TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Luonnonmateriaalit edistävät hyvää unta

Vauvat viettävät yli puolet ajastaan unessa, aikuiset noin kolmanneksen. On hyvä huolehtia, että perheen nukkumisympäristö on terveellinen ja miellyttävä.

Ilmava ja hengittävä patja ja vuodevaatteet ovat tärkeitä kaikille, mutta erityisesti pienelle vauvalle, joka ei vielä kykene säätelemään omaa lämpöään. Jos vauva nukkuu alustalla, missä ilma ei pääse kiertämään, kehon lämpötila kohoaa ja laskee nopeasti. Tämä aiheuttaa epämukavuutta ja heräilyä. Niinpä patjan, petauspatjan, peittojen ja vuodevaatteiden materiaalit tulevat tärkeään rooliin unen kannalta.

Useimmat patjat ja sängyt valmistetaan synteettisistä materiaaleista, kuten vaahtomuovista ja polyuretaanivaahdosta. Sen lisäksi ne saattavat sisältää lukuisia erilaisia kemikaalikäsittelyjä, mm. formaldehydiä, valkaisuaineita, liimaa, torjunta-aineita, homeenestoaineita ja väriaineita.

Patjojen sisältämät kemikaalit voivat aiheuttaa terveysongelmia, kuten kroonista keuhkoputkentulehdusta, hengitysvaikeuksia, päänsärkyä, huonovointisuutta, ja allergisia reaktioita. Jotkut näistä kemikaaleista ovat karsinogeenejä.

Synteettiset valmistusmateriaalit ovat erittäin paloherkkiä, joten paloturvallisuuden lisäämiseksi niihin lisätään vielä erilaisia kemiallisia käsittelyjä ja lisäaineita, kuten boorihappoa.

Englantilainen Naturalmat käyttää vauvanpatjoissa valmistusaineena mm. kookosta ja villaa. Kuva: Naturalmat

Luonnonmateriaaleista valmistetut patjat ovat luonnostaan paloturvallisia sekä allergiaystävällisiä. Niiden valmistuksessa käytetään mm. huovutettua villaa, hevosen jouhia, puuvillavanua, pellavaa, kookosta, mohairia ja luonnonkumia.

Kuva: Hästens
Aidot luonnonmateriaalit sitovat kehosta erittyvän kosteuden ja pitävät nukkumisalustan ilmavana. Ne eivät hiosta eivätkä sähköisty, vaan auttavat nukkujaa pääsemään syvään ja rauhalliseen uneen.

Luonnonmateriaalit saattavat myös vähentää allergia- ja astmaoireita. Koska ilma kiertää paremmin luonnonmateriaaleista valmistetuissa patjoissa, niissä on huomattavasti vähemmän pölypunkkeja, kuin synteettisissä patjoissa.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta hankkia luonnonmateriaaleista valmistettua patjaa, villainen petauspatja tai kosteussuoja on hyvä vaihtoehto. Ne tulevat lähimmäksi nukkujaa ja parantavat nukkumismukavuutta. Villainen kosteussuoja varjelee patjaa myös lasten pisuvahingoilta.

Myös peitoissa ja yöasuissa on hyvä suosia luonnonmateriaaleja, kuten sataprosenttista puuvillaa tai villaa. Allergisen lapsen yöunta helpottaa silkkinen kerrasto, sillä puhdas ja käsittelemätön luonnonsilkki sisältää silkkiliimaa eli serisiiniä, joka lääkitsee ja viilentää ihon ärsytyksiä.

Merinokidsin Go Go Bag unipussi on pehmoista puuvillaa ja täyte on puhdasta villaa. Kuva: Merinokids

Luonnonmateriaaleista valmistettuja patjoja ja vuodevaatteita ei ole tarjolla yhtä paljon, kuin synteettisiä vuodevaatteita. Tässä joitakin hyviä valmistajia:

Bebes: BabyNatura sängyn kosteussuoja
www.bebes.fi
Ruskovilla: Petauspatjat ja peitot koko perheelle
www.ruskovilla.fi
Mamas & Papas: Sleepfresh Natural Mattress vauvan patja
www.lastenhuone.fi
Hästens: Aikuisten runkopatjat ja petauspatjat, sekä lastenpatjat
www.hastens.fi
Naturalmat: patjat ja peitot lapsille ja aikuisille
www.naturalmat.co.uk

Lue lisää tästä aiheesta:

Naturalmat: Why natural fibres are best?
Lähteet:
www.hastens.fi
www.ruskovilla.fi
www.naturalmat.co.uk
Walter Baden; Toxic bedrooms

Villainen sängynsuoja pitää patjan puhtaana ilman haitallisia kemikaaleja

Ruskovilla valmistaa villaisia petauspatjoja ja peittoja lapsille ja aikuisille.

Allergisen lapsen yöunta saattaa helpottaa luonnonsilkkinen kerrasto.

   
mama-licious