TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Vieroittaminen

Vieroitusta on hyvä miettiä ajoissa ennen sen aloittamista. Vieroitusajankohta kannattaa ajoittaa vaiheeseen jolloin vauvan elämässä ei ole muita suuria muutoksia. Jos lapsi on välttämättä vieroitettava ennen äidin työn alkamista, se olisi hyvä tehdä useita viikkoja aiemmin. Lapsen kannalta on parempi, jos vieroittaminen tapahtuu äidin työn alkamisen jälkeen. Silloin hän on lähempänä luonnollista vieroittumisikäänsä.

Aktiivista vieroittamista aloittaessa on hyvä miettiä lapsen kehitysvaihetta. Äidin poistumista lapsen luota pitkäksi ajaksi tai useaksi perättäiseksi yöksi ei suositella. Lapsen kannalta olisi parasta, että äiti ja lapsi eivät olisi erossa toisistaan yhtäjaksoisesti useampaa vuorokautta, kuin lapsella on ikävuosia. Jos lapsella näyttää olevan voimakas eroahdistus, on vieroittamisajankohtaa hyvä siirtää, jotta perusturvallisuus säilyy. Lapselle tärkeimmät imetykset tulisi säilyttää koko imetysajan. Ne voivat olla imetykset ennen työhön lähtöäsi tai lapsen päiväunille ja yöunille menoa.

Lapsi vähentää rinnalla imemistä, kun hänelle  tarjotaan useampia kiinteitä aterioita. Jos lapsesi saa samalla aterialla kiinteitä ja lisäksi imetät niin tarjoa ensin kiinteää ruokaa ja sen jälkeen rintaa. Vähitellen voit päivittäin vähentää imetyskertoja. Seuraa miten lapsesi reagoi ja miten hän sopeutuu tilanteeseen. Lapsi vähentää imemistään tai lopettaa sen aluksi yöllä. Ellei näin tapahdu, voit tarjota lapselle aiempaa useampia "ilta-ateriota" ennen nukkumaan menoa.

Lapsen imiessä harvemmin ja vähemmän aikaa kerrallaan rintasi tottuvat vähitellen tuottamaan maitoa vähemmän. Näin kysynnän ja tarjonnan laki toimii. Alussa oli tarpeen tehostaa imetystä, lisätä imettämiskertoja ja välttää lääketieteellisesti perusteettomia lisäruokia. Nyt menetellään päinvastoin, jotta maitomääräsi vähenisi. Lapsi pyrkii harvemmin rinnalle, kun hän saa pääasiallisimman ravintonsa jo kiinteistä ruuista. Vieroittaessasi voit tarjota lapselle juomaksi vettä ja vuoden iästä lähtien maitoa.

Luonnollinen vieroittuminen tapahtuu 2-5 vuoden iässä.
Kuva: Shutterstock
Länsimaissa suurin osa lapsista vieroitetaan ennen luonnollista vieroittumisikää. Ilman aktiivista vieroittamistakin lapsi luopuu rinnan imemisestä itsestään kahden ja viiden ikävuoden välillä. Eräiden lähteiden mukaan vielä myöhemmin;neljän ja seitsemän vuoden iässä. Vieroittaminen on hyvä aloittaa vähitellen, sillä lempeä vieroittaminen vie aikaa useita viikkoja, jopa kuukausia.

Vierotus rinnasta on hyvä ajoittaa ajankohtaan, jolloin lapsen elämässä ei tapahdu muita suuria muutoksia.

   
mama-licious