TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Vaihtoehtoja sanalle ei

Yhtenä päivänä sen huomaat: ihana, kiltti, halailtava vauvasi onkin kasvanut taaperoksi, ja hän on keksinyt sanan ei. Sanan, joka on tunnepitoinen, pysähdyttävä ja voimakas. Sana ei on lasten suosiossa, koska he kuulevat sitä niin usein vanhemmiltaan.

Lapsia kielletään monia kertoja päivässä. Tämä tarkoittaa, että he joutuvat kohtaamaan paljon negatiivisuutta joka päivä. Vähitellen lapset väsyvät kuulemaan ei-sanaa. He sulkevat korvansa vanhempien kielloilta, ja niin sana menettää merkityksensä.

Miten voisimme olla käyttämättä liikaa ei-sanaa, kun puhumme lastemme kanssa? Miten voisimme osoittaa lapsille rajoja ilman ei-sanan käyttöäkin?

Yritä käyttää kiellolle positiivisia vaihtoehtoja seuraavaan tapaan:

  • Kyllä, myöhemmin. Tämä lausahdus toimii hyvin, kun haluat siirtää myöhemmäksi jotain asiaa, jonka tällä hetkellä kieltäisit.
  • Ei tänään kertoo lapselle, että asia on mahdollinen, mutta ajoitus on väärä.
  • Kun..., niin sitten...Tämä tekniikka on erityisen hyvä, kun siirrytään paikasta toiseen. Kun me menemme autoon, niin sitten voimme autosta katsella ohi ajavia moottoripyöriä kotimatkalla. Kun me menemme mummin luo, niin sitten voimme syödä jäätelöä, jota ostimme. Tämä auttaa luomaan arjen rutiineja, ja taaperot oppivat asioiden järjestystä: yhdestä asiasta seuraa toinen asia.
  • Annapas, kun ajattelen sitä. Sen sijaan, että automaattisesti sanoisit ei, voit aina miettiä päätöstäsi. Teemme yleensä parempia ratkaisuja (niitä, joita emme kadu myöhemmin), kun olemme antaneet itsellemme aikaa miettiä, mistä oikeastaan on kyse. Mitä lapsi oikein haluaa ja millaisen vastauksen haluamme antaa?
  • Kyllä saat, toitko pikku kukkarosi mukanasi? Näin annat ymmärtää, että lapsi saa ostaa lelun tai aarteen, mutta sinä et maksa sitä.
  • Kyllä + ehdollinen lause. Esimerkiksi: Kyllä, voit syödä pääsiäismunan aamupalan jälkeen tai Kyllä, voit ajaa pyörällä sitten, kun läksyt on tehty tai Kyllä, totta kai leikitään heti, kun on tiskattu. Selitä, niin lapsi ymmärtää.
  • Ehkä voit kertoa asialle syyn pelkän ei-sanan sijaan. Esimerkiksi sano Ai, lyöminen sattuu! sen sijaan, että kiellät selittämättä syytä sanomalla Ei saa lyödä!
  • Kerro, mitä pitää tehdä, älä sitä, mitä ei saa tehdä. Älä sano Ei saa juosta! vaan Kävelisitkö mieluummin? Älä sano Älä hypi sohvalla vaan Sohvat menevät rikki, jos niillä pomppii. Pompi mieluummin tyynyjen päällä tai Kuiskataan mieluummin kuin huudetaan.

Aina on olemassa positiivinen tapa ilmaista asiat. Kun itse alan kuulla komentoja tyyliin ei sitä, ei tätä, alan tuntea kielteisyyttä eikä minua huvita toimia, niin kuin käsketään. Sama reaktio tulee kaikenikäisille ihmisille. Jokaisella on miellyttävämpi olo, kun asiat esitetään positiivisesti. Esimerkiksi Olen huolissani matolla olevasta liasta, otetaan vaikka kengät pois, kun tullaan sisälle saattaa toimia paljon paremmin kuin Ei kenkiä sisälle.

Kokeile vaikka yhden päivän ajan olla käyttämättä ei-sanaa ja käytä sen sijaan aina positiivisempaa ilmaisutapaa. Säästä ei-sanasi todellisiin hätätilanteisiin. Näet lapsistasi, mitä se saa aikaan!

Judy Arnall on kasvatuksen asiantuntija, kouluttaja ja viiden lapsen äiti. Hän on kirjoittanut kirjan Disclipine without distress: 135 tools for raising caring, responsible children without time-out, spnaking, punishment or bribery.

Julkaistu kustantajan luvalla, 2009
   
mama-licious