ehkäpä jopa kaupan kassalta. Usein erilaisia ohjeita on yhtä paljon, kuin niiden antajiakin ja joskus saattaa olla vaikeaa tietää kenen neuvoihin uskoisi. Erityisesti äitiyden ja isyyden ensimetreillä on tärkeää kuunnella eri ihmisten ohjeita ja neuvoja, ja oppia kaikkien heidän kokemuksistaan jotain uutta. Äitiysasioissa, liittyivätpä ne sitten raskausaikaan, synnytykseen, imetykseen tai lastenhoitoon ei ole olemassa yhtä ja ainoaa totuutta.

Synnytys
PONNISTUSVAIHE
by Kati/ on 28 Apr 2022

PONNISTUSVAIHE

Lepovaihe (Rest and be thankfull) Kun kohdunsuu on auennut kokonaan supistukset saattavat hidastua tai jopa loppua kokonaan hetkeksi. Tämä johtuu usein siitä, että vauva ei ole laskeutunut vielä tarpeeksi alas tai kohtulihas kerää voimia työntää lapsi ulos. Tällöin kannattaa nauttia lepohetkestä ja kerätä voimia tulevaa varten. Tämä lepovaihe saattaa kestää jopa 30 minuuttia tai pidempään. Joillakin äideillä tämä lepovaihe jää kokonaan välistä ja ponnistuksen tunne saattaa tulla jo ennen kuin kohdunsuu on kokonaan auennut.

Raskaus
PERÄPUKAMAT RASKAUSAIKANA
by Kati/ on 14 Apr 2022

PERÄPUKAMAT RASKAUSAIKANA

Monelle naiselle raskausaika on ensimmäinen kerta, kun he saavat peräpukamia. Peräpukamat ovat pieniä peräsuolen ympärillä olevia paukamia, peräaukon suonikohjuja. Ne saattavat kutista, polttaa tai vuotaa hieman verta. Kun olet ensimmäistä kertaa kokenut, miltä peräpukamat tuntuvat, englanninkielinen sanonta a pain in the bum saa aivan uuden merkityksen. Ummetus voi tehdä peräpukamista pahempia. Jos sinulla on peräpukamia, katso myös ohjeita, joiden avulla voit ennaltaehkäistä tai vähentää ummetusta. Peräpukamien välttämiseksi ja hoitamiseksi voit kokeilla seuraavia keinoja:

Raskaus
PAHOINVOINTI RASKAUSAIKANA
by Kati/ on 20 Mar 2022

PAHOINVOINTI RASKAUSAIKANA

Ensimmäisen kolmen raskauskuukauden aikana on aivan normaalia, jos sinulla on vatsa kipeänä tai oksettaa. Monet naiset kertovat, että olo on kuin olisi flunssa ja krapula samaan aikaan. Tätä kutsutaan aamupahoinvoinniksi, vaikkakin joillakin naisilla pahoinvointi saattaa kestää koko päivän tai tulla mihin aikaan päivästä tahansa. Pahoinvoinnin voimakkuus vaihtelee henkilöstä toiseen. Jotkut kuvailevat huonoa oloa kuvotukseksi, toiset saavat vain silloin tällöin pahoinvoinnin aallon. Joissain harvinaisissa tapauksissa saatetaan tarvita sairaalahoitoa ja suonensisäistä nesteytystä, jos vaiva on vakava (hyperemisis).

Raskaus
NÄRÄSTYS JA RUUANSULATUSONGELMAT RASKAUSAIKANA
by Kati/ on 17 Feb 2022

NÄRÄSTYS JA RUUANSULATUSONGELMAT RASKAUSAIKANA

Närästys on ruuansulatushäiriö. Se aiheuttaa polttavan tunteen, joka alkaa vatsasta ja tuntuu nousevan kurkkuun asti. Tämä johtuu siitä, että pieniä määriä vatsahappoja pääsee vuotamaan vatsasta ruokatorveen. Raskausaikana kohtu on suurentunut ja vatsan yläosassa oleva läppä rentoutunut. Tästä syystä vatsahappoja saattaa kulkeutua takaisin kurkunpäähän asti, ja ne aiheuttavat närästystä. Rasvainen, paistettu tai mausteinen ruoka aiheuttaa usein närästystä ja ruoansulatusongelmia. Yritä selvittää, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat juuri sinulle närästystä ja vältä niitä. Seuraavista ohjeista voi olla apua närästykseen.

