TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Vauvan ihonhoidossa on hyvä suosia luonnonkosmetiikkaa

Vauvojen iho on ohutta, eikä sen suojamekanismi ole vielä täysin kehittynyt. Siksi haitalliset aineet pääsevät kehoon helpommin kuin aikuisella. Kosmetiikkatuotteiden aineosat imeytyvät ihon kautta elimistöön.

Luonnonöljyt ovat parhaita vauvan iholle, sillä ne tukevat ihon luonnollisia toimintoja eivätkä synteettisten vauvaöljyjen tapaan sisällä parafiiniöljyä, joka tukkii ihon.

Useat vauvoille markkinoidut ihonhoitotuotteet (myös apteekin perusvoiteet ) sisältävät mineraaliöljyjä, eli raakaöljyteollisuuden sivutuotetta. Mineraaliöljy on kirkas, tuoksuton, nestemäinen öljy, joka ei pilaannu helposti. Sitä muodostuu kun öljystä valmistetaan polttoainetta. Mineraaliöljy on jäteöljyä ja se on hyvin edullista. Itse asiassa sen hävittäminen on kalliimpaa kuin sen ostaminen ja sen takia se on suosittu raaka-aine kosmetiikkateollisuudessa.

Mineraaliöljy on pääraaka-aineena monissa vauvanhoitotuotteissa, öljyissä, pesunesteissä ja voiteissa. Mineraaliöljy on vieras aine ihmiskeholle ja sillä on useita haitallisia vaikutuksia.

  • Mineraaliöljy on käytännössä muovia, joka jää ihon pinnalle tukkien ihohuokoset ja hidastaen ihon kykyä poistaa kuona-aineita
  • Mineraaliöljy ei imeydy, ja aiheuttaa näin riippuvuutta. Parhaiten tämän huomaa halvoista huulipuikoista: huulirasvaa on laitettava koko ajan useammin
  • Imeydyttyään elimistöön se "varastaa" tärkeitä vitamiineja, joita keho ei pysty tuottamaan lisää

Mineraaliöljyn käyttäminen suun kautta tai raaka-aineena lääkkeissä on kiellettyä.

Vastasyntyneelle vauvalle riittää pesuaineeksi pelkkä vesi Kuva: Adam Borkowski
Myös keinotekoidet hajusteet, väriäineet ja säilöntäaineet ovat raaka-aineita, joita kannattaa välttää. Säilöntäaineet kerääntyvät elimistöön. Haitalliset aineet kosmetiikassa sisältävät mahdollisesti syöpää aiheuttavia ainesosia. Niitä ovat mm. formaldehydi sekä Alpha Hydroxy Acids=AHA-happo.

Parabeeneja puolestaan käytetään kosmetiikassa säilöntäaineena ja pidentämään tuotteen ikää. Parabeeni heikentää sperman laatua ja voi aiheuttaa miehillä kivessyöpää ja häiriöitä suvun lisääntymisessä. Naisilla se voi aiheuttaa rintasyöpää.

Vauvan iholla onkin parasta suosia luonnonkosmetiikka tuotteita. Vauvat laittavat usein kädet suuhunsa ja tämä tarkoittaa sitä, että mitä tahansa on heidän käsissään, menee myös suuhun ja lopulta kehoon.

Luonnonkosmetiikassa kaikki raaka-aineet ovat tutkittuja ja luonnonmukaisesti viljeltyjä. Niitä on täysin turvallista käyttää. Luonnollisissa pesuaineissa käytetään pesevinä aineina ainoastaan hellävaraisia sokeritensidejä, jotka eivät kuivata ihoa kuten sulfaatit synteettisissä tuotteissa. Moni pitkään atopiasta kärsinyt lapsi on löytänyt pelastuksen luonnonkosmetiikasta, sillä iho on saanut taas hengittää. Luonnonmukaiset raaka-aineet eivät tuki ihohuokosia eivätkä "varasta" kosteutta alimmista ihokerroksista.

Kosteuspyyhkeiden käyttö lastenhoidossa ei ole välttämätöntä. Kotioloissa vauvan ihon voi puhdistaa pelkällä vedellä lavuaarissa. Ekologiset kosteuspyyhkeet eivät yleensä sisällä haitallisia kemikaaleja, klooria tai dioksiinia.

*Säilytä hoitopöydällä suihkepullossa vettä ja suihkuta sillä vaippa-alueen ihoa. Pyyhi pienellä pestävällä pesulapulla tai harson palalla.

*Käytä vaippa-alueen hoidossa talkin sijaan maissitärkkelystä. Lastenlääkärit eivät enää suosittele talkin käyttöä, koska talkki saattaa joutua vauvan hengitysteihin ja aiheuttaa muun muassa yskää ja oksentelua.

Opettele tuntemaan kosmetiikan raaka-aineet

Ensimmäinen askel on opetella lukemaan kosmetiikkapakkausten ainesosaluetteloita. Valitse tuotteita, joissa on vähemmän valmistusaineita, ja vältä tuotteita, joissa on näitä valmistusaineita:

- parabeenit: methylparaben, butylparaben, probylparaben, isobutylparaben 
- ftalaatit  
- Sodium Lauryl Sulfate (SLS tai SLES)   
- Propylene glycol   
- mineraaliöljyt: Paraffinum liquidium   
- Triethanolamine (TEA),
- Diethanolamine (DEA)   
- Butylated hydroxythaluene (BHT)   
- Phenosyethanol 
- Triclosan  
- Formaldehyde
- Polyethylene glycol (PEG) 
- kaikki, missä on sana glycol tai methyl.

*Vältä vaippavoiteita, joissa on valmistusaineina boorihappoa (boric acid) tai natriumsorbaattia (sodium borate)

*Vältä kosteuspyyhkeitä, joissa on valmistusaineina 2-Bromo-2-Nitropropane-1, 3-Diol

*Vältä fluorihammastahnaa alle 2-vuotiailla

*Vältä leikkimeikkejä, kuten huulikiiltoja, hajuvesiä ja kynsilakkoja

Turvallisia luonnonkosmetiikka merkkejä myös äitien käyttöön ovat esim. Weleda, Madara, Earth Mama Angel Baby, Earth Friendly Baby, Melvita. Näiden raaka-aineina käytetään vain luonnon omia aineosia, kuten luonnollisia öljyjä, luonnon omia hajusteita  ja luonnon omia säilöntäaineita.

   
mama-licious