TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Bebes-yrittäjä Päivi Laukkanen valmistaa vanhempia synnytykseen

Päivi Laukkanen on toinen Bebesin omistajista, äiti ja synnytysvalmentaja. Tämä pirteä punapää on tunnettu positiivisena ja idearikkaana energiapakkauksena. Hänen intohimonsa on muuttaa synnytyskulttuuria positiivisempaan suuntaan.

Päivi aloitti yrittäjän uransa jo 15 vuotta sitten tanssin merkeissä. Bebes-liikkeen hän avasi sisarensa kanssa keväällä 2003. Päivi sai kannustusta työlleen vuonna 2005, kun hänet valittiin Vuoden Nuoreksi Yrittäjäksi.

Päivin haave viisilapsisesta perheestä on yhtä vaille täynnä. Matias, hänen miehensä 13-vuotias poika vierailee perheessä viikonloppuisin, tytär Pinja on ensimmäistä vuotta Montessori-luokalla, 5-vuotias Julius aloittaa syksyllä eskarin ja nuorimmainen Peppi on 1,5-vuotias. Pepin hoidon ohella Päivi keskittyy kehittämään Bebesinfo-sivustoa ja synnytysvalmennus-palveluita Bebesin asiakkaille.

Oma kokemus herätti halun oppia lisää

Päivin kiinnostus synnytystä kohtaan heräsi hänen odottaessa esikoistaan USA:ssa.
-Lääkäri oli joskus nuoruudessa kertonut minulle, etten voisi saada epiduraalipuudutusta perinnöllisen sairauteni takia. Niinpä lähdin etsimään tietoa siitä, millä muilla tavoilla synnytyskipua voidaan lieventää, Päivi kertoo.
Netistä Päivi löysi kirjoituksen, jossa äiti kertoi kokeneensä sekä lääketieteellisesti hoidetun epiduraalisynnytyksen, että luonnollisen toimenpiteettömän synnytyksen. Tämä äiti kertoi miten lääkkeetön synnytys oli hänen mielestään kivuttomampi ja kaikin puolin positiivisempi kokemus.

Tästä innostuneena Päivi marssi paikalliseen kirjakauppaan ja osti kirjoja, jotka käsittelivät luonnollista fysiologista synnytystä.
-Mitä enemmän luin aiheesta, sitä vähemmän enää halusin epiduraalia, hän kertoo. Päivi osallistui miehensä kanssa kahdeksan viikkoa kestävään syventävään Bradley-synnytysvalmennukseen. Huolellisen valmistautumisen myötä hänen synnytyksensä sujui nopeasti ja mutkattomasti, eikä toimenpiteitä tarvittu.
-Kesken ponnistusvaiheen totesin hoitavalle kätilölle; "Jos synnyttäminen on tällaista, aion tehdä vielä paljon lapsia".

Päivi ei kuitenkaan usko, että kyse oli pelkästä hyvästä tuurista. Ellei hän olisi valmistautunut perusteellisesti ja valinnut synnytyspaikkaansa huolella, synnytyskokemus olisi voinut olla hyvin erilainen. USA:ssa synnytystenhoito on erittäin medikalisoitunutta ja normaali fysiologinen synnytys sikäläisissä sairaaloissa on harvinaista.

Äideillä ei tarpeeksi tietoa synnyttämisestä

Muuttaessaan takaisin Suomeen viisi vuotta sitten, Päivi huomasi, että Suomessa tietoa synnytyksestä on tarjolla todella vähän, ja hän päätti opiskella synnytysvalmentajaksi. Suuri osa tätä valmentautumista on ollut lukemattomien alan kirjojen ja julkaisujen tutkiskelua sekä pitkiä keskusteluja kätilöiden kanssa niin Suomessa, kuin kansainvälisissä kätilökonferensseissakin. Päivi on osallistunut Birth International synnytysvalmentajakoulutukseen Australiassa ja Lamaze International koulutukseen USA:ssa. Hän on tällä hetkellä yksi kahdesta kansainvälisen koulutuksen saaneesta synnytysvalmentajasta Suomessa ja tässä asiassa oman alansa edelläkävijä. Hän osallistuu myös aktiivisesti kansainvälisiin kätilöille, doulille ja synnytysvalmentajille suunnattuihin konferensseihin.

Erityisesti Päiviä kiinnostaa eri maiden synnytyskulttuurit. Synnytyksiä ei suinkaan hoideta samalla tavalla joka puolella maailmaa.
-Toivottavasti jonain päivänä myös meillä Suomessa olisi kätilöjohtoisia Birth centereitä, joissa hoitofilosofia tukisi normaalia fysiologista synnytystä ja henkilökunta olisi erikoistunut tukemaan ilman lääkkeitä synnyttävää äitiä, Päivi haaveilee.

Päivi on huolissaan siitä, että useimmat naiset eivät saa tarpeeksi tietoa siitä miten keho on suunniteltu toimimaan synnytyksessä. Tämä tieto on tärkeää, koska hyvin arkisillakin asioilla voidaan joko tukea tai häiritä kehon normaalia toimintaa synnytyksessä.

Päivillä on suuri halu auttaa naisia kokemaan synnytys kauniina, positiivisena ja voimistavana tapahtumana. Hän uskoo, että synnytyskokemuksella on kauaskantoiset vaikutukset sekä äitiin että vauvaan, ja että positiivinen synnytys  takaa onnellisen vauva-ajan koko perheelle.

Kuva: Kati Molin

Omat kokemukset ovat vahvistaneet käsitystä synnyttämisestä.

Päivin haave viisilapsisesta perheestä on yhtä vaille täynnä.

   
mama-licious