HIIVATULEHDUS

post thumb
Raskaus
kirjoittanut Kati/ 14 Jun 2021

HIIVATULEHDUS

Hiivasieni (Candida albicans), joka on normaali osa kehon bakteerikantaa, voi raskausaikana lisääntyä. Hormonien lisääntyminen luo hyvän kasvualustan hiivasienelle erityisesti kosteilla, lämpimillä kehon alueilla. Siksi hiivasieni on tyypillisesti emättimen alueella ja joillain naisilla rintojen alla ja välissä. Se ei ole vaarallinen, mutta siitä olisi hyvä kertoa äitiysneuvolassa, jotta saat hoito-ohjeet.

Seuraavat luonnonmukaiset hoitokeinot ja yksinkertaiset ohjeet voivat auttaa:

. Syö asidofilus-jogurttia. Se auttaa palauttamaan bakteeritasapainon.
. Vältä sokeria ja hiivaa, koska ne auttavat hiivasientä kasvamaan. Hiivaa sisältävät ruoat on valmistettu käyttämällä. Tällaisia ovat muun muassa viinit, donitsit, leivät ja jotkut juustot.
. Kokeile C-vitamiinia ja auringonhattu-uutetta (echinacea). Ne auttavat parantamaan immuunipuolustusta.
. Syö valkosipulia. Valkosipuli on hiivan kasvua ehkäisevä yrtti.
. Laita hiivasienialueelle luonnonjogurttia ulkoisesti iltaisin ennen nukkumaanmenoa.
. Levitä E-vitamiiniöljyä kipeälle iholle. Se voi helpottaa kutinaa.

Kysy lisää neuvoja neuvolasta, apteekista, luontaistuotekaupasta tai naturopaatilta. Jos oireet jatkuvat, ota yhteyttä lääkäriin.

Vauvan ensimmäisen elinvuoden aikana on melko tavallista, että vauvalle tulee hiivatulehdus suuhun. Se näkyy punaisena, ärsyyntyneenä alueena vauvan suun sisäpuolella joko kitalaessa tai poskien sisäpuolella. Pidemmälle edennyt tulehdus voi näkyä valkoisina läikkinä ja valkoisena kerroksena vauvan kielen päällä tai suun sisäpuolella poskissa.

Jos vauvan oireet tuntuvat hiivatulehdukselta (joko suun alueella tai vaippaihottumana), tulehdus on tärkeää hoitaa kuntoon, sillä se on hyvin epämiellyttävä vauvalle. Vie vauva neuvolaan tai lääkärille, jotta saat neuvoja tulehduksen hoitamiseen. Pitkälle edennyt hiivatulehdus vauvan suussa voi johtaa imetyksen myötä myös hiivatulehdukseen äidin rinnoissa. Se voidaan hoitaa helposti. Keskustele tästä vaikkapa imetystukihenkilön kanssa.