TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Osteopatia odottavan äidin hoitona

Raskauden aikana tapahtuu paljon fyysisiä, henkisiä ja hormonaalisia muutoksia, jotka voivat rasittaa äitiä. Lapsen kasvaessa äidin kehon painopiste muuttuu ja siten myös kehon eri alueet kuormittuvat uudella tavalla.

Niska-hartiaseudun kivut, selkäkivut, päänsärky, närästys, iskiasoireet sekä lantion ja kylkiluiden kivut ovat tyypillisiä raskauden aikana. Osteopaatti pystyy auttamaan muuttuneelle rasitukselle altistuneita niveliä ja lihaksia toimimaan paremmin. Osteopatian avulla voidaan myös normalisoida nestekiertoa ja siten vähentää turvotuksen määrää.

Osteopatiasta voi saada apua esimerkiksi seuraaviin raskausajan vaivoihin:

 • päänsärky
 • huimaus
 • mielialan vaihtelut
 • unettomuus
 • pahoinvointi
 • närästys
 • selkäsärky
 • alavatsan kivistys
 • liitoskivut
 • ummetus
 • peräpukamat
 • suonikohjut
 • jalkojen turvotus
 • jalkakrampit
 • korkea verenpaine
 • synnytyksen jälkeinen masennus.

Raskauden aikana on vältettävä lääkkeiden käyttöä, joten osteopatia on mainio vaihtoehto raskausajan kipujen hoitoon. Osteopaattinen hoito on turvallista läpi koko raskauden. Kuitenkin yleisesti on suositeltavaa välttää kaikkia hoitoja ensimmäisten 12 raskausviikon aikana.

Kuva: Kati Molin

Lantion luiden vapaa liikkuvuus on tärkeää synnytyksen kannalta

On tärkeää ajatella tulevaa synnytystä jo raskausaikana ja varmistaa lantion luiden vapaa liikkuvuus synnytyksessä. Osteopatiasta on tässä apua.

Raskausaikana hormonit lisäävät äidin nivelten liikkuvuutta, jotta synnytys olisi mahdollinen. Tämän muutoksen vuoksi myös lihaksiin kohdistuu enemmän rasitusta. Kun äidin paino lisääntyy ja nivelet ovat yhä liikkuvampia, luusto ei pysty enää niin hyvin kantamaan kehoa. Tämä muutos tekee kehosta myös entistä herkemmän esimerkiksi kaatumisen aiheuttaville voimille. Kaatumiset saattavatkin aiheuttaa merkittäviä lantion virheasentoja.

Lantion virheasento voi tulla myös synnytyksessä, jos lantio ei jostain syystä pääsekään aukeamaan kunnolla tai lapsen asento kohdussa ei ole optimaalinen. Lantion toimintahäiriöillä on läheinen vaikutus keskushermostoon selkäydinkalvojen kautta. Tämän hermostollisen yhteyden takia näillä toimintahäiriöillä voidaan ajatella olevan osuutta myös synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

Konttausasento saattaa auttaa vauvan optimaaliseen asentoon.
Kuva: Kati Molin
Vauva optimaaliseen asentoon kohdussa


Synnytyksellä on suuri merkitys lapsen hyvinvoinnille. Synnytys on täysin luonnollinen asia, ja asioiden sujuessa hyvin sekä äidin että lapsen kehot pystyvät kestämään synnytyksessä syntyviä paineita. 

Raskaudenaikaiset kivut voivat olla merkki äidin kehoon jääneistä vanhoista jännityksistä, jotka saattavat altistaa komplikaatioille synnytyksessä. Äidin kehon toimintahäiriöt saattavat esimerkiksi estää sikiön kääntymisen oikeaan asentoon kohdussa. Sikiön loppuraskauden asento kohdussa on hyvin tärkeä asia synnytyksen kannalta. Vauvan huono asento voi olla komplikaatioiden syynä tai este alatiesynnytykselle, jolloin joudutaan turvautumaan keisarileikkaukseen. Komplikaatiot saattavat vaikuttaa myös lapsen terveyteen.

Osteopatian avulla voidaan hoitaa raskaana olevan kehon toimintahäiriöitä hyvin. Äidin hoitaminen raskauden aikana on samalla myös lapsen hoitamista. Kun äidin kehon toimintahäiriötä hoidetaan, vauva saa vatsassa lisää tilaa ja usein lähtee hoidon jälkeen kääntymään oikeaan asentoon. Tätä äiti voi tehostaa kotona olemalla konttausasennossa tai tehdä harjoituksia, jotka antavat vauvalle lisää tilaa vaihtaa asentoa. Tämä on parempi vaihtoehto verrattuna siihen, että lapsi yritetään manuaalisesti pakottaa oikeaan asentoon, mitä lääkärit joskus tekevät raskauden viimeisillä hetkillä. 

Paras synnytysasento on kyykkyasento

Synnytysasennolla on suuri vaikutus synnytyksen etenemiseen. Puoli-istuva ponnistusasento ei ole anatomisesti optimaalinen. Se aiheuttaa keholle enemmän rasitusta kuin pystyasento sekä saattaa altistaa lasta komplikaatiolle syntymässä. Optimaalinen synnytysasento on ennemminkin kyykkyasento, missä lantionpohja pääsee avautumaan hyvin ja lapsen päähän kohdistuu lievempiä voimia.

Osteopatia synnytyksen jälkeen

Äidin keho on tavallista alttiimpi vammautumiselle vielä jonkin aikaa synnytyksen jälkeen. Tähän ovat syynä hormonaaliset muutokset, jotka lisäsivät kehon liikkuvuutta ja siten mahdollistivat synnytyksen. Osteopatian avulla voidaan varmistaa kehon palautuminen synnytyksestä ja ehkäistä sekundaarisia ongelmia, jotka voivat alkaa oireilla vasta kuukausien päästä synnytyksestä. Esimerkiksi imetyksen lopettaminen saattaa tuoda esiin erilaisia oireita, kun hormonaaliset vaikutukset kehon liikkuvuuteen loppuvat.

Lapsen kantaminen tai imettäminen voi olla tavallista vaikeampaa esimerkiksi hartia- tai selkäkipujen takia, ja siksi osteopaattinen hoito on suureksi avuksi synnytyksen jälkeenkin. 

Kyykkyasentoa voi harjoitella jo raskausaikana

   
mama-licious