VÄLILIHAN HIERONTA OHJEET

post thumb
Vauvat
kirjoittanut Kati/ 11 Feb 2021

VÄLILIHAN HIERONTA OHJEET

Välilihalla tarkoitetaan ihoa, joka on emättimen ja peräaukon välissä. Kun vauvan pää näkyy emättimen suulla (”crowning”), väliliha venyy ja antaa periksi ja siten mahdollistaa pään syntymisen.

Välilihaa on hyvä hieroa raskausaikana, erityisesti kuuden viimeisen raskausviikon aikana. Hieronta valmistaa välilihan ihoa venymiseen, jota tarvitaan synnytyksessä.

Pese ensin kädet. Kostuta sormet öljyyn. Työnnä molemmat peukalosi n. 3-4cm emättimeen (varo teräviä kynsiä) ja vähitellen venytä emättimen suuta alaspäin ja reunoille päin. Venytä vain niin kauan, että tunnet kevyttä polttelua, pistelyä tai kirvelyä, sitten säilytä venytys noin 2min tai niin kauan, kunnes tunne vähitellen häviää.

Voit myös hieroa välilihaa peukalon ja etusormen välissä. Yritä samalla tietoisesti rentoutua. Se voi auttaa sinua automaattisesti rentoutumaan, kun väliliha venyy synnytyksessä. Ennen hierontaa voit pehmentää välilihaa esim. kylpemällä lämpimässä vedessä. (Veteen voit lisätä esim. tipan laventeliöljyä). Partnerisi voi myös hieroa sinua.

Tutkimusten mukaan välilihan hieronnalla on jonkun verran vaikutusta toisen ja kolmannen asteen repeämien ehkäisemisessä etenkin ensisynnyttäjillä. Se voi myös vähentää episiotomian ja imukuppisynnytyksen tarvetta. Suurin merkitys välilihan repeämisen kannalta on kuitenkin hidas ja rauhallinen pään syntyminen.

Voit käyttää välilihan hierontaan esim. Weledan Synnytykseen valmistautumisöljyä, joka samalla kosteuttaa ihoa. Se sisältää manteliöljyä, vehnänalkioöljyä ja aitoja haihtuvia öljyjä. Voit käyttää hierontaan myös tavallista manteliöljyä, E-vitamiini- öljyä tai esim. ruoanlaitossa käytettävää kasviöljyä.