TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Jaana Cowasji, hyvä synnytys syvärentoutuksen avulla

Bebesinfon uusin asiantuntija on iloinen ja empaattinen hypnosynnytysvalmentaja Jaana Cowasji. Jaanalla on kaksi lasta, 10-vuotias poika ja 5-vuotias tyttö.

Jaanan kiinnostus hypnosynnytykseen heräsi huonosti menneen ensisynnytyksen jälkeen. Synnytys oli vaikea ja päättyi komplikaatioon, jossa hän menetti paljon verta. Siitä jäi hämmentynyt olo. Jaana päätti, että seuraavalla kerralla hän valmistautuisi paremmin ja haluaisi paremmin ymmärtää, mitä synnytyksessä tapahtuu.

Kun Jaana viisi vuotta myöhemmin tuli uudestaan raskaaksi, hän asui Isossa-Britanniassa. Paikallisessa neuvolassa hän näki mainoksen Hypno Birthing -kursseista ja päätti osallistua yhdessä miehensä kanssa. Kurssilla Jaana oppi kaipaamiaan asioita.

-Ymmärsin, miten voin itse vaikuttaa synnytyksen kulkuun positiivisesti ja edistää synnytyksen luonnollista kulkua rentoutumalla ja antautumalla synnytyksen vietäväksi, hän muistelee.

Huolellisen valmistautumisen jälkeen toinen synnytys oli merkittävästi lyhyempi ja miellyttävämpi kokemus. Jaana uskoo, että oma hyväksyvä asenne ja kyky rentoutua auttoivat synnytystä etenemään omalla painollaan.

-Tiedostin koko ajan, mitä kehossani tapahtui synnytyksen eri vaiheissa, ja ajattelin, että jokainen supistus tuo vauvaani lähemmäs minua.

Jaana päätti kouluttautua Isossa-Britanniassa hypnosynnytysvalmentajaksi ja jakaa tätä arvokasta tietoa myös muille äideille.

Syvä rentoutuminen edesauttaa synnytyksen luonnollista kulkua.

Hypnosynnytys valmentaa vanhempia lempeään ja turvalliseen luonnonmukaiseen synnytykseen. Kurssilla opetellaan erilaisia hengitys- ja visualisointiharjoituksia, jotka auttavat synnyttäjää rentoutumaan. Synnyttäjät omaksuvat positiivisen asenteen synnytystä kohtaan sekä kasvattavat luottamustaan omiin voimavaroihinsa.

Jaana muistuttaa, että hypnoosi-sanaa ei kannata kummastella, sillä kyse on yksinkertaisesti syvärentoutumisesta, jossa äiti (tai isä) itse antaa itselleen luvan rentoutua.

Kun äiti pysyy mieleltään rentoutuneena ja luottavaisena, myös synnytyslihakset, kohtu ja synnytyskanava pysyvät rentoina ja kykenevät tekemään tehtävänsä luonnollisesti ilman pelon ja stressin aiheuttamaa jännitystilaa. Synnyttäjä on tietoinen supistuksista, mutta ne eivät tunnu kipeiltä, koska keho on rentoutunut ja tuottaa stressihormonien sijasta endorfiineja. Endorfiinit ovat mielihyvähormoneja, jotka toimivat luonnon omina kipulääkkeinä.

Valmentautuminen hypnosynnytystekniikalla ei takaa kivutonta synnytystä, mutta useimmat äidit kokevat tekniikan avulla synnytyskivun hyvin siedettävänä. Noin 80 % hypnosynnyttäjistä pärjää ilman epiduraalia. Äidillä saattaa olla synnytyksen aikana erilaisia tuntemuksia, kuten painetta, tiukkuutta tai "aaltoilua", mutta nämä tuntemukset ovat hyvin luonnollisen oloisia ja äiti työskentelee niiden kanssa, ei niitä vastaan.

Hypnosynnytysvalmennuksen ansiosta synnytys käynnistyy useammin spontaanisti ja synnytyksen kesto lyhenee jopa useilla tunneilla. Äidin ja vauvan turvallisuutta lisää se, että synnytykset tuntuvat edistyvän paremmin omalla painollaan, eikä synnytyksen kulkuun ole tarvetta puuttua toimenpiteillä. Keisarileikkausprosentti on noin kolme kertaa pienempi hypnosynnyttäjien keskuudessa. Myös vauva hyötyy rauhallisesta synnytyksestä, jossa hän saa laskeutua alas ja ulos omaan tahtiinsa sopusoinnussa äidin kanssa.

Tukihenkilöllä on keskeinen tehtävä hypnosynnytyksessä, joten hän osallistuu aina kurssille yhdessä äidin kanssa. Useimmiten tukihenkilö on lapsen isä, mutta saattaa olla myös muu läheinen ystävä. Hän käy läpi harjoituksia yhdessä äidin kanssa ja auttaa äitiä rentoutumaan. Yhdessä valmistautuminen lähentää parisuhdetta ja tekee synnytyksestä yhteisen tapahtuman.

Hypnosynnytyskursseja

Hypnosynnytyskursseja on järjestetty Suomessa parin vuoden ajan. Jaana toivoo, että alalle saataisiin lisää valmentajia ja kurssien toteutuminen useammilla paikkakunnilla helpottuisi.

Kurssilla käydään läpi synnytys fysiologisena tapahtumana, se, miten hormonitoiminta vaikuttaa synnytyksen kulkuun, miten lisätä kehon endorfiinituotantoa, miten kumppani voi auttaa äitiä rentoutumaan ja miten tärkeä vaikutus omalla asennoitumisella on synnytyksen kulkuun.

Jaana järjestää valmennusta yksityis- ja ryhmäkursseina eri puolella Suomea sekä suomeksi että englanniksi. Kurssin kesto on 12 tuntia. Lisäksi Jaana pitää hypnosynnytyskursseja  terveydenhuoltoalan ammattilaisille sekä ottaa vastaan yksityisasiakkaita Terapiatilassa.

Vuonna 2009 Jaana kouluttautui myös hypnoterapeutiksi. Hän on hoitanut asiakkaita  hedelmättömyyteen liittyvissä haasteissa (HypnoFertility) sekä auttanut useita perätilassa olevia vauvoja kääntymään.

-Äiti, joka synnyttää luonnonmukaisesti ja itseensä luottaen kokee uskomattoman hienoa onnistumisen ja ylpeyden tunnetta. Tällainen synnytyskokemus on usein voimavara, josta voi ammentaa koko loppuelämän ajan!

Onko sinulla kysyttävää rentoutus- tai hengitystekniikoista tai hypnosynnytyksestä? Jaana vastaa asiakkaidemme kysymyksiin Bebesinfon asiantuntijapalstalla.

   
mama-licious