TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Vanhemmuus

 

Ihmiset opiskelevat vuosikausia, valmistuvat ammattiinsa, käyvät kursseilla ja ovat työssään ajan hermolla. Miksei vanhemmuuteen voisi opiskella samalla tavalla? Vanhemmilla on suuri vastuu tehdä oikeita asioita, oikeaan aikaan, lapsensa parhaaksi. Epäonnistuttaessa katsotaan, että vika on joko lapsessa tai vanhemmassa. Voisiko vika kuitenkin olla tiedon tai tuen puutteessa?

Kun kodinkone menee rikki, käännymme ammattilaisen puoleen. Kun olemme kipeitä, soitamme lääkärille. Kasvatusongelmien kanssa apua pyydämme hyvin harvoin. Miksemme ottaisi vastaan ammattilaisen apua? Johtuuko se pelosta tulla arvostelluksi? Koemmeko, että päästämme ulkopuolisen perhe-elämäämme?

Oletus, että lapsen saaminen tekee vanhemmasta automaattisesti hyvän kasvattajan, on epärealistinen ja kohtuuton. Lapset eivät synny ohjekirjasen kanssa, eikä meillä ole samanlaista ison suvun tukea lapsen kasvattamisessa kuten ennen.

Mistä sitten saat vaikutteita kasvatustapaasi? Jos ainoa vaikutteesi on omien vanhempiesi näyttämä malli ja lähiympäristösi antamat viestit, ovat vaikutteesi hyvin rajoitetut. Ympärillämme on kokonainen maailma, erilaisia kulttuureita ja erilaisia tapoja joista voimme oppia. Vauvoja ja lapsia tutkitaan ja ymmärretään enemmän kuin koskaan ennen.

Mitä enemmän tehdään uusia tutkimuksia, sen nopeammin vanhat uskomukset kumotaan. Kymmenen vuotta sitten isä työntämässä rattaita olisi ollut outoa. 1990-luvulla uskottiin vielä, että vastasyntyneet eivät tunteneet minkäänlaista kipua. 1970-luvulla varottiin lasten liiallista hemmottelua, ja itku vain vahvisti keuhkoja!

Kuva: Shutterstock

Usein ajatellaan, että lapsia pitää kouluttaa ja kasvattaa, että heistä tulee kunnollisia. Miksi ajattelemme, että lapset olisivat pohjimmiltaan pahoja? Jos me opimme kohtelemaan lapsia kunnioittavasti ja luottamaan heihin samalla tavalla, kuin kehen tahansa ystäväämme, lapset kohtelevat myös meitä kunnioittavasti. Jos haluamme, että lapsemme oppivat empaattisiksi ja kohteliaiksi on tärkeää näyttää esimerkkiä omalla käytöksellään. Lapset oppivat parhaiten kopioimalla aikuisen käytöstä.

Vanhemmille on tarjolla yltäkylläinen määrä inspiroivaa ja tutkittua tietoa. Vanhemman vastuulle jää, etsiikö hän tietoa. Tältä sivustolta löydät artikkeleita, jotka laittavat miettimään vanhemmuuden valintoja. Voit oppia uutta ja kerrata työtäsi kasvattajana. Voisitko oppia ymmärtämään paremmin lapsesi tarpeet? Saatat löytää avun ja avaimet helpompaan arkeen.

Löydä tasapaino tutkitun tiedon ja sydämessäsi olevien tuntemusten väliltä ja luota itseesi vanhempana. Kun tiedät, että teet työtä yhtä paljon perheesi hyvinvoinnin takia, kuin työsi takia, se on helppoa!

Bebes myymälän ja verkkokaupan kirjavalikoimista löydät useita mielenkiintoisia lastenkasvatusta käsitteleviä kirjoja. Päivitämme sivuille jatkossa lisää mielenkiintoisia artikkeleita.

   
mama-licious