TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Oksitosiini-tippa

Keinotekoista oksitosiini-tippaa käytetään synnytyksessä voimistamaan kohdun supistuksia, silloin kun kehon omat supistukset eivät ole tarpeeksi voimakkaita. Oksitosiini saa kuitenkin aikaan normaaleja supistuksia voimakkaampia ja pidempiä supistuksia, ja sen takia oksitosiinilla vauhditettu synnytys on yleensä äidille raju kokemus ja johtaakin usein kipulääkityksen tarpeeseen. Se vaikuttaa myös vauvan tilaan, sillä vauva saa istukan kautta happea aina supistusten välissä. Normaalia voimakkaammat ja pidemmät supistukset saattavat aiheuttaa vauvalle hapenpuutetta, mikä näkyy häiriöinä vauvan sydänäänissä.

Oksitosiinia käytetään joko käynnistämään synnytys, nopeuttamaan synnytystä tai jälkeisvaiheen aktiiviseen hoitoon. Käteen kiinnitetään tippakanyyli ja synteettinen oksitosiini syötetään tasaisesti kehoon tippakanyylin kautta. Tippa kiinnitetään tipanlaskijaan, joka seuraa nesteen virtausnopeutta. Tätä nopeutta lisätään vähitellen, kunnes supistukset kehittyvät, kestävät yhden minuutin ja toistuvat aina kahden minuutin välein.

Synnytyksen nopeuttaminen oksitosiinitipalla 

Synnytyksen nopeuttaminen oksitosiinilla saattaa olla tarpeen, jos synnytys hidastuu ja voidaan olettaa, että pitkittynyt synnytys vaarantaa lapsen terveyden. Jos synnytys hidastuu epiduraalin vaikutuksesta, keinotekoista oksitosiinia tarvitaan käynnistämään supistukset uudelleen.

Vaikutus äitiin:

Hyöty:

 • Lyhentää synnytyksen kestoa ja saattaa vähentää synnytysuupumusta pitkässä synnytyksessä.

Haittavaikutukset:

 • Synnytys saattaa olla paljon kivuliaampi ja stressaavampi, johtuen luonnottoman pitkistä supistuksista, jotka tulevat säännöllisesti ja antavat hyvin vähän lepoaikaa.
 • Keinotekoinen oksitosiini lamaannuttaa kehon oman oksitosiinin ja endorfiinin erityksen
 • Lisääntynyt kipulääkkeiden tarve, kuten esim. petidiini ja epiduraali. Epiduraali saattaa hidastaa synnytystä ja sen takia tarvitaan suurempia määriä oksitosiinia.
 • Korkea keinotekoisen oksitosiinin määrä saattaa aiheuttaa vähentynyttä herkkyyttä luonnon omaa oksitosiinia kohtaan, jota erittyy, kun lapsi imee rintaa. Tämä saattaa johtaa herumisrefleksin häiriöihin ja imetysongelmiin ensipäivien aikana. 

Vaikutus vauvaan:

Hyöty:

 • Vauva saattaa syntyä nopeammin

Haittavaikutukset:

 • Lisääntynyt supistusten voima saattaa aiheuttaa poikkeamia vauvan sydänäänissä, johtuen vähentyneestä happimäärästä pitkien supistusten aikana, kun välissä on vain vähän lepoaikaa
 • Tämä saattaa johtaa lisätoimenpiteisiin, kuten pihti- tai imukuppisynnytykseen, jos ongelma on vakava.
 • Lisää lapsen riskiä sairastua keltaisuuteen, johtuen lääkkeiden (kuten oksitosiini, petidiini ) olemassa olosta vauvan systeemissä synnytyksen jälkeen.
 • Avustettu (pihti- tai imukuppi )synnytys tai suuret määrät puudutetta saattaa vaikuttaa vauvan hengitykseen syntyessä ja aiheuttaa heikkoa imemisrefleksiä.
 • Äidin ja vauvan erottaminen heti synnytyksen jälkeen, jos jotkut näistä oireista ovat vakavia.

Jälkeisvaiheen aktiivinen hoito oksitosiinilla

Oksitosiinipistos annetaan äidille, kun lapsi on syntynyt. Tämä nopeuttaa istukan irtoamista ja sen syntymistä. Pistosta käytetään myös vähentämään jälkivuotoa. Oksitosiini voidaan antaa myös tippakanyylin kautta suoraan suoneen. Jälkeisvaiheen aktiivinen hoito oksitosiinilla on tarpeen esimerkiksi silloin, jos äidillä on ollut verenhukkaa aiemmassa synnytyksessä tai epäsäännölliset ja erityisen heikot supistukset.

Myös matala hemoglobiiniarvo veressä (mikä saattaisi hidastaa veren hyytymistä) saattaa olla syynä aktiiviselle hoidolle. Keisarileikkauksen jälkeen jälkeisvaihe hoidetaan aina aktiivisesti oksitosiinilla. Oksitosiini voidaan laittaa joko pistoksena äidin reiteen tai tippakanyylin kautta suoraan suoneen. Napanuora suljetaan heti, kun lapsi on syntynyt. Istukka synnytetään kohtua painamalla ja napanuoraa vedetään, jotta istukka irtoaisi helpommin.

Vaikutukset äitiin:

Hyöty:

 • Jälkeisvaihe saadaan nopeasti hoidettua
 • Verenvuoto on vähäisempää heti synnytyksen jälkeen

Haittavaikutukset:

 • Napanuorasta vetäminen istukan irrottamiseksi saattaa johtaa napanuoran katkeamiseen.
 • Saattaa aiheuttaa pahoinvointia ja voimakkaita jälkisupistuksia
 • Korkea keinotekoisen oksitosiinin määrä saattaa aiheuttaa vähentynyttä herkkyyttä luonnon omaa oksitosiinia kohtaan, jota erittyy, kun lapsi imee rintaa. Tämä saattaa johtaa herumisrefleksin häiriöihin ja imetysongelmiin ensipäivien aikana.
Lähteet:

Preparing for Birth, Andrea Robertson
Creating Your Birthplan, Marsden Wagner

Keinotekoinen oksitosiini saa aikaan luonnollisia supistuksia voimakkaampia ja pidempiä supistuksia.

Keinotekoinen oksitosiini saa aikaan luonnollisia supistuksia voimakkaampia ja pidempiä supistuksia

"Kätilöni sanoi, että supistukset eivät ole tarpeeksi voimakkaita ja voimisti niitä oksitosiini-tipalla. Sen jälkeen kipu muuttui sietämättömäksi, enkä enää kestänyt sitä ilman lääkkeitä"

 

"Synnytykseni käynnistettiin oksitosiinilla ja se oli todella raju kokemus."

   
mama-licious