TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Synnytys käynnistyy - Milloin sairaalaan?

TV- synnytys alkaa useimmiten äkillisellä lapsiveden menolla, jota seuraa heti tuskaisat synnytyspoltot ja paniikinomainen kiire sairaalaan. Todellisuudessa tilanne on yleensä hyvin erilainen.

Kotona tutussa ympäristössä keho toimii tehokkaimmin ja synnyttäjä pystyy hyvin rentoutumaan. Kun synnytys käynnistyy, ei olekaan hyvä heti ensimmäiseksi rynnätä sairaalaan, vaan antaa synnytyksen päästä hyvin käyntiin tutussa ja turvallisessa ympäristössä kotona. Useimmat suomalaiset kätilöt ovat sitä mieltä, että valtaosa äideistä tulee sairaalaan liian aikaisin. Joskus supistukset heikentyvät tai synnytys jopa pysähtyy sairaalaan tultaessa. Tässä on kysymys kaikille nisäkkäille ominaisesta "Fight or flight" -ilmiöstä. Kehon stressihormonit saavat synnytyksen pysähtymään, kunnes synnyttäjä kokee olonsa turvalliseksi ja levolliseksi ja synnytys voi jatkua.

Arkirutiinit pitävät huomion poissa supistuksista
Synnytyksen alkuvaiheessa  voi ihan hyvin vielä puuhastella normaaleja kotiaskareita, laittaa jotain kevyttä ruokaa ja tarkistaa, että kaikki tarpeellinen on pakattuna sairaalakassiin. Kun supistukset alkavat vähitellen voimistua, äiti joutuu keskittymään niihin entistä enemmän, mutta voi olla ihan hyvä, että mielessä on muutakin kuin pelkkä synnytys. Kotona voi hyvin mennä vielä suihkuun tai kylpyyn ja samalla varmistaa, että synnytys on oikeasti käynnissä, eikä ole kysymys harjoitussupistuksista. Supistusten voimistuessa äiti kaipaa omaa rauhaa, jotta kehon hormonitoiminta pääsee vauhtiin. Tämä voimistaa kohdun supistuksia ja varmistaa, että synnytys etenee.

Luo kotiin rauhaisa tunnelma rentouttavalla musiikilla ja kynttilöillä. Kuva: Kati Molin

Kotona naiskeho toimii parhaiten ja synnytys edistyy. Kun synnyttäjä sekä tukihenkilö ymmärtävät normaalia synnyttäjän kayttäytymistä ja osaavat tarkkailla synnytyksen vaiheita sitä kautta, niin lähtö yleensä osuu aika nappiin. Sairaalaan kannattaa lähteä vasta, kun olo on jo tukala ja tuntuu, ettei enää pärjää kotona.  Synnyttäjä ei enää kykene puhumaan supistusten aikana ja tarvitsee kannustusta selviytyäkseen supistuksista.

"Onko mun tukka hyvin"-sääntö
Sairaalaan lähtiessä äidin pitäisi olla jo hyvin keskittynyt itseensä. Jos äiti ehdottaa, että lähdetäänkö jo sairaalaan, tukihenkilö voi napata kameran esiin ottaakseen vielä viimeisiä kuvia kotona. Jos äitiä vielä kiinnostaa, onko tukka hyvin tai mitä hänellä on päällään, ei ehkä ole vielä aika siirtyä sairaalaan.

5-1-1- sääntö
Ensisynnyttäjien kohdalla yhtenä muistisääntönä on 5-1-1 sääntö. Tämä tarkoittaa sitä, että supistuksia tulee 5 minuutin välein, ne kestävät vähintään 1 minuutin ja tätä on jatkunut vähintään tunnin ajan. Uudelleen synnyttäjällä synnytys usein etenee vauhdikkaammin, joten tämä sääntö pätee vain ensisynnyttäjien kohdalla.

