TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Maidon pumppaaminen

Maitoa voit pumpata joko käsin lypsämällä, manuaalisela rintapumpulla tai sähkökäyttöisellä rintapumpulla.

Tarvitset käsinlypsyä tai rintapumppua, jos:
-Haluat olla erossa vauvasta enemmän, kuin muutaman tunnin kerrallaan.
-Olet palaamassa työelämään
-Haluat lisätä maidontuotantoa
-Haluat tyhjentää rintoja estääksesi rintojen pakkautumista tai välttääksesi rintatulehduksen.
-Lapsesi on syntynyt keskosena tai joutuu viettämään aikaa sairaalahoidossa.
-Haluat, että lapsen isä tai isovanhemmat saavat syöttää häntä välillä.
-Nännit ovat kipeät ja arat, ja haluat pumpata maitoa ja syöttää mieluummin pullosta.

Puhtaus
Pese kätesi aina huolellisesti ennen lypsämistä . Huolehdi siitä että kaikki pumppaukseen käytetyt välineet ovat puhtaita. Erityisen tärkeää tämä on silloin, jos lapsesi on sairas tai ennenaikaisesti syntynyt.

Heruminen
Jotta rinnasta tulisi maitoa, on herumisrefleksin käynnistyttävä. Herumisherkyys on yksilöllistä. Toisilla naisilla vauvan läheisyys tai pelkästään vauvan ajatteleminen saa maidon virtaamaan. Toisilla taas voi kestää useita minuutteja kunnes heruminen käynnistyy ja pienikin häiriö voi lopettaa herumisen. Näin varsinkin lypsäessä voi käydä. Lypsämisympäristön olisi hyvä olla rauhallinen ilman ylimääräisiä häiriötekijöitä, kuten vieraita ihmisiä tai kovia ääniä. Kännykkä kannattaa sulkea lypsämisen ajaksi.

Se mikä rentouttaa ja lisää turvallisuuden tunnetta, edistää myös herumista. Lämpö, saunominen, lämmin suihku tai kylpy ennen imetystä helpottaa herumista. Samoin lämmin pyyhe tai jyväpussin rinnalla voivat laukaista herumisen. Varo liian kuumaa, ettet saa palovammoja!

Rinnan ja nännin hierominen saattaa käynnistää herumisen. Sivele hellästi rintaa kevyin vedoin kohti nänniä koko kämmenelläsi. Hiero sen jälkeen nännipihaa ja nänniä sormenpäilläsi. Voit myös pyörittää nänniä sormiesi välissä. Toisen ihmisen kosketuskin voi helpottaa herumista: esimerkiksi puolison tekemä rentouttava hartiahieronta ennen lypsyä lisää kehon oksitosiini määrää ja edistää herumista.

Vauva on kuitenkin paras herumisen käynnistäjä. Parhaaseen lypsytulokseen pääsee kun imettää vauvaa ihokontaktissa. Silloin oksitosiinin määrä äidin kehossa nousee hyvin ja heruminen käynnistyy parhaiten. Kokeile lypsää toista rintaa vauvan imiessä toista. Mikäli olet erossa vauvastasi voit helpottaa maidon herumista kuvittellen hänet imemässä rintaasi, katsellen hänen kuvaansa tai pidellen hänelle kuuluva esinettä.

Lypsäminen lyhyttä eroa varten (yksi tai muutama imetys jää väliin) 
Jos joudut olemaan poissa vauvasi luota muutaman tunnin, kerää maitoa talteen hyvissä ajoin. Näin  sinulla on aikaa kokeilla ja harjoitella pumppausta eikä kiirreessä tule painetta pumppaamisesta ja maitomäärän riittävyydestä. Pienten määrien pumppaamiseen on yksinkertaisinta ja halvinta käyttää joko käsinlypsyä tai käsikäyttöistä rintapumppua.

Osa äideistä pääsee parhaaseen tulokseen "säästämällä" toista rintaa eli imettäen pari kertaa peräkkäin samasta rinnasta ja lypsäen tämän jälkeen toisesta. Kokeile myös eri vuorokaudenaikoja. Toisilla maito heruu parhaiten aamulla heti heräämisen jälkeen. Ethän lannistu vaikka aluksi et saisi maitoa herumaan. Opittuasi tehokkaan lypsämistavan ja lisäämällä saat riittävästi maitoa kerättyä.

