TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Sisätutkimus

Synnytyksen aikana kätilö tai lääkäri voi selvittää synnytyksen edistymistä tekemällä synnyttäjälle sisätutkimuksen. Usein sisätutkimus tehdään sairaalaan mennessä ja sen jälkeen noin 2-4 tunnin välein.

Sisätutkimuksen perusteella kätilö tai lääkäri pystyy arvioimaan kohdunsuun tilanteen. Sisätutkimuksen perusteella ei kuitenkaan pystytä arvioimaan kuinka kauan synnytys vielä kestää, sillä kohdunsuu ei aukea tasaisessa tahdissa. Jokaisella äidillä on jokaisessa synnytyksessä oma erilainen rytminsä.

Kokenut normaalisynnytyksiä hoitanut kätilö pystyy tulkitsemaan synnytyksen edistymistä äidin käytöksen perusteella. Avautumisvaiheen alussa äiti on vielä innostunut ja keskustelee. Aktiivisessa avautumisvaiheessa synnyttäjä on yleensä keskittynyt, hengittää syvään, ääntelee, liikkuu, keinuttelee tai huutaa. Siirtymävaiheessa synnyttäjän käytös usein muuttuu keskittyneestä virkeäksi ja itsevarmaksi tai rauhallisesta ja itsevarmasta epävarmaksi ja emotionaaliseksi.

Ponnistusvaiheessa äiti yleensä ilmoittaa milloin vauva on syntymässä. Kätilö pystyy myös päättelemään tämän äidin ääntelyn perusteella. Luonnollisessa, lääkkeettömässä synnytyksessä sisätutkimusten ei ole osoitettu lisäävän äidin tai vauvan turvallisuutta tai vaikuttavan vastasyntyneen vointiin.

Lääketieteellisesti hoidetussa synnytyksessä äidin hormonitoiminta muuttuu, eikä hän enää käyttäydy normaalin vaistonvaraisen käyttäytymismallin mukaisesti. Niinpä synnytyksen edistyminen täytyy tarkistaa tekemällä synnyttäjälle sisätutkimuksia.

Monet äidit pitävät sisätutkimusta epämukavana ja kivuliaana toimenpiteenä. Se saattaa häiritä synnyttäjän keskittymistä ja näin hidastaa synnytyksen edistymistä. Jos sisätutkimus osoittaa, että äidin kohdunsuu on auennut vain muutaman sentin verran, tämä saattaa vaikuttaa äidin mielialaan ja jaksamiseen.

Sisätutkimukset voivat olla erityisen vaikeita tilanteita äidille, joka on kohdannut seksuaalista väkivaltaa tai kenen yksityisyyden rajoja on rikottu jollakin tapaa.

Lue lisää tästä aiheesta:

Muut lääketieteelliset toimenpiteet
   
mama-licious