TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Veteen synnytys

Kaikki äidit eivät halua synnyttää lastaan veteen. Usein äiti ei kuitenkaan halua nousta vedestä pois, kun alkaa ponnistuttamaan. Tutkimusten mukaan veteen synnyttäminen on turvallista  riskittömissä raskauksissa ammattitaitoisen henkilökunnan läsnäollessa.

Äiti toimii vaistojen varaisesti

Äiti kuuntelee koko synnytyksen ajan omaa kehoaan ja toimii vaistojensa varaisesti. Kun äitiä alkaa ponnistuttamaan, niin ponnistaminenkin tapahtuu äidin vaistojen mukaan. Usein ei tarvita sisätutkimusta varmistamaan kohdunsuun tilannetta, vaan äiti itse tietää mitä keho ohjaa tekemään. Kohdunsuun avautumisesta on myös ulkoisia merkkejä; runsas (heavy show), peräaukon pullistuminen ja sininen viiva (purple line).

Myös äidin käyttäytyminen muuttuu. Hormonitoiminnan vaikutuksesta useimmat äidit käyttäytyvät samalla tavalla synnytyksessä. Usein ponnistamisen tarve tulee ns. siirtymävaiheessa, jolloin lapsen pää painuu alas lantiossa ja äiti vaistonvaraisesti ähkii supistusten aikana. Kun kohdunsuu on täysin auki, supistukset yleensä loppuvat vähäksi aikaa (muutamasta minuutista puoleen tuntiin) ja äidin käytös tulee rauhallisemmaksi.

Tämän lepovaiheen jälkeen alkavat ponnistus supistukset. Ne tulevat yleensä niin voimakkaina, että äidin on pakko ponnistaa. 

Vedessä synnytyksen etenemistä voidaan seurata peilin avulla. On tärkeää, että kukaan ei koske vauvan päähän, vaan äiti synnyttää oman lapsensa. Vauvan päähän koskeminen stimuloi vauvaa ja voi aiheuttaa vauvan vetämään henkeä pään synnyttyä. Tämä saattaa johtaa veden aspiroimiseen.

Äiti voi itse ottaa vauvan vastaan. Kuva: Rachael Austin

Välilihan vauriot ovat harvinaisia

Kätilö antaa ohjeita äidille, jotta vauvan pää syntyisi kontrolloidusti ja välilihan repeämiltä vältyttäisiin. Veden hyviä puolia onkin, että se pehmentää kudoksia ja näin ollen vähentää välilihan repeämiä. Välilihan leikkausta ei tehdä vedessä, joten veteen synnyttäminen vähentää myos välilihan leikkauksia. Kun vauvan pää on syntynyt, odotellaan seuraavaa supistusta, jolloin äiti ponnistaa. Usein vauva syntyy tämän supistuksen aikana.

Kun vauva on syntynyt kokonaan veden alle, äiti, isä, tukihenkilo tai kätilö nostaa lapsen pää edellä veden pinnan yläpuolelle. Vettä kylmempi huoneilma stimuloi vauvaa ja vauva alkaa hengittämään.

Istukka syntyy luonnollisesti

Lämpimän veden ansiosta napanuora sykkii kauemmin. Useat äidit haluavatkin fysiologisen kolmannen vaiheen. Tällöin napanuoran leikkaamisella ja äidin altaasta nousemisella ei ole kiirettä. Amme tarjoaa hyvän paikan varhaiselle ihokontaktille ja varhaisimetykselle. Napanuora saattaa sykkiä jopa puoli tuntia. Kun napanuora on lopettenut sykkimisen, se voidaan katkaista ja äiti autetaan ylös altaasta tai vesi valutetaan altaasta pois.

Istukan synnyttämistä vedessä ei suositella pienen teoreettisen vesiembolian takia. Fysiologisen kolmannen vaiheen keskimääräinen aika on 40min, mutta joskus istukka syntyy jo viidessä minuutissa. Jos jostain syystä halutaan hoitaa jälkeisvaihe lääkkeillä (aktiivinen kolmannen vaiheen hoito), silloin äiti autetaan altaasta nopeasti ylös ja kohtua supistava pistos annetaan joko lihakseen tai suoneen.

Äiti voi laittaa lapsen rinnalle heti lapsen synnyttyä. Imettäminen auttaa kohtua supistumaan ja nopeuttaa istukan syntymistä luonnollisesti. Veteen syntyneet vauvat katselevat rauhallisesti vanhempiaan, kiittäen hellästä maailmaan tulosta!

Kuva: Kevin Factor

Tutkimusten mukaan suurin osa vedessa olleista ensisynnyttäjistä synnyttää 4-5 tunnin kuluessa ja uudelleensynnyttäjät 2-3 tunnin kuluessa. Veteen synnyttäminen on matalan riskin synnyttäjillä turvallista ja se ei lisää perinataalikuolleisuutta.

Jos suunnittelet vesisynnytystä, pakkaa mukaan sairaalaan:

  • peili (kätilö voi seurata vauvan syntymistä peilin avulla)
  • siivilä (voi noukkia mahdolliset kakat pois altaasta)
  • taskulamppu (jos äiti haluaa synnyttää hämärässä)
  • snorkkeli ja maski (jotkut äidit haluavat mennä veden alle)
  • tukihenkilölle uikkarit
Lähteet:
Dianne Garland: Waterbirth an attitude to care

Myös isä voi mennä altaaseen ja nauttia ihokontaktista vastasyntyneen kanssa

   
mama-licious