VAUVANVAATTEET JA TEKSTIILIT -VALINTA JA HUOLTO

post thumb
Vauvat
kirjoittanut Kati/ 18 Jul 2022

VAUVANVAATTEET JA TEKSTIILIT -VALINTA JA HUOLTO

Vauva ansaitsee iholleen vaatteita, jotka on valmistettu ilman haitallisia kemikaaleja. Parhaita materiaaleja ovat luomulaatuinen tai valkaisematon puuvilla, pellava, villa, bambu, soija, kašmir ja silkki. Vauvan iho on hyvin herkkä ja keinokuituiset materiaalit (kuten esim. polyester ja fleece) saattavat hiostaa ja ärsyttää vauvan ihoa.

Ihmeellinen villa

Villa on erinomainen materiaali niin kesällä, kuin talvellakin, sillä se imee kosteutta ja säätelee lämpöä automaattisesti. Yksikään keinotekoinen materiaali ei pysty jäljittelemään villan ainutlaatuisia ominaisuuksia. Villa pystyy imemään jopa 40% oman painonsa verran kosteutta. Villa tuntuu talvellä lämpöiseltä, mutta kesällä se on hengittävä ja viileä materiaali. Se on myös luontaisesti antibakteerinen.

Lampaantalja tai villainen peitto on mainio alusta vauvan rattaissa myös kesällä. Villainen kosteusalusta vauvan lakanan alla on huomattavasti miellyttävämpi vauvalle, kuin yleisesti käytetty muovifrotee. Vauvat usein nukkuvat levollisesti villaisen alustan päällä.

Villan ehdottomasti paras ominaisuus on sen ainutlaatuinen kyky puhdistaa itse itsensä reagoimalla ilman hapen kanssa. Jopa pissaisten villavaippahousujen puhdistukseen riittää tuuletus.

Silkkiä herkkäihoiselle

Silkki on kaikista hellävaraisin materiaali vauvan iholle. Silkissä on luonnostaan ihoa parantava vaikutus, joten se sopii mainiosti allergisen tai atooppisen vauvan iholle. Esimerkiksi Ruskovillan silkkiset kerrastot sopivat herkkäihoiselle myös yöasuiksi.

Tarkista aina vauvan vaatteita valitessasi ettei niissä ole kovia tai ärsyttäviä saumoja tai brodeerauksia, jotka tulevat vauvan ihoa vasten, sillä ne saattavat olla hyvinkin ärsyttäviä nurjalta puolelta. Valitettavasti jotkut suunnittelijat ajattelevat enemmän vaatteen ulkonäköä, kuin vauvan mukavuutta. Muistathan leikata vauvan vaatteista pois kaikki pesulaput, jotka ovat sisäpuolella vauvan ihoa vasten. Ne ärsyttävät ja kutittavat vauvan ihoa.

Eettinen ja ekologinen soijakuitu

Soijakuitu on ekologinen materiaali, jota kutsutaan silkkisen pehmeytensä vuoksi myös ”kasvis-cashmereksi”.

Tämä vihreä tekstiili valmistetaan uusiutuvista ja biohajoavista luonnonvaroista – tofu ja soijamaitoteollisuudesta ylijäävästä soijapapumassasta.

Soijamateriaalin hyödyt

♥ pehmeää, kuten cashmere ♥ erinomainen lämmönsäätelykyky, vastaava kuin villalla ♥ luonnostaan antibakteerinen ♥ imee kosteutta, kuten puuvilla ♥ hengittää hyvin ja haihduttaa kosteutta paremmin, kuin puuvilla ♥ soveltuu mainiosti vauvoille, joilla on eczemaa ja ihoärsytystä.

Soijakuituun yhdistetään yleensä puolet puuvillaa. Se pestään 40 asteessa. Soijakuitu kestää rumpukuivauksen miedolla lämmöllä, mutta ei silitystä.