Synnytys
NORMAALI FYSIOLOGINEN SYNNYTYS
by Kati/ on 14 Jan 2022

NORMAALI FYSIOLOGINEN SYNNYTYS

Kaikilla naisilla on luontainen kyky synnyttää. Naiskehossa on huolellinen järjestelmä, jonka ansiosta keho synnyttää lapsen vaikka äiti olisi tajuton. Voimakas hormonitoiminta ohjaa synnytyksen kulkua, joka saattaa myös häiriintyä hyvin pienienkin asioiden vaikutuksesta. Kun synnytyksessä ei käytetä voimakkaita lääkkeitä, on riittävää, että äidin ja vauvan tilaa tarkkaillaan jaksottain. Avautumisvaihe Synnytys voi alkaa monella eri tapaa. Se voi alkaa hissukseen voimistuvilla heikoilla supistuksilla tai esimerkiksi keskellä yötä alkavilla voimakkailla supistuksilla. Latenssivaiheessa kohtu alkaa supistella.

Vauvat
MOTHER’S BLESSING
by Kati/ on 04 Dec 2021

MOTHER’S BLESSING

Spirituaalinen Blessingway juhla on alunperin Navajointiaanien perinne. Tämä intiimi juhla järjestettiin juhlistamaan elämän suuria kohokohtia, kuten naimisiinmenoa, äidiksi tuloa tai miesten sotaan lähtöä varten. Vähitellen tämä kaunis perinne on levinnyt USA:n ja Kanadan kautta myös kaupunkikulttuuriin. Nykyaikaisessa Mother’s Blessing juhlassa naiset kokoontuvat yhteen juhlistamaan äidiksi tuloa ja jakamaan tukeaan tässä tärkeässä elämänvaiheessa. Amerikasta Suomeenkin kantautunut Baby Shower on juhla, jossa esikoistaan odottavan äidin ystävät kokoontuvat yhteen ja tuovat lahjoja vauvalle sekä äidille.

Synnytys
LÄÄKETIETEELLINEN SYNNYTYS
by Kati/ on 30 Nov 2021

LÄÄKETIETEELLINEN SYNNYTYS

Lääkkeillä hoidetussa synnytyksessä kehon oma hormonitoiminta lamaantuu lääkkeiden ja toimenpiteiden johdosta ja sen jälkeen synnytyksen etenemisestä vastaa hoitohenkilökunta lääkkeiden ja toimepiteiden avulla. Yksi toimenpide johtaa usein toiseen ja saattaa syntyä toimenpiteiden kavalkaadi. Synnytyksen käynnistys Lääketieteellisessä synnytyksessä synnytys usein käynnistetään voimakkailla lääkkeillä, jotka saavat kohtulihaksen supistelemaan normaalia voimakkaammin. Käynnistetty synnytys on aina rajumpi, kuin normaali fysiologinen synnytys. Jos synnytys käynnistyy spontaanisti ilman lääkkeitä, se muuttuu lääketieteelliseksi silloin, kun synnytyksen kulkuun puututaan esimerkiksi puhkaisemalla kalvot rutiinisti, antamalla äidille oksitosiinia, epiduraali tai muita lääkkeitä, asentamalla vauvan päähän scalp elektrodi sydänäänten kuuntelua varten tai käyttämällä imukuppia.

Synnytys
JÄLKEISVAIHE
by Kati/ on 24 Oct 2021

JÄLKEISVAIHE

Kun lääkkeettömästi syntynyt vastasyntynyt vauva nostetaan äidin vatsalle, se pystyy ryömimään äidin rinnalle ja löytää nännin. Kun vauva imee rintaa, samaan aikaan kohtu supistelee voimakkaasti. Nämä ovat niin sanottuja jälkisupistuksia ja ne auttavat kohtua palautumaan entiseen kokoonsa ja muotoonsa. Tämä estää myös verenhukkaa. Jälkisupistukset auttavat istukkaa syntymään. Kun istukka on irronnut kohdun seinämästä, äidin pieni ponnistus saa istukan syntymään. Istukka syntyy yleensä noin 20-30 minuutissa synnytyksen jälkeen. Napanuora sykkii useita minuutteja synnytyksen jälkeen.

