TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Baby-led weaning - aloita kiinteät sormiruokaillen

Baby-led weaning (BLW) eli lapsentahtinen sormiruokailu on yleistymässä kun tieto sen hyödyistä leviää.

Idean äiti, Gill Rapley, on toiminut terveydenhoitajana Englannissa 25 vuoden ajan ja on nyt Unicef UK:n Baby Friendly Iniative -ohjelman johtaja. 2000-luvun alussa hän tutki vauvojen tapaa käsitellä ruokaa. Tarkkaillessaan vauvoja hän tuli siihen tulokseen, että vauvat tietävät itse milloin ovat valmiita siirtymään kiinteisiin ruokiin.

70-luvulla vauvoille annettiin soseita jo 2-3 kuukauden iässä. Nyt tiedämme, että vauvan suolisto ja ruoansulatusjärjestelmä ei ole valmis muulle kuin maidolle ennen puolen vuoden ikää. Puolen vuoden iässä vauva osaa jo istua, tarttua kiinni ruokaan, viedä sen suuhunsa ja pureskella. Hän osaa jo syödä itse, eikä tarvetta soseille enää ole.

Kuva: Rachel J. K. Grace

Yleensä vauvat alkavat syödä kiinteitä ruokia noin kuuden kuukauden tienoilla. Jotkut vauvat kurkottelevat ruokaa jo 5 kuukauden iässä ja toiset odottavat, kunnes ovat 7-8 kuukauden ikäisiä. BLW:n mukaan vauvaa ei syötetä lusikalla, vaan hän istuu muun perheen kanssa ruokapöydässä ja syö itse, ensin käsillään ja pian jo haarukalla ja lusikalla. BLW tukee jokaisen vauvan yksilöllistä kehitystä ja antaa mahdollisuuden edetä vauvan omilla ehdoilla.

Hauskaa ja vaivatonta

Baby-led weaning -metodissa on monia hyviä puolia. Vauva saa itse päättää mitä syö, miten paljon syö ja kuinka nopeasti tai hitaasti syö.

Perinteisessä vauvan soseessa kaikki maut on sekoitettu yhteen ja ruoka on aina koostumukseltaan samanlaista. BLW-metodissa vauva saa kokea erilaisia makuja, pintoja, värejä ja tuoksuja. Hän oppii, että ruoka voi olla mm. juoksevaa, löysää, rapeaa, sitkeää tai tahmeaa. Hän voi kokeilla ja yhdistellä erilaisia makuja. Jos vauva ei pidä jostain ruoka-aineesta tai mausta, hän voi jättää sen syömättä, eikä hänen tarvitse kieltäytyä koko ateriasta.

Jokapäiväinen harjoittelu erilaisten ruokien kanssa auttaa kehittämään vauvan koordinaatiota ja purentataitoja sekä vahvistaa vauvan itsetuntoa. Kun vauva saa syödä itse, hän nauttii syomisestä enemmän, kehittäen jo varhain terveellisen asenteen ruokailua kohtaan. Kokeillessaan rohkeasti uusia makuja turha nirsoilu jää pois.

Kun vauvaa ei tarvitse syöttää, koko perhe voi rauhassa istua syömään yhdessä, ja vauva voi syödä samaa ruokaa muiden kanssa.

Vauvan taidot kehittyvät luontaisessa järjestyksessä

Syömään opettelu on luonnollinen osa vauvan kehitystä siinä missä konttaamaan oppiminen, käveleminen tai puhuminenkin. Vauva tarvitsee yhtä opittua taitoa pystyäkseen siirtymään seuraavaan kehitysvaiheeseen. Tämä pätee myös syömään opettelemisessa. Vauvat oppivat ruokailuun tarvittavat taidot ilman erityistä opetusta. Jos vauva ei saa harjoitella näitä taitoja, hän oppii käyttämään niitä vasta myöhemmin.

Kaikki vauvat osaavat syntyessään ryömiä äidin rinnalle. Noin neljän kuukauden iässä vauva alkaa kurkoittaa kiinnostavia esineitä kohti.

