AVAUTUMISVAIHE

post thumb
Synnytys
kirjoittanut Kati/ 24 Apr 2021

AVAUTUMISVAIHE

Synnytys voi alkaa monella eri tapaa. Se voi alkaa hissukseen voimistuvilla heikoilla supistuksilla tai esimerkiksi keskellä yötä alkavilla voimakkailla supistuksilla. Latenssivaiheessa kohtu alkaa supistella. Supistuessaan kohtulihas painaa vauvan päätä kohdun suuta vasten, jonka seurauksena kohdun suu vähitellen aukeaa 1cm-n.4cm. Tähän saattaa mennä aikaa tunti tai kaksi vuorokautta. Jokainen synnytys on erilainen.

Latenssivaihe

Supistuksia tulee noin 10-12min välein tai tiheämmin. Niiden kesto on noin puoli minuuttia. Tässä vaiheessa on hyvä olla vielä kotona ja jatkaa puuhasteluja normaalisti. Synnytys voi alkaa myös lapsiveden menolla. Se on yleensä merkki siitä että synnytys on käynnistynyt ja supistukset alkavat useimmiten parin vuorokauden sisällä siitä, kun lapsivesi on mennyt. Synnyttäjän aistit ovat erittäin herkät, joten hän reagoi erityisen voimakkaasti esimerkiksi vieraisiin tuoksuihin, ääniin ja lämpötilan vaihteluihin.

. Jos synnytys alkaa päivällä, yritä jatkaa normaaleja arkirutiineja. Koeta kuitenkin säästää energiaa tulevaan koitokseen. . Jos synnytys alkaa yöllä, yritä levätä tai nukkua . Käy suihkussa tai lähde kävelylle . Syö jotain kevyttä, ravitsevaa ja helposti sulavaa ruokaa, esimerkiksi keittoa, paahtoleipää ja munakasta, riisiä tai pastaa. . Pakkaa sairaalakassi ja auto valmiiksilähtöä varten . Pysy kotona niin kauan, että synnytys pääsee hyvin käyntiin, supistukset ovat tehokkaita ja voit olla varma, että synnytys on todella käynnissä. . Jos lapsivesi menee, tarkista veden väri. Sen pitäisi olla kirkasta tai maitomaisen valkoista. Jos vesi on keltaista, vihreää tai ruskeaa, mene heti sairaalaan, sillä se voi olla merkki vauvan stressitilasta. . Jos synnytys käynnistyy ennen 37 raskausviikkoa, mene heti sairaalaan, sillä vauva voi syntyä keskosena.

Aktiivinen avautumisvaihe

Aktiivisessa avautumisvaiheessa kohdunsuu aukeaa 5-7cm saakka. Tässä vaiheessa supistukset voimistuvat ja niillä on säännöllinen jatkuva rytmi. Supistusten kesto on noin minuutin kerrallaan ja ne tulevat nyt jo 3-5 minuutin välein. Supistusten voimistuessa synnyttäjä keskittyy enemmän itseensä ja hän luontaisesti sulkee ulkopuoliset häiriötekijät pois. Hän keskittyy selviytymään supistuksista ja usein ääntelee, eikä pysty puhumaan supistusten aikana.

Lopulta keho ottaa vallan ja vie synnytystä eteenpäin. Synnyttäjä keskittyy kuuntelemaan omaa kehoaan ja toimii vaistojen varaisesti. Supistuksen tullessa synnyttäjä hakeutuu yleensa pystyasentoon, seisoen, kontalleen tai pallon päälle istumaan ja heiluttaa lantiota. Tämä helpottaa kipua ja auttaa lasta etenemään synnytyskanavassa.

Supistusten välissä hän rentoutuu, jopa nukkuu. Tähän vaiheeseen kuuluvat rentoutus, rytmi ja rituaali. Jokainen synnyttäjä löytää oman tapansa selviytyä supistuksista.

. Yritä löytää asentoja, joissa pystyt rentoutumaan sekä supistusten aikana, että niiden välissä. . Muista juoda säännöllisesti sekä käydä vessassa 1-2 tunnin välein. . Pyydä tukihenkilöäsi hieromaan selkääsi tai jalkojasi . suihku tai vesiallas lievittää kipua ja auttaa sinua rentoutumaan.

Regressio

Kun synnytys on aktiivisesti käynnissä, synnyttäjä yleensä välttää keskustelua ja katsekontaktia ja vajoaa omaan maailmaansa. Tämän aiheuttaa kehon oma luonnollinen hormonitoiminta. Äidin rentoutuessa erittyy oksitosiinia, joka vahvistaa supistuksia ja vie siten synnytystä eteenpäin.

Endorfiini taas auttaa äitiä jaksamaan raskaasta fyysisestä koetuksesta. Endorfiini on myös kehon oma kivunlievittäjä, joka auttaa synnyttäjää vaipumaan niin sanottuun synnytysregressioon. Synnytyskipu on voimakasta, mutta luonnon omat supistukset ovat yleensä hyvin siedettäviä.

Voimakas hormonitoiminta saa joskus synnyttäjän käyttäytymään erikoisesti. Hän saattaa hakeutua piiloon, nurkkaan tai jopa sängyn tai pöydän alle. Tämä on täysin normaalia käytöstä ja perustuu vaistonvaraiseen käytösmalliin luonnossa, jossa naaras hakeutuu turvalliseen paikkaan synnyttämään.

Usein synnyttäjä myös ääntelee, hyräilee, laulaa tai käyttää ääntä voimakkaammin karjumalla tai kiljumalla. Tämäkin on ihan normaalia ja auttaa synnyttäjää selviytymään supistuksista.

Kun synnyttäjällä on yksityinen ja turvallinen olo, kehon oma hormonitoiminta voimistaa supistuksia ja synnytys etenee. Vauvan sydänääniä kuunnellaan jaksottaisesti dopplerilla tai KTG-käyrällä. Jatkuva sydänäänten seuranta ei yleensä ole tarpeen, jos lääkkeitä ei käytetä.