TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Tukihenkilön rooli synnytyksessä

Synnytys on useille naisille mahtava voimaannuttava kokemus. Olemalla kannustava ja aktiivinen synnytykseen valmistautumisessa, tukihenkilö voi auttaa äitiä keräämään luottamusta ja positiivista asennetta tulevaa synnytystä kohtaan. Synnytykseen on hyvä valmistautua yhdessä ja keskustella erilaisista vaihtoehdoista, sillä synnytyksen aikana äiti on ihan omissa maailmoissaan ja tukihenkilö usein joutuu neuvottelemaan erilaisista päätöksistä hänen puolestaan.

Toisen kivun seuraaminen saattaa tuntua vaikealta, mutta normaali synnytyskipu on positiivista aikaansaavaa kipua ja se useimmiten näyttää tukihenkilön silmin pahemmalta, kuin miltä se äidistä itsestään tuntuu. Äidillä on apunaan kehon omat kipua lievittävät endorfiinihormonit. Ilman lääkkeitä synnyttävä äiti on melkoisen hormooniryöpyn kourissa ja käyttäytyy primitiivisten vaistojen varaisesti. Tämä saattaa näyttää hyvinkin oudolta. Liikkuminen, ääntely ja tanssi auttaa kuitenkin äitiä selviytymään supistuksista.

Synnytys on kehon ja mielen yhteistyötä. Jos äiti on epävarma, pelokas tai raskauteen tai parisuhteeseen liittyy jotain negatiivista, nämä asiat saattavat hidastaa synnytystä tai lisätä kiputuntemusta. Kaikki mahdolliset jännitteet onkin hyvä purkaa ennen synnytystä. Synnytyksen alkuvaiheessa äiti saattaa hyvinkin nauttia omasta rauhastaan, mutta supistusten voimistuessa loppua kohti hän tarvitsee sinulta enemmän tukea.

Tässä muutamia vinkkejä tukihenkilönä toimivalle puolisolle tai ystävälle:

Älä kiirehdi sairaalaan liian aikaisin:

 • Ensisynnyttäjän on hyvä lähteä sairaalaan, kun supistuksia tulee 5 minuutin välein, ne kestävän noin yhden minuutin ja tätä on jatkunut noin tunnin ajan.(5-1-1-sääntö). Sairaalan lähdettäessä äiti on jo totinen, eikä enää välitä onko tukka hyvin ja mitkä vaatteet ovat päällä. Sairaalaan ei kannata mennä liian aikaisin, sillä vieraassa sairaalaympäristössä synnytys ei etene niin tehokkaasti, kuin kotona tutussa ympäristössä. Toki jokainen synnytys on erilainen ja äiti yleensä tietää milloin on aika lähteä.
 • Sairaalaan tullessa anna synnytystoivelista hoitavalle kätilölle.
 • Pakkaa mukaan sairaalaan maukkaita voileipiä, hedelmiä, mehuja, urheilujuomaa ja muista että tarvitset myös itsellesi eväät.
 • Auton penkin voit suojata isoilla pyyhkeillä tai peitoilla ja laittaa istuimen makuuasentoon. Varaa mukaan myös tyynyjä, että äidin on hyvä levätä matkan ajan. Hän viihtyy luultavasti kyljellään lepoasennossa tai kontallaan takapenkillä. Varaa autoon myös vesipullo ja rauhoittavaa musiikkia tai yllätä äiti soittamalla hänen lempimusiikkiaan.

Huolehdi äidin mukavuudesta:

 • Anna kaikki huomiosi ja aikasi äidille, varsinkin supistusten aikana.
 • Tarjoa äidille juotavaa vaikka jokaisen supistuksen välissä, tai pyyhi otsaa kostealla pyyhkeellä, jos se helpottaa hänen oloaan.
 • Muistuta äitiä, että hän kävisi pissalla ainakin kerran tunnissa.
 • Jos huomaat, että äidin hengitys muuttuu tiheäksi pikahengitykseksi, auta häntä rentoutumaan ja palaamaan syvään, matalaan hengitykseen.
 • Jos huomaat, että äiti jännittää esim. hartioitaan tai kasvolihaksiaan, auta häntä rentoutumaan.
 • Auta äitiä hakeutumaan mukaviin asentoihin ja kannusta häntä liikkumaan pystyasennoissa.
 • Joskus synnyttävä äiti on mieluummin yksin omassa rauhassaan. Seuraa siis tilannetta ja toimi sen mukaan, mikä tuntuu toimivan, äläkä loukkaannu vaikka hän torjuisi tukesi.

Äiti tarvitsee omaa rauhaa ja yksityisyyttä, jotta hän voi antautua synnytykselle.

Huolehdi synnytysrauhasta eli suojele synnyttävää äitiä kaikelta mahdolliselta häiriöltä.

 • Jos mahdollista pidä huone hämäränä ja hiljaisena.
 • Laita ehkä jotain rauhoittavaa musiikkia tai äidin lempimusiikkia soimaan.
 • Sytytä patterikynttilöitä luomaan tunnelmaa.
 • Joskus huoneeseen kävelee kätilö, lääkäri tai hoitaja juuri, kun äidillä on supistus ja olet auttamassa häntä supistuksen yli. Keskity silloin vain äitiin, ja auta hänet supistuksen yli ja vasta sen jälkeen jatka keskustelua henkilökunnan kanssa.
 • Jos itse pelästyt tai jännityt jostain, älä näytä sitä äidille.
 • Huolehdi, että äiti saa keskittyä supistuksiin omassa rauhassa. Jos huoneessa ramppaa liikaa ylimääräisiä ihmisiä, esitä toiveesi että saisitte olla rauhassa.

Kannusta ja usko äidin kykyyn selviytyä synnytyksestä

 • Pysy positiivisena koko ajan.
 • Pysy äidin lähellä, silitä, pidä kädestä, hiero hartioista tai alaselästä, jos se tuntuu auttavan.
 • Ilman lääkkeitä synnyttävä äiti käyttäytyy primitiivisten vaistojen varaisesti. Liikkuminen, ääntely ja tanssi auttaa kuitenkin äitiä selviytymään supistuksista.
 • Jos äiti alkaa epäilemään, "ettei pysty tähän", "en jaksa enää", muista olla super-kannustava! Usein pelkkä läheisen tuki ja kannustus riittää lieventämään kipua.
 • Muista uskoa äidin kykyyn synnyttää silloinkin, kun hän ei enää itse usko itseensä. Tämä on erityisen tärkeää avautumisvaiheen lopussa (siirtymävaiheessa), kun kohdunsuu aukeaa viimeiset pari senttiä.

Kun vauva on syntynyt, saatte nauttia taianomaisista ensihetkistä rauhassa äidin ja vauvan kanssa.

Kylmä pyyhe otsalla viilentää ja rauhoittaa synnyttäjää

Supistusten aikana äiti tarvitsee fyysistä tukea, että hän pystyy heittäytymään rennoksi.

Tukihenkilö voi olla myös doula, eli toinen naispuolinen henkilö.

   
mama-licious