Vältä vaatteita ja tekstiilejä, jotka on käsitelty kemiallisesti

Keinotekoisia materiaaleja tulisi välttää lasten iholla, sillä ne on viimeistelty voimakkailla kemikaaleilla. Lisäksi ne eivät hengitä ja ovat kesällä kuumia ja talvella kylmiä.

Kodintekstiilit ja lasten urheilu- ja ulkoiluvaatteet on usein käsitelty voimakkailla PFOA kemikaaleilla, joille altistuminen on yhdistetty mm. käytös-, hormoni- ja immuunijärjestelmän häiriöihin. Kosteutta ja tahroja hylkivissä vaatteissa ja kengissä käytetty PFOA on mahdollinen syövänaiheuttaja, ja tutkimusten mukaan sillä saattaa olla myös yhteys lisääntyneeseen ADHD-oireyhtymään. Sen epäillään vaurioittavan sikiön kehitystä ja sukupuolielimiä ja se saattaa vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Muun muassa Teflon-, Gore Tex-, Stainmaster- ja Scotchguard-tuotemerkit sisältävät haitallisia PFOA yhdisteitä, joille altistumista voit välttää seuraavin keinoin:

Minimoi sellaisten tuotteiden käyttö, joita mainostetaan esimerkiksi sanoilla itsestään siliävä, rypistymätön, antistaattinen, kosteutta hylkivä, tahroja hylkivä tai koinsuojakäsitelty. Vältä myös tahransuojakäsiteltyjä kalusteita, verhoja ja verhoilukankaita. Poista aina käytöstä rikkinäiset kosteussuojatut vaatteet. Älä käytä suihkutettavia tahrasuojia. Jos käytät kenkien kosteussuojasuihketta, suihkuta sitä vain ulkona. Vältä myös ruokalappuja, jotka on valmistettu vinyylistä tai PVC-muovista.

Pesuaineet

Kaikki vauvanvaatteet ja tekstiilit, jotka ovat kosketuksissa vauvaan, on hyvä pestä ennen käyttöön ottoa. Tavalliset pyykinpesuaineet ja puhdistusaineet sisältävät haitallisia aineosia, kuten optisia valkaisuaineita, keinotekoisia hajusteita ja geneettisesti muokattuja entsyymejä.

Näiden aineosien jäämät kiinnittyvät vaatteisiin pesun aikana. Tämä tarkoittaa, että ihomme on jatkuvasti kosketuksessa näihin kemiallisiin aineisiin vaatteidemme ja vuodevaatteidemme välityksellä. Näin ihoärsytysten ja allergioiden riski kasvaa huomattavasti. Erityisesti silloin, kun perheessä on herkkä vastasyntynyt vauva, on syytä valita pyykinpesuaineet ja kodin puhdistusaineet huolella.

Käytä mieluiten pesuaineita, jotka eivät sisällä petrokemian tuotteita ja kemikaaleja, vaan on valmistettu luonnon omista turvallisista raaka-aineista. Tällaisia pesuaineita myyvät ainakin luontaistuotekaupat ja jotkut päivittäistavarakaupat. Luotettavia merkkejä ovat ainakin Hollantilainen Ecover, Saksalainen Sonett, Tanskalainen Maison Belle ja kotimainen Elokuu-sarja.

Säännöllinen tuuletus riittää silkille ja villalle

Silkki- ja villavaatteita ei tarvitse pestä niin usein, kuin puuvillaisia vaatteita. Niillä on kyky puhdistaa itse itsensä, joten ne kannattaa tuulettaa usein ja pestä vain, kun ne tahraantuvat. Käytä niiden pesuun ainoastaan villan- ja silkinpesuainetta. Erinomainen pesuaine vauvanvaatteiden tahroihin on sappisaippua. Paras ja edullisin tahrojen valkaisija on aurinko. Pyykkinarulla auringonpaisteessa häviävät vaatteista jopa vaikeat porkkanatahrat!