Vauvat
UMMETUS RASKAUSAIKANA
by Kati/ on 11 Oct 2021

UMMETUS RASKAUSAIKANA

Ummetuksella tarkoitetaan kivuliasta suolen toimintaa. Kivun aiheuttaa hitaasti liikkuva, kuiva ja kova uloste. Yleensä ummetus liittyy siihen, että elimistö saa liian vähän nestettä, erityisesti vettä. Ummetukseen vaikuttaa myös se, minkä tyyppistä ruokaa syöt. Ummetusta aiheuttavat esimerkiksi valkoinen vehnäjauho ja yksinkertaisia hiilihydraatteja sisältävät tuotteet, kuten vaalea leipä, pasta, leivonnaiset ja keksit. Voit saada helposti ummetuksen syömällä esimerkiksi paahtoleipää aamupalaksi, vaaleaa leipää tai hampurilaisen ja ranskalaiset lounaaksi ja pizzaa, pastaa, valkoista riisiä tai perunaa illalliseksi.

Vauvat
IMETYSLIIVIEN VALINTA
by Kati/ on 18 Sep 2021

IMETYSLIIVIEN VALINTA

Kuinka paljon rinnat kasvavat ja miten osaan ostaa oikean kokoiset imetysliivit? Rinnat kasvavat jo raskausaikana ja kasvu on hyvin yksilöllistä. Ensimmäisten elinpäiviensä aikana vauva syö ns. esimaitoa. Varsinainen kypsä maito nousee rintoihin vasta noin kolmantena päivänä synnytyksen jälkeen. Silloin rinnat turpoavat ja ovat yleensä hyvin arat. Ne saattavat olla ihan kivikovat ja pingottuneet. Rintojen kasvua on vaikea ennakoida. Jos kuppikokosi oli ennen odotusaikaa AA, saatat yllättäen huomata omaavasi kunnon Dolly Parton -rinnat.

Vauvat
SYNNYTYS
by Kati/ on 17 Sep 2021

SYNNYTYS

Naisilla on luontainen kyky synnyttää. Kuuntelemalla oman kehonsa viestejä ja seuraamalla luontaisia vaistojaan, nainen osaa synnyttää ilman valmistautumistakin. Mutta kulttuuri ja ympäristö, jossa naiset tänä päivänä synnyttävät ei valitettavasti tue vaistonvaraista käyttäytymistä. Viimeisten vuosikymmenten aikana synnytys on kehittynyt teknisemmäksi ja medikalisoitunut entisestään. Useat synnyttäjät luottavat tekniikkaan, lääketieteeseen ja sairaalaan niin vahvasti, että eivät tule ajatelleeksi kuinka paljon he voisivat itse vaikuttaa omaan synnytyskokemukseensa. Perehtymällä normaaliin fysiologiseen synnytykseen ja löytämällä oman kehonsa valtavat voimavarat synnytykseen valmistautuva nainen voi itse edes auttaa sitä, että synnytyskokemus olisi positiivinen, ainutlaatuinen ja naisen itsetuntoa vahvasti kohottava elämys.

Vauvat
SYNNYTYKSEEN VALMISTAUTUMINEN
by Kati/ on 23 Aug 2021

SYNNYTYKSEEN VALMISTAUTUMINEN

Naisilla on luontainen kyky synnyttää. Kuuntelemalla oman kehon viestejä ja seuraamalla luontaisia vaistoja nainen osaa synnyttää ilman valmistautumistakin. Mutta kulttuuri ja ympäristö, jossa naiset tänä päivänä synnyttävät ei valitettavasti tue vaistonvaraista käyttäytymistä. Viimeisten vuosikymmenten aikana synnytys on kehittynyt teknisemmäksi ja medikalisoitunut entisestään. Useat synnyttäjät luottavat tekniikkaan, lääketieteeseen ja sairaalaan niin vahvasti, että eivät tule ajatelleeksi kuinka paljon he voisivat itse vaikuttaa omaan synnytyskokemukseensa. Perehtymällä normaaliin fysiologiseen synnytykseen ja löytämällä oman kehonsa valtavat voimavarat synnytykseen valmistautuva nainen voi itse edes auttaa sitä, että synnytyskokemus olisi positiivinen, ainutlaatuinen ja naisen itsetuntoa vahvasti kohottava elämys.

