TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Postpartum doulan rooli perheen tukena

Vauvan syntymä merkitsee vanhemmille suurta käännekohtaa elämässä. Yhdeksän kuukauden odotuksen jälkeen syntyy vauva ja samalla syntyy uusi tai isompi perhe.

Tuoreilla vanhemmilla on useita haasteita - synnytyksestä toipuminen, vastuu vastasyntyneen hoidosta, väsymys, imetyksen ja vauvanhoidon oppiminen, uuden tulokkaan viestien ymmärtäminen, hänen persoonallisuuteensa tutustuminen ja siihen päälle normaali arki kotitöineen. Joskus äidin tai vauvan terveydentila vaatii erikoisjärjestelyjä ja perhe tarvitsee enemmän tukea ja apua, kuin mitä oli odottanut. Monikkoperheiden vanhemmat kaipaavat usein lisäapua.
 
Mihin doulaa tarvitaan?
 
Monissa kulttuureissa synnytys, imetys ja lapsenhoito ovat jokapäiväisiä asioita, joiden ympärillä kasvetaan. Synnytyksen jälkeen äideillä on laaja tukiverkko kokeneita äitejä ja sukulaisia auttamassa. Äidin hyvinvointiin kiinnitetään paljon huomiota. Meidän kulttuurimme taitaa keskittyä enemmän vauvan tarvikkeiden hankintaan ja vauvan synnyttyä keskitymme vauvaan, neuvoloissa punnitaan ja mitataan vauvaa. Kuka huolehtii äidistä ja isästä, kuka tukee heitä tässä suuressa muutoksessa?
 
Tutkimukset osoittavat, että mitä enemmän apua ja tukea äiti saa synnytyksen jälkeen, sen paremmin hän toipuu sekä henkisesti että fyysisesti. Hän onnistuu paremmin imetyksen haasteissa, hänellä on parempi itsetunto ja vähemmän synnytyksen jälkeistä masennusta.
 
Onko vanhemmilla nykyään tarpeeksi tietoa siitä, mikä on vauvan normaalia kehitystä ja kasvua? Mitä äidin kehossa ja mielessä tapahtuu synnytyksen jälkeen? Millaista on vastasyntyneen hoito? Mitä haasteita voi olla imetyksen kanssa? Vaikka neuvolajärjestelmämme on hieno, neuvola-aikojen väliin jää monia päiviä, jolloin vanhemmilla on avuntarvetta ja kysymyksiä. Mistä he saavat apua ja vastauksia?
 
Olemme ilman entisaikojen isojen perheiden ja tiiviiden sukujen tuomaa turvaverkkoa. Perheet asuvat kaukana toisistaan ja kaikilla on omat kiireensä. Ajatellaan, että ei haluta häiritä uusia vanhempia ja ei neuvota liikoja.

Tuen ja käytännön avun saaminen on kuitenkin tärkeintä ensimmäisten viikkojen aikana. Sillä, miten hyvin uusi perhe sopeutuu rooleihinsa ensimmäisten viikkojen ajan, on suuri merkitys vanhempien fyysiselle ja psyykkiselle hyvinvoinnille. Se voi määrittää, onko vauvan ensimmäinen vuosi epävarmuuden ja masentuneisuuden vai itsevarmuuden ja onnellisuuden aikaa.

testi
 
Mitä doula tekee?
 
Postpartum doula paikkaa tätä yhteiskunnan jättämää aukkoa ja edesauttaa tuellaan suurien muutoksien aikaa perheessä, keskittyen perheen henkiseen hyvinvointiin.

Doula on koulutettu postpartum ajan muutosten aiheuttamiin henkisiin ja fyysisiin haasteisiin, hän ymmärtää vastasyntyneen tarpeet ja viestit, osaa neuvoa imetyksessä sekä pulloruokinnassa ja tukee vanhempia antamalla heille tutkittua tietoa ja käytännön apua. Doulalla on myös kontaktit ja tieto, mistä hakea lisää tukea ja apua perheelle mahdollisiin eri ongelmiin.
 
Vanhemmat saavat paljon hyvää tarkoittavia neuvoja. Doula tunnistaa vanhentuneet tiedot ja kertoo nykyiset suositukset. Doula kunnioittaa perheen omaa kykyä tehdä juuri heille sopivia ratkaisuja ja tukee niitä. Näin äidit ja isät saavat itsevarmuutta olla juuri sellaisia vanhempia kuin haluavat olla, muiden neuvoista huolimatta.
 
Puolison tuki on tärkeintä äidin henkiseen hyvinvointiin. Doulan esimerkin avulla muu perhe oppii, miten vastasyntyneen äitiä voi auttaa ja tukea.
 
Doula ei ole terveydenhoitaja, ja hän ei ota kantaa lääketieteellisiin ongelmiin, vaikka osaakin suositella minne vanhempien kannattaa ottaa yhteyttä.
 
Doula ei myöskään ole lastenhoitaja tai siivooja, mutta voi äidin nokosten ajan olla vauvan tai muiden lasten kanssa, laittaa äidille välipalaa tai äidin toiveesta auttaa kotitöissä tai käydä kaupassa.
 
Doula tunnistaa perheen sen hetkiset tarpeet ja toimii niiden mukaan. Hän on kuin äitihahmo tuoreelle äidille. Joku joka tukee, kehuu, kannustaa, hieroo, hoitaa, kuuntelee ja ymmärtää.

Oletko kiinnostunut postpartum doulan palveluista? Doulan palvelut sopivat alle 1-vuotiaiden lasten vanhemmille. Doula auttaa ympäri vuorokauden perheen tarpeiden mukaan.

Ota yhteyttä: Tara Lange tara"at"bebes.fi, 040-7786369
 

Kuva: istockphoto
   
mama-licious