TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Synnytyspaikan valinta

Useissa maissa synnyttäjillä on valittavanaan hyvin erilaisia synnytyspaikkoja. Lähes kaikissa länsimaissa on jo normaalia fysiologista synnytystä tukevia birth centereitä.

Vaikka kotisynnytys onkin vain murto-osan valinta, on se monissa maissa yksi julkisen terveydenhuollon palveluista. Lisäksi useimmissa maissa työskentelee yksityisiä kätilöitä, jotka hoitavat raskauden seurannan, synnytyksen sekä lapsivuodeajan hoidon kokonaisvaltaisesti.

Kätilöjohtoisessa synnytysyksikössä synnytyksiä hoidetaan tukemalla normaalia fysiologista synnytystä. Kuva: Yeshi Neumann
Kansainvälisessä synnytystenhoidossa on kaksi erilaista hoitomallia. Niin sanottu kätilöiden hoitomalli toteutuu yleensä pienissä synnytysyksiköissä, birth centereissä ja kotisynnytyksissä. Sairaaloissa synnytyksiä taas hoidetaan medikaalisen, eli lääketieteellisen hoitomallin mukaisesti.

Eri tyyppisten sairaaloiden välillä on myös eroja. Eniten toimenpiteitä, kuten esimerkiksi käynnistyksiä ja keisarileikkauksia tehdään yksityisen sektorin sairaaloissa. Julkisen sektorin sairaaloissa toimenpiteitä tehdään myös runsaasti, mutta selvästi vähemmän, kuin yksityisissä sairaaloissa.

Jos sairaalan sisällä on erillinen kätilöjohtoinen synnytysyksikkö, eli birth cnter, siellä synnytyksiä hoidetaan eri tavalla, kuin sairaalan normaalilla synnytysosastolla. Monissa maissa synnyttäjä voi myös valita synnytyksen hoitavan kätilön tai lääkärin etukäteen ja näin pystyy vaikuttamaan siihen, millaista hoitoa hän synnytyksen aikana saa.

Suomesta puuttuvat vaihtoehtoiset synnytysyksiköt

Suomesta puuttuvat täysin birth centerit ja kätilöjohtoiset synnytysyksiköt, joissa synnytyksiä hoidettaisiin kätilöiden hoitomallin mukaisesti. Kotisynnytys on Suomessa mahdollinen, mutta koska se ei ole osana yleistä terveydenhuoltoa, sen järjestäminen vaatii vanhemmilta paljon aktiivisuutta.

Kotisynnytyksiä hoitavan kätilön löytäminen on Suomessa vielä haasteellista, sillä heitä on vain muutamia.

Suomalaisista sairaaloista mm. Vammala on kuuluisa luonnonmukaisemmasta hoitofilosofiastaan. Mutta hoito riippuu loppujen lopuksi vuorossa olevan kätilön tottumuksista. 

Synnytyshuone Kätilöopiston Haikaranpesässä, Kuva: Kati Molin

Neuvolassa yleensä tiedustellaan sairaalavalintaa jo ensimmäisellä käynnillä, jolloin äidillä ei vielä ole tarvittavaa taustatietoa päätöksen tueksi. Jos raskauden aikana alkaa tuntua siltä, että alkuperäinen valinta ei tunnukaan oikealta, synnytyssairaalaa voi aina vaihtaa.

Kätilöopiston Haikaranpesään tulee kuitenkin ilmoittautua jo raskausviikolla 18

Tutustu ja vertaile

Synnyttäjän on hyvä miettiä mitä asioita itse arvostaa ja pitää tärkeinä. Eri sairaaloihin voi käydä tutustumassa ja miettiä mikä niistä tuntuu itselleen sopivimmalta. Vierailun aikana henkilökunnalle kannattaa esittää kysymyksiä liittyen sairaalan rutiineihin. Kaikissa Suomen sairaaloissa käytetään lähes rutiininomaisesti oksitosiinia ja lääkkeitä, mutta esimerkiksi välilihanleikkausprosentti ensisynnyttäjillä vaihtelee Kuopion 18% ja Etelä-Pohjanmaan 86% välillä.

Kiinnitä huomiota mm. seuraaviin asioihin:

 • Kuinka paljon sairaalassa tehdään mitäkin toimepiteitä?
 • Onko sairaalassa vesialtaita, ja osaako henkilökunta hoitaa vesisynnytyksiä?
 • Saako synnyttäjä halutessaan käyttöönsä jumppapallon, mattoja lattialle tai synnytysjakkaran?
 • Mitkä ovat yleisimmät ponnistusasennot?
 • Minkälaista imetysohjausta äideille tarjotaan?
 • Onko sairaala iso ja kiireinen vai pieni ja intiimi?
 • Kuinka pitkä matka kotoasi on sairaalaan?
 • Missä itse tunnet olosi kotoisaksi ja turvalliseksi? 

Kaikki pääkaupunkiseudulla asuvat äidit kuuluvat Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiiriin ja voivat valita synnytyssairaalan vapaasti näistä vaihtoehdoista:

 • Kätilöopisto
 • Kätilöopiston Haikaranpesä
 • Naisten Klinikka
 • Jorvin sairaala
 • Lohjan sairaala
 • Porvoon sairaala

Jos sinulla ei sijaintisi vuoksi ole vaihtoehtoja, voit vaikuttaa saamaasi hoitoon valmistautumalla synnytykseen huolellisesti ja tekemällä synnytystoivelistan.

   
mama-licious