TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Lääkkeellinen kivunlievitys synnytyksessä

Synnytyskivulla on oma tarkoituksensa. Se ohjaa synnyttäjää asentoihin, jotka edistävät synnytyksen kulkua ja helpottavat vauvan kääntymistä oikeaan asentoon ja laskeutumista lantiossa ja synnytyskanavassa. Ihan kivutonta synnytystä tuskin kukaan voi odottaa. Ennen, kuin myönnyt ottamaan mitään puudutusta synnytyksen aikana, harkitse ensin tarkkaan mahdolliset haittavaikutukset, aivan kuin harkitsisit muutenkin raskausaikana.

Kaikki lääkkeet läpäisevät istukan ja niillä on joku vaikutus vauvaan, riippuen siitä kuinka paljon lääkettä käytetään ja kuinka kauan se ehtii olla äidin elimistössä ennen vauvan syntymää.

Ennen syntymää äidin aineenvaihdunta kuluttaa ja poistaa lääkkeen hänen omasta elimistöstään ja myös vauvan elimistöstä. Syntymän jälkeen vauvan täytyy huolehtia näistä prosesseista itse ja siinä voi kestää useita päiviä, koska vauvan maksa ja munuaiset eivät ole vielä täysin kehittyneet.

Toiset kestävät lääkkeitä paremmin, toiset ovat herkempiä lääkkeiden vaikutukselle. Mitä suurempi annos lääkettä annetaan sitä enemmän sivuvaikutuksia yleensä ilmenee. Synnytyksen tuskaa voi lievittää monilla muilla ei lääkkeellisillä menetelmillä ja nämä keinot pitäisi aina ensin kokeilla, ennen kuin käytetään lääkkeitä. Synnyttäjä on myös varustettu omalla sisäisellä kivunlievitysjärjestelmällä, voit lukea siitä lisää täällä>>

Petidiini

Petidiini on narkoottinen lääke, vastaava kuin morfiini ja heroiini (diamorphine), jota käytetään rauhoittavana lääkkeenä avautumisvaiheessa. Morfiini on luonnon huume, jota saadaan Opium-kasvin kukinnosta. Petidiini on sen synteettinen kopio. Petidiinillä pyritään jäljittelemään luonnon oman endorfiinin vaikutuksia. Kun lääke on elimistössä, sitä on mahdotonta poistaa muuten kuin odottamalla, että naisen elimistö poistaa lääkkeen maksan ja munuaisten kautta (noin 6 tuntia raskaana olevalla naisella)

Lue lisää Petidiin hyödyistä ja haittavaikutuksista>>

Ilokaasu

Ilokaasu on sekoitus kahta erilaista kaasua, nitrous oxidea ja happea, jotka lievittävät kipua. Sekoitussuhdetta voi yleensä säädellä tarpeen mukaan. Verrattuna muihin voimakkaisiin kipulääkkeisiin ilokaasulla on vähiten haitallisia sivuvaikutuksia, eikä se vaikuta kehon omaan luonnolliseen hormonitoimintaan lamauttavasti.

Lue lisää ilokaasun hyödyistä ja haittavaikutuksista>>

Paraservikaalipuudutus PCB
(kohdunkaulan puudutus)

Puudutuksen laittaa synnytyslääkäri. Lääkeaine Bubivacane on sama, kuin epiduraalissa, mutta se ruiskutetaan suoraan kohdunkaulaan.

Lue lisää Paraservikaalipuudutuksen hyödyistä ja haittavaikutuksista>>

Epiduraali

Epiduraali on voimakas lääke ja se lievittääkin tehokkaasti kipua. Noin 70% ensisynnyttäjistä valitsee epiduraalipuudutuksen. Harvalla on kuitenkaan todellista tietoa epiduraalin haittavaikutuksista. Epiduraali muuttaa fyysisen synnytysprosessin luonnetta ja äidin ja vauvan turvallisuuden varmistamiseksi tarvitaankin lisätoimepiteitä, joihin liittyy useita riskejä. Tutkimukset osoittavat kiistatta, että epiduraali lisää imukuppisynnytyksen tarvetta ja pitkittää synnytystä, erityisesti ensisynnyttäjillä. Puudutukset vaikuttavat myös vauvan tyytyväisyyteen ensipäivinä sekä aiheuttavat imetysongelmia mm. oikean imemisotteen kanssa.

Lue lisää epiduraalin hyödyistä ja haittavaikutuksista>>

Spinaalipuudutus

Nopeasti tehoava puudutus, joka on hyödyllinen hätäsektion yhteydessä. Spinaalipuudutus on toimenpiteenä vastaava, kuin epiduraali, mutta lääkeaine ruiskutetaan spinaalitilaan viidennen selkänikaman kohdalla. Annostuksena tarvitaan vain kymmenesosa lääkeaineesta (bupivacane) verrattuna epiduraaliin. Joskus se sekoitetaan petidiiniin tai fentanyliin. Puudutus annetaan kertapistoksena. Lääke alkaa vaikuttaa yleensä noin viidessä minuutissa ja vaikutus kestää noin 75-120 minuuttia.

Lue lisää spinaalipuudutuksen hyödyistä ja haittavaikutuksista>>

Pudendaalipuudutus

Pudendaalipuudutus on pistos, joka ruiskutetaan välilihan alueelle turruttamaan koko alapää. Puuduteaine ruiskutetaan emättimen seinien läpi hermoihin molemmin puolin emätintä. Tämä vie tunnon koko välilihan alueesta. Lääke alkaa vaikuttaa välittömästi. Alueen pitäisi säilyä tunnottomana tarpeeksi kauan, että tarpeelliset tikit saadaan ommeltua synnytyksen jälkeen.

Lue lisää pudendaalipuudutuksen hyödyistä ja haittavaikutuksista>>

Paikallispuudutus

Paikallispuudutus ruiskutetaan yleensä suoraan välilihan alueelle, ennen episiotomian leikkaamista. Jos episiotomia tehdään, silloin kun väliliha on jokseenkin turrana venymisestä, niin puudutusta ei välttämättä tarvita. Se annetaan ennen haavan ompelua. Jos väliliha repeää synnytyksessä, alue puudutetaan ennen tikkien ompelemista.

Lue lisää paikallispuudutuksen hyödyistä ja haittavaikutuksista>>

Lähteet:

Preparing for Birth: Mothers, Andrea Robertson
Liitetiedostot:

Puudutteiden käyttö eri sairaaloissa ensisynnyttäjät Lääkeprosentit 2008-2009 ensisynnyttäjät.pdf 19 kt
 
Puudutteiden käyttö eri sairaaloissa kaikki synnyttäjät Lääkeprosentit 2008-2009 kaikki synnyttäjät.pdf 19 kt
 

Ilokaasulla on vähiten ikäviä haittavaikutuksia verrattuna muihin kipulääkkeisiin.

Epiduraali lievittää kipua tehokkaasti, mutta siihen liittyy myös riskejä ja sivuvaikutuksia, jotka on hyvä punnita, ennen lääkkeen käyttöä.

   
mama-licious