TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Synnytys ei ole sairaus

Maailman terveysjärjestön WHO:n 15 suositusta

1. Kaiken synnytysten hoitokäytäntöön sisältyvän tiedon tulee olla yleisesti tiedossa, jotta jokainen nainen voi valita itselleen sopivimman synnytystavan.

2. Sairaaloiden on annettava julkisuuteen synnytysten hoitoa koskevat tiedot, kuten toimenpiteiden lukumäärä.

3. Ihokarvojen ajaminen ja peräruiskeen antaminen ennen synnytystä ei ole perusteltua.

4. Synnytystä ei saa käynnistää ns. mukavuussyistä (ilman pätevää lääketieteellistä syytä). Käynnistysten määrä ei saa ylittää 10%

5. Varhainen kalvojen puhkaisu rutiinitoimena ei ole tieteellisesti oikeutettu.

6. Ei ole pystytty todistamaan, että rutiininomainen kohdunsisäinen sikiövalvonta vaikuttaisi myönteisesti vastasyntyneen kuntoon. Elektroninen sikiövalvonta on perusteltua ainoastaan käynnistetyissä synnytyksissä, sekä tietyissä lääketieteellisissä tapauksissa, joihin liittyy korkea perinataalikuolleisuus. Tutkimusten avulla on pyrittävä valikoimaan ne erityisryhmät, joiden kohdalla elektroninen sikiövalvonta on tarpeen. Uusien sikiönvalvontalaitteiden hankinnasta on pidättäydyttävä, kunnes tutkimustulokset ovat käytettävissä.

7. Synnyttävää naista ei saa velvoittaa olemaan makuuasennossa. Häntä on rohkaistava liikkumaan avautumisvaiheessa. Jokaisen naisen on saatava vapaasti päättää, missä asennossa hän synnyttää lapsensa.

8. Synnytyksen aikana on vältettävä rutiininomaista kivunlievitys- tai puudutuslääkitystä, joka ei tähtää synnytyskomplikaatioiden hoitamiseen tai ehkäisemiseen.

9. Rutiininomainen välilihanleikkaus (episiotomia) ei ole oikeutettua. Välilihanleikkausten osuus ei saa olla suurempi, kuin 20%.

10. Keisarileikkausten osuus ei saa olla suurempi, kuin 10-15% synnytyksistä.

11. Naisia tulee rohkaista normaaliin alatiesynnytykseen keisarileikkauksen jälkeen, mikäli nopea kirurginen apu on saatavilla. Ei ole voitu osoittaa, etä keisarileikkaus on välttämätön aikaisemman poikittaisen alasegmentti-keisarileikkauksen jälkeen.

12. Varhaisimetystä tulee suosia. Ensimmäisen imetyksen tulisi tapahtua, ennen kuin äiti siirretään synnytyshuoneesta.

13. Äitiä ja lasta ei tule synnytyksen jälkeen erottaa, jos kummankin vointi sallii yhdessäolon. Terveen vastasyntyneen valvonnassa ei mikään edellytä äidin ja lapsen erottamista.

14. Kunkin maan hallintoviranomaisten tulee huolehtia siitä, että uutta synnytyksenhoitoon liittyvää tekniikkaa ryhdytään käyttämään vasta sen jälkeen, kun sitä on riittävästi tutkittu ja arvioitu.

15. Tekniikan arviointiin pitää velvoittaa kaikki ne, jotka osallistuvat sen käyttämiseen. Synnyttäjien tulee saada osallistua arvioinnin suunnitteluun, tulosten pohdintaan ja tiedottamiseen. Arvioinnin tulokset on annettava kaikkien osallistujien käyttöön ja niistä on yleisesti tiedotettava.

(Tarkoituksenmukainen synnytystekniikka. WHO:n raportti)

Lähteet:
Odotusajan 280 päivää, Sheila Kitzinger
   
mama-licious