TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Osteopatia

Osteopatia on hoitomuoto, jonka tarkoituksena on hoitaa ihmistä psykofyysissosiaalisena kokonaisuutena. Itse osteopaattinen hoito tehdään käsin eli manuaalisesti. Tekniikat, joita käytetään, vaihtelevat hierontaa muistuttavista ja niveliä manipuloivista tekniikoista kevyisiin kraniaalitekniikoihin, jotka vaikuttavat nestekiertoon ja hermostoon.

Osteopaattinen hoito sisältää kattavan haastattelututkimuksen, jolla pyritään kartoittamaan henkilön lääketieteellinen historia, vaivan syntyhistoria ja vakavuus sekä sulkemaan pois mahdolliset vasta-aiheet hoidolle.

Kehoa hoidetaan yksilöllisesti

Osteopatia ei keskity vain oireisiin, vaan tarkastelee kehoa yksilöllisenä kokonaisuutena, joka on enemmän kuin osiensa summa. Osteopatian tavoitteena on normalisoida kehon rakenteen ja toiminnan yhteys. Tavoitteena on saada siten valjastettua kehon omat paranemismekanismit ja hoitaa keho mahdollisimman terveeksi. Ammattitaitoinen osteopaatti osaa valita oikeat tekniikat potilaan iän, tilan ja oireiden perusteella siten, että hoito on aina turvallista ja tehokasta.

Osteopaattinen hoito tasapainottaa hermostoa ja parantaa niin verenkiertoa kuin imunestekiertoakin. Jos nestekierto ei toimi tehokkaasti, lääkkeetkään eivät pääse perille soluihin kuin suuria annoksia. Liiallisesta lääkityksestä saattaa olla huomattavia haittavaikutuksia.

Yleisimpiä syitä hakeutua osteopaattiseen hoitoon ovat

 • astma ja allergiat
 • hermopinteet (esim. rannekanavaoireyhtymä)
 • huimaus
 • iskias
 • lantio- ja alaraajakivut
 • niska-hartiaseudun ja yläraajojen kivut
 • nivelrikko
 • päänsärky ja migreeni
 • selkäkivut
 • skolioosi
 • stressi
 • välilevyongelmat

Kuva: Kati Molin

Osteopaatti on manuaalisen lääketieteen ammattilainen

Osteopaatti on koulutuksessaan perehtynyt tuki- ja liikuntaelimistön lisäksi verenkierron, hermoston, hengityselimistön, ruuansulatuselimistön ja sukupuolielimistön toimintaan. Osteopaatti on myös koulutettu ymmärtämään lääketieteen eri osa-alueiden perusteet. Hän on siten kykenevä ohjaamaan potilaan tarpeen vaatiessa osaavalle lääkärille tai muulle terveydenhuollon ammattilaiselle.

Osteopaatti on yksityinen ammatinharjoittaja

Osteopaatit toimivat yksityisinä ammatinharjoittajina. Kunnat voivat ostaa osteopaatin palveluja niitä tarvitseville potilaille, ja työpaikkojen suositellaan tekevän samoin, sillä osteopatia on hyvin kustannustehokasta. Jotkut vakuutusyhtiöt korvaavat osteopaattisen hoidon. Toistaiseksi osteopatia ei kuulu Kelan tuen piiriin.

Osteopaatti on suojattu ammattinimike. Osteopaatteja koulutetaan Suomessa kahdessa yksityisessä koulussa sekä Helsingin ammattikorkeakoulu Metropoliassa.

Osteopatia ulkomailla

Osteopatia on maailmalla yleisempää kuin Suomessa. USA:ssa osteopaateilla on sama koulutus kuin tavallisilla lääkäreillä. Lisäksi he ovat syventyneet osteopatiaan eli manuaaliseen tutkimukseen ja hoitoon. USA:ssa osteopaateilla on siis myös samat oikeudet kuin lääkäreillä ja he voivat työskennellä sairaaloissa.

Englannissa osteopatia on vakiinnuttanut asemansa kansallisessa terveydenhuoltojärjestelmässä. Siellä osteopaateilla on osittain yhtäläiset oikeudet lääkäreiden kanssa.

   
mama-licious