TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Vauvanhoito

Kun vauva syntyy elämä muuttuu monella tapaa. Ainutlaatuiset ensimmäiset päivät ja viikot kuluvat nopeasti, mutta muisto niistä säilyy mielessä pitkään.

Rauhallinen "Babymoon"

Ensipäivät vauvan kanssa on hyvä varata vauvaan tutustumista ja imetyksen opettelua varten. Runsaita vierailuja lapsivuodeosastolle kannattaa välttää, sillä ne häiritsevät niin toipumista synnytyksestä kuin vauvaan tutustumista. Ensipäiville tulisi luoda rauhallinen ja turvallinen ilmapiiri, perheen oma kuherruskuukausi.

Itse asiassa koko ensimmäinen kuukausi vauvan kanssa  kannattaa rauhoittaa omalle perheelle ja viettää niin sanottua "Babymoonia". Vierailijamäärää on hyvä rajoittaa, kunnes imetys alkaa sujua, vauvan vastustuskyky on lisääntynyt ja vanhemmat ovat saaneet varmuutta vauvan äitinä ja isänä.

Läheiset, jotka auttavat perheen arjen sujumisessa ovat tervetulleita vierailulle. Synnyttänyt äiti on kuin kuningatar ja hänen tehtävänään on pitää vauvaa lähellään, imettää ja levätä yhdessä vauvan kanssa. Isä, isovanhemmat ja ystävät saavat huolehtia ruoanlaitosta, pyykinpesusta ja kodin askareista. Jos äidillä ei ole läheisiä auttamassa, voi apua pyytää vaikkapa työkavereilta tai naapureilta etukäteen ja varata pakkaseen valmiita helppoja ruokia.

Vauva ryömii itse rinnalle

Kun vauva normaalin fysiologisen syntymän jälkeen nostetaan äidin paljaalle rintakehälle nousee äidin hermojärjestelmän ja veren oksitosiinitaso nopeasti korkeammalle, kuin koskaan muulloin hänen elämänsä aikana. Kun vauva saa olla äitinsä rinnalla esteettömästi ja keskeytyksettä, hän vaistomaisesti ryömii kohti äidin nänniä ja alkaa imeä rintaa. Lue lisää ihokontaktin hyödyistä>>

Maito nousee

Maidonnousu tapahtuu yleensä 2-6 vuorokauden kuluttua lapsen syntymästä. Oireina ovat rintojen kasvu, kuumotus ja turvotus. Pieni lämmön nousu on tavallista. Samalla maitomäärä lisääntyy selvästi. Olo saattaa tuntua epämukavalta, mutta helpottaa tiheiden imetysten avulla muutamassa päivässä. Lue lisää vinkkejä turvotuksen helpottamiseen>>

Riittääkö maito?

On harvinaista, ettei äiti pysty erittämään riittävästi maitoa vauvalleen, jos imetyksen perusasiat ovat kunnossa, eli vauvaa imetetään lapsentahtisesti ja vauva osaa imeä rintaa tehokkaasti. Imetykseen pätee kysynnän ja tarjonnan laki: mitä useammin vauvasi imee rintaa, sitä enemmän maitoa sinulla on tarjolla.

Vauva viereen nukkumaan

Vastasyntynyt vauva tarvitsee hoivaa myös öisin. Yöheräämiset voi tehdä itselleen mahdollisimman helpoiksi. Vauvan sängyn voi sijoittaa kiinni omaan sänkyyn, jotta herää  vauvan varhaisiin nälän merkkeihin ja hänet on helppo ottaa imetettäväksi.

Apua unettomiin öihin osteopatiasta

Osteopaattisella hoidolla voidaan hoitaa yleisiä vauvojen ongelmia, kuten koliikkia, pulauttelua, oksentelua, itkuisuutta ja univaikeuksia. 

Tutustumisen kiinteisiin ruokiin voi aloittaa, kun vauva on oppinut itse istumaan ja osaa viedä tavaroita suuhun.

Kiinteisiin ruokiin tutustumisen ja syömisen harjoittelun voi aloittaa noin 6kk iässä, sillä syömisen opettelu vie aikaa. Kiinteän ruuan ei alussa ole tarkoitus korvata imetyksiä. Lapselle annetaan mahdollisuus tutustua uuteen ruokaan ja syömistapaan. Pääasiallinen ravinto tulee vielä rintamaidosta.

Pieni lapsi saa leikkiä ruualla: näin syömään opettelu on hauskaa ja syöminen iloinen asia!

Liinassa ja kantorepussa vauva rauhoittuu

Kantoliinalla voit taata vauvallesi kohdunomaisen, turvallisen olotilan hänen ensimmäisille kuukausilleen. Vauva saa kehittyä rauhassa ja turvassa liialta haitalliselta stimulaatiolta. Vauva kuulee sydämesi sykkeen, haistaa tuoksusi, kuulee äänesi ja on mukana liikkeessäsi, juuri kuten kohdussakin.

Ylelliset ihanat kestovaipat

Vaippa on lapsen alusvaate. Millaisissa alusvaatteissa sinä viihdyt? Vauva viihtyy kestovaipassa, sillä kuiva luonnonkuituinen materiaali tuntuu miellyttävältä ihoa vasten. Vaippa on hyvä vaihtaa kuivaan aina sen kastuttua. Näin ollen vauvalla on aina kuiva kangas ihoa vasten. Kun vauva tottuu kuivaan vaippaan, myös kasteluväli pitenee. Vauva oppii viestittämään milloin vaippa on märkä. Tämä lisää äidin ja vauvan välistä vuorovaikutusta. Vaippamateriaaleina hengittävimpiä ja terveellisimpiä ovat luonnonmateriaalit puuvilla, bambu, hamppu ja kuorivaipoissa villa.

Kastejuhla tai Nimiäiset

Kaste- tai Nimiäisjuhla järjestään yleensä, kun vauva on 1,5-2kk ikäinen. Lisätietoja ja ideoita juhlien järjestelyistä löydät täältä>>

   
mama-licious