IMETYSLIIVIEN VALINTA

post thumb
Vauvat
kirjoittanut Kati/ 18 Sep 2021

IMETYSLIIVIEN VALINTA

Kuinka paljon rinnat kasvavat ja miten osaan ostaa oikean kokoiset imetysliivit?

Rinnat kasvavat jo raskausaikana ja kasvu on hyvin yksilöllistä. Ensimmäisten elinpäiviensä aikana vauva syö ns. esimaitoa. Varsinainen kypsä maito nousee rintoihin vasta noin kolmantena päivänä synnytyksen jälkeen. Silloin rinnat turpoavat ja ovat yleensä hyvin arat. Ne saattavat olla ihan kivikovat ja pingottuneet.

Rintojen kasvua on vaikea ennakoida. Jos kuppikokosi oli ennen odotusaikaa AA, saatat yllättäen huomata omaavasi kunnon Dolly Parton -rinnat. Alkuun voit käyttää vaikka kaksia liivejä päällekkäin, jos tarvitset kunnon tukea.

Milloin liivit kannattaa ostaa?

Imetysliivit on hyvä ostaa viimeisen raskauskuukauden aikana, sillä siinä vaiheessa pystytään jo melko hyvin arvioimaan rintojen koko synnytyksen jälkeen. Jotkut imetysliivit soveltuvat hyvin käytettäväksi myös raskausaikana.

Miten osaan ostaa oikean kokoiset imetysliivit?

Pääsääntönä voidaan pitää, että imetysliiveihin jätetään kasvunvaraa yhden kuppikoon verran. Sovita ensin, mikä kuppikoko tuntuu hyvältä ja valitse sitten yhtä kuppikokoa suurempi liivi. Jos olet epävarma koosta, osta valmiiksi yhdet liivit ja hanki niitä lisää, kun maito on noussut ja tiedät koon paremmin.

Rintojen koko vaihtelee ensimmäisten imetyskuukausien aikana paljon. Rinnat ovat välillä täynnä maitoa ja syötön jälkeen tyhjillään, joten ihan täydellisen sopivia liivejä ei olekaan. Jos olet kuitenkin ostanut itsellesi liian pienet imetysliivit, niille tulee varmasti käyttöä muutaman kuukauden jälkeen, kun maidontuotanto on tasoittunut ja pahin turvotus rinnoista rauhoittunut.

Kuinka monet imetysliivit tarvitsen?

Erityisesti imetyksen alkuvaiheessa maitoa vuotaa ja roiskuu. Siksi on hyvä olla käytössä useita liivejä, jotta saat pestyä niitä päivittäin. Ainakin kahdet imetysliivit on hyvä olla valmiina jo ennen vauvan syntymää.

Vältä alkuun kaaritukia

Useimmat naiset ovat varmasti tottuneet ennen raskautta käyttämään kaarituellisia liivejä. Imetysaikana kovat kaarituet saattavat kuitenkin painaa maitorauhasia ja aiheuttaa epämukavan olon tai rintatulehduksen. Tämän vuoksi useimmat imetysliivit ovat kaarituettomia. Tärkeintä on liivien mukavuus.

Kunhan alun turvotus on rauhoittunut rinnoista ja maidontuotanto tasaantunut noin 3‒4 ensimmäisen kuukauden jälkeen, voit huoletta käyttää kaarituellisiakin liivejä. Jos ne eivät tunnu sinusta epämukavilta, voit toki käyttää niitä jo aikaisemmin.

Yöliivit

Yökäyttöä varten on hyvä varata yöliivit, sillä arat rinnat kaipaavat tukea myös nukkuessasi. Yöliiveissä ei saisi olla painavia saumoja eikä hakasia.

Tällaiseen käyttöön soveltuvay mainiosti esim. Bravadon puuvillaiset Original Plus ja Original Extra -liivit, sekä Essential imetystopit. Ne ovat vähän kuin imetysliivien ”verkkarimalleja”, joissa on mukava olesklla kotosalla. Näissä malleissa kuppi aukeaa kokonaan ja vauva pääsee helposti rinnalle ja saa samlala nauttia tärkeästä ihokontaktista.

Liivinsuojat

Imettäjänä tarvitset myös liivinsuojia. Niiden tehtävänä on imeä vuotava maito itseensä, koska etenkin aluksi maitoa heruu tiheään ja se tulee helposti vaatteiden läpi. Liivinsuojia valmistetaan eri materiaaleista, kuten villasta ja puuvillasta. Villainen suoja on kaikkein hellävaraisin.

Pestävät liivinsuojat

Pestävät puuvillaiset liivinsuojat ovat kertakäyttöisiä suojia hellävaraisemmat nännin herkälle iholle, ja niitä kannattaakin varata kotikäyttöön useita pareja. Päivän aikana likaat helposti ainakin kolme paria liivinsuojia. Puuvillaiset liivinsuojat ovat imukykyisiä, mutta eivät kuitenkaan estä maitotahrojen syntyä vaatteisiin.

Kertakäyttöiset liivinsuojat

Jos liikut ihmisten ilmoilla, etkä halua märkiä läiskiä paidallesi, varaa itsellesi kertakäyttöisiä liivinsuojia. Kertakäyttöisissä liivinsuojissakin on eroja. Toiset ovat paksuja ja siksi imukykyisiä, mutta toisaalta ne myös näkyvät selvästi vaatteiden läpi.

Lansinoh-liivinsuojat ovat huomaamattomat, mutta silti erittäin imukykyiset. Ne eivät tahraa vaatteita, koska niissä on kosteudenpitävä kerros.