Synnyttäjän käytöksen tulkitseminen
Tukihenkilö pystyy tarkkailemaan synnyttäjän käytöstä ja tulkitsemaan tästä miten pitkälle synnytys on edennyt. Synnytyksessä on ns. henkisiä merkkipaaluja, joista ensimmäinen on "innostuneisuus". Tämä ilmenee synnytyksen alkuvaiheessa, jolloin äiti on hyväntuulinen, seurallinen ja innoissaan käynnistyneestä synnytyksestä. Toinen merkkipaalu on "vakavuus". Supistusten voimistuessa niistä selviytyminen vaatii äidiltä enemmän keskittymistä, hän vakavoituu, välttää keskustelua ja vetäytyy itseensä. Usein äiti myös vaipuu unenomaiseen tilaan, synnytysregressioon, mikä on hyvä asia. Kolmas merkkipaalu on "uskonpuute". Kun äiti alkaa epäillä omaa jaksamistaan, hän on yleensä niin sanotussa siirtymävaiheessa, jolloin kohdunsuu aukeaa viimeiset 2-3 senttiä. Sairaalaan olisi siis hyvä siirtyä jossain toisen ja kolmannen merkkipaalun välimaastossa, kun kohdunsuu on auennut vähintään 6-7 senttiin.

Toiset kätilöt ovat huomioineet, että mitä pidemmälle synnytys edistyy, sitä alemmas synnyttäjä vajoaa. Alkuvaiheessa hän viihtyy kävellen, keinutellen, nojaillen seiniin ja pöytiin. Ponnistusvaiheen lähestyessä synnyttäjä taas alkaa vajota lähemmäs lattiaa ja viihtyy usein kontallaan. Hän alkaa myös ähkiä tai päästää matalia ääniä.

Matka sairaalaan
Jos äiti asuu syrjäisellä seudulla, mistä matkaa sairaalaan on yli puoli tuntia tai synnytys käynnistyy ruuhkaiseen aikaan, täytyy tämä luonnollisesti ottaa huomioon arvioitaessa lähtöä. Auton penkin voi suojata isoilla pyyhkeillä tai peitoilla ja laittaa istuimen makuuasentoon. Mukaan voi varata myös tyynyjä, että äidin on hyvä levätä matkan ajan. Toiset viihtyvät autossa kyljellään lepoasennossa, jotkut matkustavat mieluummin kontallaan takapenkillä. Autoon voi jo etukäteen varata rauhoittavaa musiikkia. Pakkaa mukaan sairaalaan myös maukkaita voileipiä, hedelmiä, banaania, mehuja, urheilujuomaa, suklaata ja muista, että tarvitset eväitä myös tukihenkilölle.

Lapsivesi menee
Lapsivesi saattaa tihkua vähitellen tai lorahtaa kerralla ulos. Jos lapsivesi on normaalin väristä, eli kirkasta tai vaaleanpunaista, äiti voi jäädä edelleen kotiin odottelemaan supistuksia. On kuitenkin hyvä soittaa sairaalaan ja keskustella tilanteesta.

Entä, jos vauva syntyy matkalla?
Yleensä synnyttäjän adrenaliiniarvot nousevat sairaalaan lähtiessä johtuen esimerkiksi kylmyydestä, matkustamisen epämukavuudesta ja jännityksestä. Adrenaliini saa kohdun supistukset heikentymään jonkin verran. Yllättävät syöksysynnytykset ovat hyvin harvinaisia ensisynnyttäjien kohdalla. Jos vauva sattuisikin syntymään matkalla, tämä ei ainakaan ole pitkä ja vaikea synnytys. Tällaisessa tilanteessa äiti käyttäytyy yleensä vaistonvaraisesti ja seuraa kehonsa viestejä. Keho on suunniteltu synnyttämään ja se tietää mitä se tekee. Tärkeintä on ottaa vauva vastaan ja pitää se lämpimänä. Napanuoran leikkaamisella ei ole mitään kiirettä, vaan kaikki voidaan hoitaa sairaalassa myöhemmin.

Mene heti sairaalaan, jos ilmenee jotain näistä:

  • verenvuotoa
  • lapsivesi on ruskeaa, vihreää, keltaista tai muun väristä, kuin kirkasta tai vaaleanpunaista
  • et tunne lapsen liikkeitä
  • sinusta tuntuu, että kaikki ei ole hyvin
  • haluat ponnistaa

Sairaalan tulo olisi paras ajoittaa niin, että synnytys on jo hyvin käynnissä ja kohdunsuu on auennut noin 6-8 senttiä.

   
mama-licious