TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Birth centre, tulevaisuuden trendi

Meille suomalaisille birth centre on vielä vieras käsite. Suomessa on totuttu valitsemaan synnytyspaikaksi läheisin sairaala, ja usein ajatellaan, että mitä suurempi, sen turvallisempi se on. Yleinen käsitys on, että suomalainen terveydenhoito on korkeatasoista ja tasaisesti yhtä laadukasta jokaisessa sairaalassa. Synnyttäjät eivät ole tottuneet vertailemaan eri synnytyspaikkojen hoitomalleja tai toimenpidetilastoja. Suomessa synnytyksiä ovat perinteisesti hoitaneet kätilöt, jotka nykyään toimivat lääkäreiden alaisuudessa.

Maailmalla on kuitenkin viimeisen 15 vuoden aikana yleistynyt hurjaa vaihtia pienten kätilöjohtoisten Birth Centerien suosio. Mikä sitten on birth centre? Se on oma itsenäinen kätilöjohtoinen synnytysyksikkö. Birth centre sijaitsee usein erillisessä rakennuksessa kauniilla luonnonläheisellä paikalla, yleensä kuitenkin vähintään 10 minuutin etäisyydellä sairaalasta. Birth centre voi olla myös sairaalan sisälle sijoitettu oma itsenäinen osastonsa.

Hoidon jatkuvuus

Birth centre on tavallaan lämminhenkinen neuvola, jota pyörittävät perinteiset kätilöt. Äiti käy birth centerissä kaikki normaalit synnytyksen seurantakäynnit ja samalla äiti tutustuu kätilöihin ja voi jokaisella kerralla keskustella omista toiveistaan ja ajatuksistaan synnytyksen suhteen. Samat kätilöt hoitavat myös synnytyksen ja siihen mennessä birth centre ja koko sen henkilökunta on jo tullut tutuiksi.

Birth centerit on usein sisustettu hyvin kodinomaisiksi ja siellä on rento ja kiireetön tunnelma. Siellä järjestetään myös synnytysvalmennusta ja omia ryhmiä vesisynnytystä suunnitteleville. Ultraäänitutkimukset ja laboratoriokokeet tehdään sairaalassa tai lääkärin vastaanotolla. Birth centerillä on aina oma neuvonantajalääkäri, jolta tiedustellaan ohjeita jos kaikki ei raskaudessa tai synnytyksessä ole kohdallaan. Birth centerit toimivat siis yhteistyössä lääkärien ja sairaaloiden kanssa.

Raskauden loppupuolella äiti voi ryhtyä miettimään haluaako hän synnyttää Birth Centerissä vai ehkäpä kotona. Tutuiksi tulleet kätilöt voivat tulla myös äidin kotiin hoitamaan synnytyksen. Jos raskaudessa ilmenee jotain riskitekijöitä, niin äidin on paras synnyttää sairaalassa, mutta parhaassa tapauksessa silloinkin tutut kätilöt hoitavat synnytyksen.

Kodinomainen ilmapiiri

kuva / thebabyplacehome.jpgBirth Centereissä ymmärretään synnytysympäristön merkitys synnytyksen kulun kannalta ja siksi ne on sisustettu hyvin kodikkaasti ja tunnelmallisesti.

Tyypillisessä Birth centerissä on kahdesta kolmeen erilaista synnytyshuonetta. Ne saattavat olla eri teemaisia, eri värisiä tai eri tunnelmaisia, niin että jokainen synnyttäjä voi valita huoneen, jossa viihtyy parhaiten.

Birth Centerissä synnyttäjä on vapaa liikkumaan myös muissa tiloissa ja joskus hidastunut synnytys saadaankin uudestaan käyntiin vaihtamalla huonetta.

Synnytyshuoneessa on yleensä patjoja, mattoja, fysiopalloja ja usein myös vesiallas. Katosta roikkuu liinoja, joissa synnyttäjä voi roikkua synnytyksen eri vaiheissa. Sänkykin huoneesta löytyy, mutta äitiä rohkaistaan pysymään liikkeessä. Kaikki mahdollisesti synnytyksessä tarvittavat välineet ja tekniikka on piilotettu verhojen ja ovien taakse.

Synnyttäjä näkee siis ympärillään vain rauhaisan makuuhuoneen, mutta tarpeen tullen kaikki tarvittava välineistö on käden ulottuvilla muutamassa sekunnissa.

Henkilökunta on pukeutunut tavallisiin vaatteisiin, joten edes kätilöiden vaatetus ei muistuta sairaalan kliinisestä ilmapiiristä. Synnyttäjä tuo mukanaan aina omat vaatteet, sillä hän on Birth Centerissä asiakas, ei potilas.

Kätilön luottamus fysiologiseen synnytykseen

kuva / eloisa_250.jpg
Bellingham Birth Centerissä valot himmennetään synnytyksen ajaksi ja huone valaistaan tunnelmallisilla kynttilöillä.
Kuva: Peter Stahlhofen

Birth centereissä ei käytetä epiduraalipuudutuksia, eikä muutenkaan lääkkeellistä kivunlievitystä. Joissakin birth centereissä käytetään kuitenkin ilokaasua tai Tens laitetta.

Yleensä birth centeriin ilmoittautuvat äidit ovat lukeneet normaalista fysiologisesta synnytyksestä ja heillä on vahva luottamus oman kehonsa kykyyn selviytyä synnytyksestä ilman lääkkeitä.

Birth Centerin kätiöillä on laajaa kokemusta veden käytöstä synnytyksessä.