Puolen vuoden ikään mennessä useimmat vauvat osaavat tarttua ruokaan ja viedä sen suuhunsa. Alussa monet vauvat ovat kiinnostuneita astioista ja ruokailuvälineistä tai vain leikkivät ruoalla. Alkuun vauva ei nielaise ruokaa, vaan ainoastaan tutkii sitä, nuolee ja maistelee.

Kuuden ja yhdeksän kuukauden välillä vauva oppii haukkaamaan ruoasta palasen joko ikenillään tai hampaillaan. Pian hän oppii pitämään ruokaa suussaan, liikuttelemaan sitä kielellään, sekä pureskelemaan.

Kun vauva imee rintamaitoa tai pullomaitoa, maito menee suoraan nieluun. Kiinteä ruoka pitää sen sijaan ohjata kielellä nieluun. Tätä taitoa vauva ei opi, ennen kuin on ensin oppinut haukkaamaan palan ruoasta ja pureskelemaan sen. Parin viikon ajan ruoka siis usein tipahtaa vielä ulos suusta.

Vauva alkaa nielemään ruokaa vasta, kun hän osaa käyttää kielen, poskien ja leuan lihaksia koordinoidusti. Tämä saattaa olla luonnon oma suojelukeino, joka vähentää vauvan mahdollisuutta tukehtua ruokaan. Se toimii ainoastaan, jos vauva itse laittaa ruoan suuhunsa.

Noin 9 kuukauden iässä vauva oppii pinsettiotteen, eli pystyy tarttumaan pieniin paloihin peukalon ja etusormen avulla. Ennen kuin tämä taito on kehittynyt, hän ei todennäköisesti saa mitään pieniä ruoanpaloja suuhunsa, mikä osaltaan suojelee häntä tukehtumasta.

7-9 kuukauden tienoilla monet vauvat käyvät läpi vaiheen, jonka aikana saattaa tuntua, että syömisen opettelu ei edisty yhtään. Samaan aikaan painonkehitys saattaa hidastua. Tämän vaiheen jälkeen vauva usein alkaa yhtäkkiä syömään enemmän ja taitavammin, aivan kuin hän olisi oivaltanut jotain. Tämä tapahtuu yleisimmin noin 9-12 kuukauden iässä. Tuossa iässä vauva pystyy jo syömään samaa kotiruokaa muun perheen kanssa.

Syöminen on yhteen vuoteen asti ruokailutaitojen harjoittelua

Ensimmäisen vuoden ajan vauvan tärkeintä ravintoa on äidinmaito tai äidinmaidon korvike. Kiinteät ruoat eivät sisällä niin paljon ravintoaineita, kuin maito tai korvike. Jos vauvalle syötetään liikaa kiinteitä ruokia, hän saattaa vähentää nauttimansa maidon määrää, eikä näin saa tarvittavia ravintoaineita.

Jotkut vauvat oppivat kävelemään 9kk iässä, toiset vasta 1,5-vuotiaina. Myös ruokailutaitojen osalta kehitys etenee yksilöllisesti. Kun vauvalle annetaan mahdollisuus itse päättää kuinka paljon hän syö, saattaa mennä pitkäänkin, ennen kuin lapsi alkaa varsinaisesti syömään aterioita. On hyvin yleistä, että vauvat tutustuvat ruokaan rauhassa ja leikkivät ruualla. Monet lapset alkavat niellä ja syödä kunnollisia aterioita vasta 8-9kk iässä, tai jopa myöhemminkin. Rintaruokituille vauvoille maito riittää usein aamiaiseksi vielä pitkään.

Syödyn ruoan määrä vaihtelee paljon päivästä toiseen. Ensimmäisiä merkkejä siitä, että vauva todella nielee ruokaa on, kun vauvan kakassa on kokonaisia ruoan paloja. Tämä ei tarkoita, että vauva ei pystyisi sulattamaan ruokaa. Hänen kehonsa kehittää vain tarvittavia entsyymejä pystyäkseen pilkkomaan ruoan. Vähitellen vauva kyllä oppii pureskelemaan ruoan tehokkaammin.