Pumppaa rintojasi eron aikana tarvittaessa. Jos kaksi tai useampi imetyskerta jää väliin, pumppaaminen on suositeltavaa.

Äidinmaidon säilyttäminen
Voit kerätä päivän mittaan pumppaamasi maidon jääkaappiin ja pakastaa sitten yhdessä erässä. Maito kannattaa pakastaa kuitenkin melko pienissä (noin 50ml) erissä, jolloin se on nopea sulattaa, eikä sitä mene hukkaan. Terveelle lapselle tarkoitettua maitoa voi säilyttää:

  • huoneen lämmössä vähintään 6 tuntia.
  • jääkaapissa (alle +4° C) vähintään kolme vuorokautta.
  • jääkaapin pakastelokerossa kaksi viikkoa
  • pakastimessa (alle -19° C) kuusi kuukautta. Jos aioit pakastaa maitoa, kannattaa se tehdä vuorokauden sisällä lypsämisestä. Muista merkitä lypsypäivämäärä! 
     

Imetyksen keskeyttäminen vuorokaudeksi tai pidemmäksi ajaksi
Pidemmissä eroissa maidonerityksen ylläpidon perusperiaate on, että rintoja tulee tyhjentää yhtä tiheästi kuin vauva yleensä imee, myös öisin. Kiristyksen tunnetta rinnoissa ei kannata odottaa sillä se on merkki elimistölle vähentää maidoneritystä. Tehokkain lypsyväline on tällaisessa tilanteessa usein sairaalatasoinen sähköpumppu. Myös käsinlypsy, käsipumppu tai patterikäyttöinen pumppu tulevat kyseeseen, jos äiti on tottunut niitä käyttämään.

Useamman vuorokauden mittainen imetystauko sisältää aina riskin lapsen vieroittumisesta. Rinnalle paluu voi vaatia aikaa ja kärsivällisyyttä.

Pumppaaminen ylläpitää maidoneritystä 
Ellei vauva voi imeä rintaa esimerkiksi sairauden tai ennenaikaisuuden vuoksi, voidaan maidoneritys käynnistää tai ylläpitää käsin lypsäen tai pumppaamalla. Jos lasta ei voi synnytyksen jälkeen imettää, kannattaa pumppaaminen aloittaa kuuden tunnin sisällä synnytyksestä. 

Pumppauskertoja tulisi olla vähintään kahdeksan vuorokaudessa. Keskimäärin kolmen tunnin välein ympäri vuorokauden - myös yöllä. Päivisin voit pumpata tiheämmin ja pitää yöllä pidemmän tauon, kunhan pumppauskertoja tulee riittävästi. Yöheräämistä voi helpottaa juomalla runsaasti ennen nukkumaan menoa, jolloin heräät jossain vaiheessa virtsaamisen tarpeeseen. Samalla kertaa voit myös käydä pumppaamassa.

Ensimmäisinä päivinä voi lypsää käsin. Maitopisarat saa paremmin talteen ja maidon tulon huomaa paremmin kuin koneella lypsäessä. Maitomäärän lisääntyessä kannattaa siirtyä käyttämään sähköpumppua. Kaksoispumppaus eli molempien rintojen lypsäminen samanaikaisesti lyhentää lypsämiseen tarvittavaa aikaa ja lisää toisilla naisilla myös maitomäärää. Tavoitteena voi pitää, että kymmenentenä päivänä synnytyksestä maitoa tulisi yhtä paljon kuin vauva syö, mutta kuitenkin vähintään 600ml vuorokaudessa. On yksilöllistä, kuinka monta pumppauskertaa tämä vaatii vuorokaudessa, yleensä kuitenkin 5-12.

Pumppaamalla saadun maidon määrä voi vaihdella päivästä toiseen. On hyvä pitää kirjaa maitomääristä, jotta huomaa, jos se vähenee. Väsymys, huoli ja stressi saattavat väliaikaisesti vähentää maidon määrää. Maidonerityksessä vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki, joten lisäämällä pumppauskertojen määrää ja kestoa muutamaksi päiväksi, maitomäärä alkaa taas lisääntyä.

Lansinoh rintapumppu on BPA-vapaa

Pumpattu maito on kätevä pakastaa Lansinoh BPA-vapaissa maidonsäilytyspusseissa

   
mama-licious