TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Osteopatia vauvan hoidossa

Vauvan kallo ja keho mukautuvat synnytyksessä fyysisesti, jotta syntyminen lantion läpi olisi mahdollista. Synnytyksen aikana kallon luut suojaavat herkkää keskushermostoa, mutta pääsevät samalla kuitenkin myös liikkumaan lomittain ja päällekkäin. Jos kaikki on hyvin, nämä syntymän mahdollistavat muutokset palautuvat ensimmäisen parin päivän aikana itkun, imemisen, aivastelun, nielemisen ja muiden spontaanien elintoimintojen kautta. Nämä elintoiminnot auttavat kehoa ja kalloa vapautumaan kompressiovoimista, joita niihin kohdistui synnytyksessä.

Kuva: Kati Molin

Ensimmäinen hengenveto on tärkeä

Ensimmäinen hengenveto on erittäin merkittävä vauvan kehon palautumisprosessille. Vauvat eivät välttämättä synny kovin rennossa ja rauhallisessa ympäristössä. Sen sijaan vauvat syntyvät kirkkaiden valojen häikäistessä, kiireisten ihmisetn hääriessä ja puhuessa kovaan ääneen. Keisarileikkaus on itsessään shokki lapselle.

Erityisesti, kun syntymä tapahtuu tällaisissa olosuhteissa vauvan ensimmäinen hengenvetokaan ei tapahdu rennosti ilman häiriötekijöitä. Jos vauva on vetänyt henkeen lapsivettä, on pahasti tokkurassa lääkityksestä tai väsynyt pitkittyneestä synnytyksestä, voi ensimmäinen hengenveto jäädä erittäin heikoksi ja siten palautuminen syntymästä ei lähde kunnolla käyntiin. Liian nopeassa synnytyksessä vauvan keho ei ehdi mukautumaan siihen kohdistuviin voimiin. Tämä voi aiheuttaa shokkitilan, jossa keho ei kykene sopeutumaan uuteen ympäristöönsä. 

Syntymätraumat aiheuttavat monenlaisia ongelmia

Syntymä on lapsellekin rankka tapahtuma, josta voi jäädä lapsen kehoon syntymätraumoja. Syntymätrauma osteopatiassa käytetty termi, jolla tarkoitetaan vauriota, jonka synnytyksen aikana vauvaan kohdistuva ulkoinen voima voi aiheuttaa. Traumojen ilmeneminen on yleisempää, jos synnytys on pitkittynyt tai sitä on nopeutettu oksitosiinitipalla tai on päädytty imukuppisynnytykseen.

Yleisin alue, johon vauvaan kohdistuu synnytyksessä painetta, on takaraivoluu. Takaraivoluu on normaalissa raivotarjonnassa (eli optimaalisessa syntymäasennossa) ensimmäisenä paineen vastaan ottava alue. Se on yläniskan ohella herkkä jumiutumaan, jos äidin lantio ei pääse kunnolla aukeamaan. Takaraivon alueelta ja kallonpohjasta tulee ulos erittäin tärkeitä hermoja, jotka säätelevät kehon normaaleja fysiologisia toimintoja. Näiden hermojen ärtyminen kudoskireyksien takia aiheuttaa vauvalle moninaisia ongelmia, kuten päänsärkyä, vatsavaivoja ja oksentelua.

Amerikassa tehdyissä tutkimuksissa on todettu lähes 90 %:lla lapsista kalloon kohdistuneita traumoja syntymän jälkeen. Tutkimusten mukaan jopa 20 % syntymätraumojen aiheuttamista kudosmuutoksista tai virheasennoista ei palaudu spontaanisti normaalina pidetyn ajan puitteissa.  

Pahimmillaan syntymätraumat ovat selkeästi havaittavissa kallon epäsymmetriana tai lapsen liiallisena selittämättömänä itkuisuutena eli koliikkina. Myös kehon voimakas taivuttaminen taakse itkun yhteydessä kertoo usein rankaan kohdistuvasta paineesta tai hermostollisesta ärsytyksestä. Lapsen pukemisen vaikeus voi myös olla vanhemmille merkki syntymätraumasta. Jos pään alueella on paljon ylimääräistä jännitystä, se voi olla hyvin arka kosketukselle, jolloin paidan pukeminen pään yli tekee kipeää.

Syntymätraumojen on ajateltu mahdollisesti aiheuttavan suuren osan myöhemmällä iällä esiin tulevista ongelmista, kuten migreenistä, kroonista kipua aiheuttavasta fibromyalgiasta, allergioista ja muista yliherkkyyksistä. Ne ovat myös osaltaan vakavoittamassa kehitysviivästymiä ja kehitysvammoja.

Kuva: kati Molin

Osteopaattinen tutkimus kaikille vauvoille

Olisi hyvä, jos kaikki vauvat, eivätkä vain oireilevat, voitaisiin tutkia neuvolatutkimusten lisäksi osteopaattisesti. Toimintahäiriöiden hoitamisessa voi osteopaattinen hoito olla ainoa apu, jolla lapsi pystyy saavuttamaan oman optimaalisen kehityksensä. Osteopaattisella hoidolla voidaan hoitaa myös yleisiä vauvojen ongelmia, kuten koliikkia, pulauttelua, oksentelua, itkuisuutta ja univaikeuksia. 

Vauvojen hoitaminen osteopaattisesti on hyvin palkitsevaa, sillä muutokset tapahtuvat nopeasti ja hoito on hyvin kevyttä. Vauvan keho on alituisessa muutoksessa, joten sille ei tarvitse kuin kevyesti näyttää oikeaa suuntaa ja merkittäviäkin muutoksia tapahtuu. Mitä varhaisemmin syntymätraumat päästään hoitamaan, sitä helpompaa ja nopeampaa niistä toipuminen on. Osaavan osetopaatin hoito on täysin turvallista, eikä siinä kohdisteta vauvan kehoon kivuliaita tai muuten haitallisia voimia.

Lue lisää tästä aiheesta:

Osteopatia leikki-ikäisten lasten hoitona
   
mama-licious