Yksi BLW-metodin hyötyjä on, ettei vanhempien tarvitse olla huolissaan, syökö lapsi tarpeeksi. Tarjoa vauvallesi mahdollisuus istua ruokapöydässä normaaleina ruoka-aikoina, tarjoa hänelle terveellistä ruokaa ja jatka imetystä tai korveikemaidon antoa. Vauva saa itse päättää tahdista ja osaa syödä juuri tarvitsemansa määrän. Jos vauva pissaa ja kakkaa normaalisti ja voi hyvin, voit luottaa, että hän tietää itse parhaiten miten paljon ruokaa hän tarvitsee.

Usein kehitys on hidasta ja hoputtamisesta ei ole hyötyä. Pidä ruokailuhetket miellyttävinä ja anna vauvasi edistyä omaan tahtiinsa.

Rintaruokitut vauvat ovat tottuneet säätelemään omaa ravinnonsaantiaan. Jos vauva on saanut syödä rintaa lapsentahtisesti ja pystynyt näin säätelemään maitomäärän tarpeidensa mukaiseksi, on luonnollista, että hän pystyy säätelemään tarvitsemansa energiamäärän myös siirtyessään kiinteisiin ruokiin. BLW-metodi sopii kuitenkin myös vauvoille, jotka saavat pullomaitoa. Heillä edistyminen saattaa kuitenkin olla hieman hitaampaa, kuin täysimetetyillä vauvoilla.

Kun lapsi osaa istua itsenäisesti ja viedä tavaroita suuhun, hän on valmis harjoittelemaan ruokailua. Kuva: Kati Molin
 

Vauva on valmis kiinteisiin ruokiin, kun hän:

 • osaa istua yksin tai kevyesti tuettuna
 • osaa itse viedä ruokaa suuhun kädellään
 • ei työnnä suuhun laitettua ruokaa kielellä ulos
 • on kiinnostunut muiden syömisestä
 • yrittää napata ruokaa toisten lautaselta

Eikö vauva tukehdu ruokaan?

Sormiruokien antaminen puolivuotialle ei sinänsä ole uutta. Uutta tässä metodissa on, että sormiruokien lisäksi vanhemmat eivät syötä lasta ollenkaan. Jos vanhemmat huolehtivat normaalista turvallisuudesta, ei vauva ole Rapleyn mukaan sen suuremmassa vaarassa tukehtua, kuin perinteisessäkään metodissa.

Gill Rapleyn mukaan riski tukehtua saattaa olla jopa pienempi vauvoilla, jotka ovat oppineet syömään BLW-metodin mukaisesti. He eivät osaa viedä ruokaa nieluun, ennen kuin ovat oppineet ensin pureskelemaan sen. Kun vauva saa harjoitella pureskelemista ja ruoan liikuttelemista suussaan, hän oppii nopeasti käsittelemään ruokaa. Kaksi asiaa lisää tukehtumisvaaraa; se, että joku laittaa ruokaa vauvan suuhun ja se, että vauva nojaa taaksepäin syödessään.

Muista huolehtia turvallisuudesta:

 • Varmista, että vauva istuu syödessään
 • Älä anna vauvalle kokonaisia pähkinöitä
 • Leikkaa pienet hedelmät, kuten oliivit ja kirsikat puoliksi ja poista kivet
 • Älä anna muiden laittaa ruokaa vauvan suuhun
 • Selitä baby-led weaning idea kaikille lapsen hoitajille
 • Älä KOSKAAN jätä lasta syömään yksin.
Lähteet:

Gill Rapley and Tracey Murkett: Baby-led Weaning, helping your baby love good food

Peppi 6kk on vielä enemmän kiinnostunut astioista, kuin itse ruoasta.

Bataatti hajoaa helposti vauvan kädessä, joten se on hyvä jättää hieman isommiksi paloiksi.

Massimo 8kk syö päärynän mieluiten kokonaisena.

Noin 9kk iässä vauva oppii pinsettiotteen ja pystyy tarttumaan myös pieniin ruokiin.

Banaani saattaa tuntua vauvan käteen liukkaalta. Painamalla kevyesti sormin banaani jakautuu kolmeen osaan ja pysyy paremmin vauvan kädessä.

   
mama-licious