Vesialtaat kuuluvatkin olennaisena osana Birth Centerien synnytyshuoneisiin ja suuri osa vauvoista myös syntyy veden alle.

Kätilö tukee ja rohkaisee synnyttäjää luottamaan omaan kehoonsa ja pysyy läsnä koko synnytyksen ajan. Äidillä voi olla tukenaan myös doula, perheen vanhemmat lapset tai muita läheisiä ihmisiä.

Meistä suomalaisista saattaa tuntua uskomattomalta, että huolimatta lääkkeellisen kivunlievityksen puutteesta, birth centereissä synnyttäneet äidit ovat erityisen tyytyväisiä kokemuksiinsa ja haluavat lähes aina synnyttää uudestaan birth centerissä.

Kätilöiden hoitomalli-vähemmän toimenpiteitä

Tärkein syy, miksi synnyttäjä valitsee Birth Centerin sairaalan sijaan on, että siellä noudatetaan kätilöiden hoitomallia. Kätilöiden hoitomallista puhutaan ns. naiskeskeisenä hoitomallina, eli kaikki lähtee naisen ja synnyttäjän tarpeista ja yksilöllisestä huomioinnista. Synnytystapahtumaa korostetaaan sosiaalisena perhetapahtumana.

Kätilöiden hoitomallissa vältetään turhia toimenpiteitä, kuten kalvojen puhkaisuja ja toistuvia sisätutkimuksia. Synnytyksen kulkuun ei puututa, vaan luotetaan siihen, että naisen keho hoitaa tehtävänsä, jos äidille vaan annetaan rauha synnyttää.

Synnytystä ei yritetä vauhdittaa keinotekoisella oksitosiinilla vaan annetaan kehon omien hormonien ohjailla synnytyksen kulkua. Äitiä rohkaistaan liikkumaan paljon ja pysymään pystyasennossa. Vauvan sydänääniä kuunnellaan säännöllisesti doplerilla, mutta elektronista sydänäänikäyrää ei käytetä.

Ponnistusvaiheen annetaan tapahtua spontaanisti ilman ohjeistusta, jolloin välilihan leikkauksia ei yleensä tarvita ja repeämätkin ovat harvinaisia. Napanuoran annetaan sykkiä pitkään, jotta lapsi saa kaiken tarvitsemansa ennen, kuin se suljetaan ja katkaistaan. Äiti saa lapsen heti syliin jolloin se voi rauhassa aloitella imetystä.

Rintaa imevä vauva saa aikaan vahvoja jälkisupistuksia, jotka auttavat istukkaa syntymään. Kaikki tarvittavat punnitukset ym. tehdään äidin sängyllä. Lasta ei viedä ollenkaan pois äidin luota, vaan äiti ja vauva voivat heti aloittaa intensiivisen tutustumisen toisiinsa. Kun synnytyksestä on kulunut noin neljä tuntia ja äiti on syönyt tukevan aterian, perhe voi lähteä kotiin

Turvallisuus Birth Centerissä

Useiden tutkimusten mukaan synnyttäminen birth centerissä tai kotona on ihan yhtä turvallista, kuin sairaalassakin, silloin kun äiti on terve ja raskaus on ollut normaali.

kuva / fengsui_480.jpg
Feng Sui synnytyshuone on suunniteltu totaalista rentoutumista ajatellen.
Kuva: Coalition for Childbirth Choices D.B.A. Birth Center, Florida, USA

Missä Suomen Birth Centerit?

Suomessa ei toistaiseksi ole yhtään kätilöjohtoista synnytysyksikköä, jossa toteutuisi kokonaisvaltaisesti kätilöiden hoitomalli. Birth centre ei siis ole vain kodinomainen synnytyspaikka vaan ihan omanlaisensa naiskeskeinen hoitofilosofia. Ja tämä suosittu toimintamalli kasvattaa suosiotaan eri puolilla maailmaa hurjaa vauhtia.

Birth centereitä löytyy monista eri maista:

  • USA:ssa 230
  • Japanissa 288
  • Saksassa avattiin ensimmäinen Birth centre jo 1983 ja sen jälkeen niitä on avattu jo 150. 
  • Englannissa noin 100
  • Sveitsissä avattiin kymmenen vuoden aikana 11 uutta Birth centeriä. Nyt niitä on 21.
  • Hollannissa 12 
  • Norjassa on 7 birth centeriä.
  • Australiassa 22
  • Uudessa-Seelannissa 22

Toivottavasti saamme pian myös Suomeen oman kätilöjohtoisen synnytysyksikön.

Lähteet:

Birth Centres, A social model for Maternity Care (Kirkham Mavis)
The Birth Centre Network of Europe (www.birthcenter-europe.net)

Kätilö tulee äidille tutuksi jo raskausaikana ja seurantakäyntien aikana keskustellaan paljon mm. äidin synnytystoiveista. Homestyle Midwifery, San Francisco, California

Synnytyshuone Assagao Goa Intia

Synnyttäjä rentoutuu altaassa Alma Birth Centerissä, Portland Oregon USA

Ruusuinen synnytyshuone "Blessed Beginnings" Birth Centerissä, Etelä-Californiassa

Vesisynnytyshuone Birth centerissä Assagao Goa Intia

"Synnytykseni Birth Centerissä oli erittäin positiivinen kokemus. En ollut hetkeäkään yksin, vaan kätilö pysyi luonani ja uskoi kykyyni synnyttää ilman lääkkeitä ja toimenpiteitä. Mieheni sai ottaa vauvan vastaan, eikä mikään häirinnyt ensimmäisiä yhteisiä hetkiämme uutena perheenä."
   
mama-licious