Raskaus
IHONHOITO
by Kati/ on 30 Jul 2021

IHONHOITO

Raskausaikana iho joutuu muotoutumaan aivan uusiin muotoihin ja sen kosteuttaminen ja hoitaminen on hyvä asia. Itsestään huolehtiminen ja hemmottelu lievittävät stressiä ja tukevat äidin ja masussa kasvavan vauvan vuorovaikutusta jo raskausaikana. Mutta ovatko kaikki iholle levitettävät tuotteet terveellisiä ja minkälaisia tuotteita raskauden aikana olisi hyvä välttää? Iho on kehon suurin elin, jonka kautta kosmetiikkatuotteiden aineosat imeytyvät elimistöön. Lähes kaikki tavanomaiset kosmetiikkatuotteet sisältävät säilöntäaineena parabeeneja, jotka voivat aiheuttaa miehille lisääntymishäiriöitä ja kivessyöpää sekä naisille rintasyöpää.

Raskaus
SUONIKOHJUT JA JALKOJEN TURPOAMINEN RASKAUSAIKANA
by Kati/ on 14 Jul 2021

SUONIKOHJUT JA JALKOJEN TURPOAMINEN RASKAUSAIKANA

Raskausaikana jalkasi saattavat turvota. Tätä kutsutaan ödeemaksi. Jalkojesi verisuonet voivat myös turvota, eli jalkoihisi voi tulla suonikohjuja. Raskausajan hormonit aiheuttavat sen, että verisuonet rentoutuvat, jolloin niiden läppien ympärille kasaantuu verta. Tilannetta pahentaa vielä raskausaikana kertyvä ylimääräinen paino. Jos omalla äidilläsi on suonikohjuongelmia, on hyvin mahdollista, että myös sinä saat kärsiä niistä. On kuitenkin paljon keinoja, joilla voi helpottaa jalkojen turvotusta ja hidastaa suonikohjujen syntyä. Joillain naisilla, joilla on suonikohjuja ja peräpukamia, saattaa olla suonikohjuja myös emättimessä.

Raskaus
SUONENVETO RASKAUSAIKANA
by Kati/ on 29 Jun 2021

SUONENVETO RASKAUSAIKANA

Jalkakrampit ovat yllättäviä lihaskouristuksia säärien tai jalkapohjan lihaksissa. Ne voivat olla raskaana oleville naisille todella kivuliaita. Krampit tulevat usein öisin tai aamulla sängystä noustessa. Ne aiheutuvat siitä, että suurentunut kohtu aiheuttaa painetta lantion verisuoniin, heikentää verenkiertoa ja painaa myös jalkojen hermoja. Asiantuntijat sanovat, että jalkakrampit johtuvat kalsiumin, fosforin ja magnesiumin epätasapainosta. Monilla naisilla kalsium- ja magnesiumvalmisteiden käyttö on poistanut krampit kokonaan ja heti. Valmisteiden käytön lopettaminen on tuonut krampit takaisin. Niiden syönnin aloittaminen uudelleen on kadottanut krampit noin neljän päivän päästä.

Raskaus
HIIVATULEHDUS
by Kati/ on 14 Jun 2021

HIIVATULEHDUS

Hiivasieni (Candida albicans), joka on normaali osa kehon bakteerikantaa, voi raskausaikana lisääntyä. Hormonien lisääntyminen luo hyvän kasvualustan hiivasienelle erityisesti kosteilla, lämpimillä kehon alueilla. Siksi hiivasieni on tyypillisesti emättimen alueella ja joillain naisilla rintojen alla ja välissä. Se ei ole vaarallinen, mutta siitä olisi hyvä kertoa äitiysneuvolassa, jotta saat hoito-ohjeet. Seuraavat luonnonmukaiset hoitokeinot ja yksinkertaiset ohjeet voivat auttaa: . Syö asidofilus-jogurttia. Se auttaa palauttamaan bakteeritasapainon. . Vältä sokeria ja hiivaa, koska ne auttavat hiivasientä kasvamaan.

Raskaus
RASKAUS JA LIIKUNTA
by Kati/ on 04 May 2021

RASKAUS JA LIIKUNTA

Raskausajan liikunnalla on paljon hyviä vaikutuksia Liikunta raskausaikana helpottaa monia raskausajan vaivoja ja saattaa piristää väsymyksen keskellä. Ennen vanhaan naiset tekivät paljon fyysistä työtä, liikkuivat ja pesivät lattioita kontallaan. Nykyään naiset helposti löhöilevät pehmoisilla sohvilla, ja tämä saattaakin olla yksi syy siihen, miksi vauvat aikaisempaa useammin jäävät synnytyksen kannalta epäedulliseen asentoon. Tästä saattaa seurata normaalia pidempi ja kivuliaampi synnytys. Liikunta raskausaikana . vahvistaa hengitys- ja verenkiertoelimistöä,mistä syystä ravinteiden kulkeminen tuki- ja liikuntaelimistölle paranee

