IHONHOITO

post thumb
Raskaus
kirjoittanut Kati/ 30 Jul 2021

IHONHOITO

Raskausaikana iho joutuu muotoutumaan aivan uusiin muotoihin ja sen kosteuttaminen ja hoitaminen on hyvä asia. Itsestään huolehtiminen ja hemmottelu lievittävät stressiä ja tukevat äidin ja masussa kasvavan vauvan vuorovaikutusta jo raskausaikana.

Mutta ovatko kaikki iholle levitettävät tuotteet terveellisiä ja minkälaisia tuotteita raskauden aikana olisi hyvä välttää?

Iho on kehon suurin elin, jonka kautta kosmetiikkatuotteiden aineosat imeytyvät elimistöön. Lähes kaikki tavanomaiset kosmetiikkatuotteet sisältävät säilöntäaineena parabeeneja, jotka voivat aiheuttaa miehille lisääntymishäiriöitä ja kivessyöpää sekä naisille rintasyöpää.

Huolestuttava raaka-aineryhmä tavanomaisessa kosmetiikassa on myös ftalaatit, joille altistuminen saattaa häiritä hormonitasapainoa ja aiheuttaa vaurioita jo kohdussa. Fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta on tuonut esiin huolensa siitä, että poikavauvojen sukupuolielinten kehityshäiriöt ovat yleistyneet.

Muutaman vuoden takaisessa Yle:n Akuutti-ohjelmassa Toppari kertoo, että tyttösikiö ei tuota sukupuolihormoneja raskauden aikana. Poikasikiö taas tuottaa paljon testosteronia, minkä johdosta sikiö maskulinisoituu. Jos joku estää testosteronin synteesiä, niin sikiön sukupuolielimet eivät kehity normaalisti. Joskus kivekset eivät laskeudu tai siitin voi olla epänormaalisti kehittynyt.

Kivessyöpä on yleistynyt länsimaissa ja miesten lisääntymiskyky on samalla huomattavasti heikentynyt. Kemikaalien ja lisääntymishäiriöiden yhteyttä ei ole pystytty todistamaan, mutta useita hälyyttäviä esimerkkejä on havaittu muum muassa eläinkokeissa. Erityisesti raskausaikana on hyvä suosia luonnonkosmetiikkatuotteita.

Kuva: MÁDARA luonnonkosmetiikan raaka-aineet kerätään Baltian luomutiloilta. Pohjoisen lyhyen kesän vuoksi kasvien on keskitettävä energiansa lyhyeen kukinta-aikaan houkutellakseen pölyttäjiä ja varmistaakseen hengissä pysyminen myös seuraavaksi kesäksi. Näillä alueilla kasvaneiden kukkien ja yrttien aktiiviaineet ja uutteet ovat erityisen voimakkaita ja vaikuttavia.

Suosi luonnonkosmetiikkaa

Luonnonkosmetiikkatuotteiden kaikki valmistusaineet – kasviöljyt, uutteet, vahat ja eteeriset öljyt -ovat peräisin luonnosta. Synteettisten raaka-aineiden, kuten tuoksujen ja väriaineiden, käyttö on kielletty. Luonnonkosmetiikassa ei myöskään käytetä silikoneja, parafiiniöljyä eikä geenimuunneltuja raaka-aineita. Parabeenien sijaan tuotteiden säilyvyys taataan tietyillä luonnonaineilla, kuten eteerisillä öljyillä tai E-vitamiinilla. Myös pakkauksilla voidaan vaikuttaa säilyvyyteen.

Jos et ole valmis vaihtamaan kaikkea kosmetiikkalaukkusi sisältöä, ainakin kynsilakka, kynsilakanpoistoaine, deodorantit sekä vauvanhoitotuotteet on hyvä valita luonnonkosmetiikkavalmistajien valikoimista. Vältä myös voimakkaita hiusvärejä erityisesti raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana sekä käsisaippuoita, joissa on triklosaania.

Kaikki mitä mainostetaan luonnollisena ei sitä suinkaan ole. Ensimmäinen askel on opetella lukemaan kosmetiikkapakkausten ainesosaluetteloita (INCI). Valitse tuotteita, joissa on vähemmän valmistusaineita, ja vältä tuotteita, joissa on näitä valmistusaineita:

– parabeenit: methylparaben, butylparaben, probylparaben, isobutylparaben – ftalaatit
– Sodium Lauryl Sulfate (SLS tai SLES)
– Propylene glycol
– mineraaliöljyt: Paraffinum liquidium
– Triethanolamine (TEA), – Diethanolamine (DEA)
– Butylated hydroxythaluene (BHT)
– Phenosyethanol – Triclosan
– Formaldehyde – Polyethylene glycol (PEG) – kaikki, missä on sana glycol tai methyl.