JÄLKEISVAIHE

post thumb
Synnytys
kirjoittanut Kati/ 24 Oct 2021

JÄLKEISVAIHE

Kun lääkkeettömästi syntynyt vastasyntynyt vauva nostetaan äidin vatsalle, se pystyy ryömimään äidin rinnalle ja löytää nännin. Kun vauva imee rintaa, samaan aikaan kohtu supistelee voimakkaasti. Nämä ovat niin sanottuja jälkisupistuksia ja ne auttavat kohtua palautumaan entiseen kokoonsa ja muotoonsa. Tämä estää myös verenhukkaa. Jälkisupistukset auttavat istukkaa syntymään.

Kun istukka on irronnut kohdun seinämästä, äidin pieni ponnistus saa istukan syntymään. Istukka syntyy yleensä noin 20-30 minuutissa synnytyksen jälkeen. Napanuora sykkii useita minuutteja synnytyksen jälkeen. Se voidaan joko sulkea heti tai sitten sen annetaan sykkiä loppuun asti, että lapsi saa istukasta koko verimäärän käyttöönsä.

Fysiologinen istukan syntyminen

Jos synnytys on edennyt fysiologisesti, eikä synnytyksen kulkuun ole puututtu, istukka voi syntyä fysiologisesti ilman lääkkeitä. Silloin odotetaan napanuoran sykkimisen loppumista ennenkuin napanuora katkaistaan. Äidin on hyvä hakeutua pystyasentoon tai istuma-asentoon esim. synnytysjakkaralle.

Vauva pidetään yleensä ihokontaktissa ja rinnalla helpottamassa supistusten tuloa. Jos verenvuoto on normaalia, odotellaan supistuksia ja äiti ponnistaa supistuksen tullessa istukan ulos. Jälkeisvaihe voi kestaa jopa tunnin. Myös tässä vaiheessa on tärkeää, että synnyttäjää ei häiritä. Rauhallinen synnytysympäristö ja luottavainen hoitohenkilökunta edesauttavat äidin kehon oksitosiinituotantoa ja näin vähentävät vakavan verenvuodon mahdollisuutta.

Hyodyt:

. Napanuora saa sykkiä loppuun ja vauva saa kaiken veren istukasta.
. Varhainen ihokontakti ja ensi-imetys
. Ei voimakkaita jälkisupistuksia

Haitat:

. Verenvuoto saattaa olla runsaampaa heti synnytyksen jälkeen, mutta jälkivuoto on yleensä vähäisempää.

Jälkeisvaiheen aktiivinen hoito oksitosiinilla

Jos normaalin fysiologisen synnytyksen jälkeen istukka ei ole syntynyt tunnin sisallä tai jos verenvuoto on runsasta aktiivinen jälkeisvaiheen hoito on perusteltua. Jos synnytyksessä on käytetty lääkkeitä, jälkeisvaihe hoidetaan aina aktiivisesti lääkkeillä.

Oksitosiinipistos annetaan äidille, kun lapsi on syntynyt. Tämä nopeuttaa istukan irtoamista ja sen syntymistä. Pistosta käytetään myös vähentämään jälkivuotoa. Oksitosiini voidaan antaa myös tippakanyylin kautta suoraan suoneen. Jälkeisvaiheen aktiivinen hoito oksitosiinilla on tarpeen esimerkiksi silloin, jos äidillä on ollut verenhukkaa aiemmassa synnytyksessä tai epäsäännölliset ja erityisen heikot supistukset.

Myös matala hemoglobiiniarvo veressä (mikä saattaisi hidastaa veren hyytymistä) saattaa olla syynä aktiiviselle hoidolle. Lääketieteellisesti hoidetun synnytyksen tai keisarileikkauksen jälkeen jälkeisvaihe hoidetaan aina aktiivisesti oksitosiinilla. Oksitosiini voidaan laittaa joko pistoksena äidin reiteen tai tippakanyylin kautta suoraan suoneen. Napanuora suljetaan heti, kun lapsi on syntynyt. Istukka synnytetään kohtua painamalla ja napanuoraa vedetään, jotta istukka irtoaisi helpommin.

Vaikutukset äitiin:

Hyöty:

. Jälkeisvaihe saadaan nopeasti hoidettua
. Verenvuoto on vähäisempää heti synnytyksen jälkeen

Haittavaikutukset:

. Napanuorasta vetäminen istukan irrottamiseksi saattaa johtaa napanuoran katkeamiseen.
. Saattaa aiheuttaa pahoinvointia ja voimakkaita jälkisupistuksia
. Korkea keinotekoisen oksitosiinin määrä saattaa aiheuttaa vähentynyttä herkkyyttä luonnon omaa oksitosiinia kohtaan, jota erittyy, kun lapsi imee rintaa. Tämä saattaa johtaa herumisrefleksin häiriöihin ja imetysongelmiin ensipäivien aikana.

Kun istukka on syntynyt, kätilö tarkistaa, että istukka on kokonainen. Jos istukan osia jää kohtuun, se saattaa aiheuttaa verenvuotoa. Kätilö myös tarkistaa välilihan mahdolliset vauriot, ja ompelee tarvittavat tikit paikallispuudutuksessa.