Synnytys
AVAUTUMISVAIHE
by Kati/ on 24 Apr 2021

AVAUTUMISVAIHE

Synnytys voi alkaa monella eri tapaa. Se voi alkaa hissukseen voimistuvilla heikoilla supistuksilla tai esimerkiksi keskellä yötä alkavilla voimakkailla supistuksilla. Latenssivaiheessa kohtu alkaa supistella. Supistuessaan kohtulihas painaa vauvan päätä kohdun suuta vasten, jonka seurauksena kohdun suu vähitellen aukeaa 1cm-n.4cm. Tähän saattaa mennä aikaa tunti tai kaksi vuorokautta. Jokainen synnytys on erilainen. Latenssivaihe Supistuksia tulee noin 10-12min välein tai tiheämmin. Niiden kesto on noin puoli minuuttia. Tässä vaiheessa on hyvä olla vielä kotona ja jatkaa puuhasteluja normaalisti.

Vauvat
BABY SHOWER – JUHLISTA ÄIDIKSI TULOA
by Kati/ on 14 Apr 2021

BABY SHOWER – JUHLISTA ÄIDIKSI TULOA

Järjestä persoonalliset juhlat yhdistämällä Baby Shower ja Mother’s Blessing perinteitä. Amerikasta Suomeen rantautunut Baby Shower -juhla on hauska tapa juhlistaa äidiksi tuloa. Baby Shower -juhlan järjestää usein joku tulevan äidin läheisistä ystävistä ja amerikkalaisen perinteen mukaan juhlistetaan vain ensimmäistä raskautta. Jos äidille ei ole järjestetty juhlia aiempien raskauksien aikana, myös myöhempiä raskauksia voidaan hyvin juhlistaa. Perinteiseen Baby Shower -juhlaan kuuluu äidin hemmottelua, jotain hauskaa ohjelmaa tai kilpailuja ja erityisesti tulevalle vauvalle ostetut ja tehdyt ihanat lahjat.

Vauvat
10 TAPAA VÄLTTÄÄ KEMIKAALEJA
by Kati/ on 14 Mar 2021

10 TAPAA VÄLTTÄÄ KEMIKAALEJA

Kun nainen saa tietää kantavansa pientä ihmisalkua sisällään, omat elintavat ja tottumukset joutuvat punnittaviksi. On itsestään selvää, että alkoholi ja tupakka jäävät pois, sillä niiden haittavaikutukset kehittyvälle sikiölle ovat yleisesti hyvin tiedossa. Monissa arkisissa kodinhoitotuotteissa on kuitenkin suuria määriä kemikaaleja, eikä pitkäaikaisesta altistumisesta niille ole riittävästi tutkimustietoa. Syöpäjärjestöt ovat nostaneet esiin kemikaaleille altistumisen riskit ja niiden yhteyden lisääntyviin syöpätapauksiin. Riskit ovat suurimmat lapsilla, koska lasten elimistö on vasta kehittymässä eikä lasten keho pysty poistamaan kemikaaleja samalla tavalla kuin aikuisten.

Vauvat
VÄLILIHAN HIERONTA OHJEET
by Kati/ on 11 Feb 2021

VÄLILIHAN HIERONTA OHJEET

Välilihalla tarkoitetaan ihoa, joka on emättimen ja peräaukon välissä. Kun vauvan pää näkyy emättimen suulla (”crowning”), väliliha venyy ja antaa periksi ja siten mahdollistaa pään syntymisen. Välilihaa on hyvä hieroa raskausaikana, erityisesti kuuden viimeisen raskausviikon aikana. Hieronta valmistaa välilihan ihoa venymiseen, jota tarvitaan synnytyksessä. Pese ensin kädet. Kostuta sormet öljyyn. Työnnä molemmat peukalosi n. 3-4cm emättimeen (varo teräviä kynsiä) ja vähitellen venytä emättimen suuta alaspäin ja reunoille päin. Venytä vain niin kauan, että tunnet kevyttä polttelua, pistelyä tai kirvelyä, sitten säilytä venytys noin 2min tai niin kauan, kunnes tunne vähitellen häviää.