TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Lääketieteelliset toimenpiteet

Kun englanninkielessä puhutaan synnytystoimenpiteistä, käytetään sanaa interventio (intervention), joka tarkoittaa synnytykseen puuttumista. Tämä kuvaakin paremmin sitä, mikä rooli toimenpiteillä on synnytyksessä. Niillä puututaan normaaliin synnytyksen kulkuun. Normaalissa fysiologisessa synnytyksessä ei toimenpiteitä tehdä. Joskus ne kuitenkin ovat välttämättömiä ja saattavat jopa pelastaa ihmishenkiä.

Useimmissa länsimaisissa sairaaloissa, myös Suomessa tehdään paljon toimenpiteitä, jotka eivät läheskään aina ole tarpeellisia. Erityisesti kalvojen puhkaisu ja oksitosiinitipan käyttö ovat lähes rutiineja suomalaisessa synnytysten hoidossa. Myös episiotomia, eli välilihan leikkaus on Suomessa vielä yleinen toimenpide. Synnytys etenee aina turvallisemmin ja mutkattomimmin mitä vähemmän sen kulkuun puututaan toimenpiteillä.

Tutustu eri toimepiteiden kuvauksiin sivuillamme. Se auttaa sinua ymmärtämään milloin toimenpiteille on lääketieteelliset perusteet. Opit myös hahmottamaan eri toimenpiteiden mahdollisia seurauksia. Yksi toimenpide johtaa usein toiseen ja seurauksena saattaa olla toimenpiteiden kavalkaadi, joka päätyy imukuppisynnytykseen tai keisarileikkaukseen.

Synnytyksen käynnistys

Käynnistys saattaa olla tarpeen, jos äidin terveys tai henkiinjääminen vaarantuisi raskauden jatkumisen vuoksi: jos äidillä on vakava raskausmyrkytys (pre-eclmapsia), munuaissairaus tai diabetes. Samoin on syytä käynnistää, jos vauvan terveys tai hyvinvointi vaarantuisi pysymällä kohdussa: jos nähdään merkkejä istukan toimintahäiriöstä, jolloin vauva ei saa kunnolla ravintoa istukan kautta tai lapsiveden menosta on kulunut yli 48 tuntia ilman mitään supistuksia ja samalla on merkkejä tulehduksesta.

Lue lisää käynnistyksen hyödyistä ja haittavaikutuksista>> 

Oksitosiini-tippa

Keinotekoista oksitosiini-tippaa käytetään synnytyksessä voimistamaan kohdun supistuksia, silloin kun kehon omat supistukset eivät ole tarpeeksi voimakkaita. Oksitosiini saa kuitenkin aikaan normaaleja supistuksia voimakkaampia ja pidempiä supistuksia, ja sen takia oksitosiinilla vauhditettu synnytys on yleensä äidille raju kokemus ja johtaakin usein kipulääkityksen tarpeeseen. Se vaikuttaa myös vauvan tilaan, sillä vauva saa istukan kautta happea aina supistusten välissä. Normaalia voimakkaammat ja pidemmät supistukset saattavat aiheuttaa vauvalle hapenpuutetta, mikä näkyy häiriöinä vauvan sydänäänissä.

Lue lisää oksitosiinitipan hyödyistä ja haittavaikutuksista>>

Kalvojen puhkaisu

Kalvojen puhkaisu saattaa olla tarpeen, jos halutaan saada synnytys käynnistymään. Sitä käytetään yleensä yhdessä oksitosiinitipan kanssa. Kalvojen puhkaisulla voidaan myös nopeuttaa synnytystä, joka on käynnistynyt luonnollisesti. Kalvojen puhkaisu on välttämätöntä, jos vauvalla epäillään hapenpuutetta ja halutaan tarkistaa lapsiveden väri. Vihreäksi tai ruskeaksi värjäytynyt lapsivesi on merkki siitä, että vauvalla on stressitila ja se on kakannut lapsiveteen.

Lue lisää kalvojen puhkaisun hyödyistä ja haittavaikutuksista>>

Sydänäänikäyrä KTG

Synnytyksen aikana vauvan sydänääniä voidaan seurata joko ulkoisesti vatsan päältä tai sisäisellä monitorilla, jolloin vauvan päähän kiinnitetään Scalp-anturi, niinsanottu "pinni". Riskisynnytyksissä ja epiduraalin yhteydessä jatkuva sydänäänten seuranta onkin tarpeen, mutta normaalissa synnytyksessä, jossa ei ole käytetty lääkkeitä, riittää kun sydänääniä kuunnellaan kerran tunnissa esimerkiksi dopplerilla. KTG on elektroninen tapa seurata vauvan sydänääniä, supistusten vahvuutta ja kestoa sekä vauvan reaktiota supistuksiin.

Lue lisää sydänäänikäyrän hyödyistä ja haittavaikutuksista>>

Imukuppisynnytys

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana imukupin käyttö ensisynnytyksissä on lisääntynyt noin kuudesta prosentista viiteentoista prosenttiin. Yksi syy tähän saattaa olla samaan aikaan lisääntynyt epiduraalipuudutusten käyttö. Epiduraali puuduttaa lantionpohjan lihakset, joiden yksi tehtävä on ohjata vauvaa kääntymään oikeaan asentoon. Epiduraali myös rajoittaa äidin liikkumista pystyasennoissa. Jos lapsi pitää ponnistusvaiheessa saada syntymään nopeasti, silloin synnytystä autetaan imukupilla.

Lue lisää imukupin hyödyistä ja haittavaikutuksista>>

Välilihan leikkaus

Väliliha on ihokudos emättimen ja peräaukon välissä. Normaalissa synnytyksessä väliliha venyy vähitellen, jotta vauvan pää mahtuu syntymään. Välilihan leikkaus on noin 5-8cm viilto, jonka lääkäri tai kätilö tekee saksilla välilihaan suurentaakseen emättimen aukkoa. Välilihanleikkaus tehtiin rutiininomaisesti Suomessa vielä 80-luvulla. Leikkaukset ovat vähentyneet viime vuosien aikana, mutta toimenpide on edelleen hälyttävän yleinen, erityisesti ensisynnyttäjillä.

Lue lisää välilihan leikkauksen hyödyistä ja haittavaikutuksista>>

Sairaaloiden toimenpideprosentit

Suomessa jokaisella sairaalalla on velvollisuus vuosittain ilmoittaa Stakesille synnytyksissä tehtyjen toimepiteiden määrä. Näitä tilastoja tarkastelemalla voi myös tulkita eri sairaaloiden hoitokäytäntöjä. Jos toimepiteitä tehdään paljon, se kertoo hyvin medikaalisesta hoitomallista. Jos toimepiteitä tehdään vähän, hoitomalli tukee paremmin normaalin fysiologisen synnytyksen hoitoa.

Katso Suomen synnytyssairaaloiden toimenpidetilastot>>

   
mama-licious