TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Sairaaloiden toimenpideprosentit

Suomessa jokaisella sairaalalla on velvollisuus vuosittain ilmoittaa Stakesille synnytyksissä tehtyjen toimepiteiden määrä. Näitä tilastoja tarkastelemalla voi tulkita eri sairaaloiden hoitokäytäntöjä. Jos toimepiteitä tehdään paljon, se kertoo hyvin medikaalisesta hoitomallista. Jos toimepiteitä tehdään vähän, hoitomalli tukee paremmin normaalin fysiologisen synnytyksen hoitoa.

Maailman Terveysjärjestö WHO:n asiantuntijat ovat tutkineet synnytysteknologian ja toimenpiteiden vaikutuksia äitien ja lasten vointiin ja perusteellisen tutkinnan perusteella julkaisseet suositukset eri toimenpiteiden määristä.

Synnytysten lääkkeellisiä käynnistyksiä ei saisi olla yli 10%
( Koko maan keskiarvo Suomessa on 16,5% )

Episiotomian, eli välilihanleikkausten määrä ei saisi koskaan olla yli 20%, tavoitteena on 5%.
( Koko maan keskiarvo Suomessa on 26%, vaihdellen 7%-38% välillä.)

Keisarileikkausten määrä ei saisi ylittää 10% alue- ja keskussairaaloissa eikä 15% sairaaloissa, joissa hoidetaan riskiraskauksia.
( Koko maan keskiarvo on 16% )

Jos toimenpiteitä tehdään enemmän, niille ei WHO:n asiantuntijoiden mukaan ole lääketieteellisiä perusteluja.

Vertailussa täytyy luonnollisesti ottaa huomioon se, että suurissa yliopistosairaaloissa hoidetaan enemmän riskiraskauksia, ja osittain tästä syystä niissä tehdään myös enemmän toimenpiteitä. Siitä huolimatta toimenpideluvut ovat joiltakin osin liian suuria.

Verrattuna muihin maihin, kuten useimpiin Itä-Euroopan maihin, tai USA:han suomalainen synnytystenhoito ei vaikuta niin medikalisoituneelta. Esimerkiksi keisarileikkausluvut Suomessa ovat vielä alhaiset verrattuna muiden maiden prosentteihin. USA:ssa keisarileikkauksia tehdään kaksi kertaa enemmän, kuin Suomessa.

Oksitosiinitipan käyttö, epiduraalipuudutus ja episiotomia, eli välilihanleikkaus ovat toimenpiteitä, joita suomalaisessa synnytystenhoidossa käytetään liikaa normaalisynnytysten hoidossa. Osasyynä tähän on varmasti myös synnyttäjien tiedonpuute, sillä toimenpiteiden ja lääkkeiden hyödyt ja haitat eivät aina ole synnyttäjien tiedossa. Normaalisynnytysten hoidossa turhia lääketieteellisiä toimenpiteitä tulisi välttää. Riskiraskauksien ja komplikaatioiden hoidossa ne tietenkin ovat tarpeellisia.

Liitetiedostot:

Sairaaloiden toimenpideprosentit 2008-2009 Toimenpideprosentit 2008-2009_kaikki.pdf 17 kt
 
   
mama-licious