TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Valmistaudu imetykseen

Hyvä tapa valmistautua tulevaan imetykseen on etsiä tietoa ja jutella tuttujen kanssa imetyksestä. Voit myös käydä erilaisissa imetysneuvonta tilaisuuksissa ja imetystukiryhmän tapaamisessa kuulemassa muiden äitien vinkkejä ja kokemuksia. Imetysaiheisista kirjoista saat hyvää perustietoa ja äitiyspakkauksessa on uusittu imetystä käsittelä opaskirjanen.

Tärkeintä on valmistautua varaaman aikaa lapselle ja imetyksen opettelulle. Imetyksen opettelu vie ensisynnyttäjältä yleensä vähintään kuukauden, jolloin vauva imee tiheästi. Imetysasennon löytämiseen, vauvan rinnalle auttamiseen ja vauvan tehokkaan imemisen tunnistamiseen tarvitaan harjoittelua. Itse on väsynyt synnytyksen jälkeen elämän muututtua. Imetys on kuin mikä tahansa uuden asian opettelu. Aluksi se vaatii paneutumista ja opettelua, mutta kun se sujuu, on se mukavaa, hauskaa ja helppoa.

Rauhallinen "Babymoon"

Ensimmäinen kuukausi vauvan kanssa  kannattaa rauhoittaa omalle perheelle ja viettää niin sanottua "Babymoonia". Vierailijamäärää on hyvä rajoittaa, kunnes imetys alkaa sujua, vauvan vastustuskyky on lisääntynyt ja vanhemmat ovat saaneet varmuutta vauvan äitinä ja isänä. Läheiset, jotka auttavat perheen arjen sujumisessa ovat tervetulleita. Synnyttänyt äiti on kuin kuningatar ja hänen tehtävänään on pitää vauvaa lähellään, imettää ja levätä yhdessä vauvan kanssa. Isä, isovanhemmat ja ystävät saavat huolehtia ruoanlaitosta, pyykinpesusta ja kodin askareista. Jos äidillä ei ole läheisiä auttamassa, voi apua pyytää vaikkapa työkavereilta tai naapureilta etukäteen ja varata pakkaseen valmiita helppoja ruokia.

Ensimmäiset viikot on hyvä rauhoittaa ja viettää perheen omaa "Babymoonia"

Riittävä lepo
Lapsen synnyttyä perheen vuorokausirytmi muuttuu. Useina vauvan syntymän jälkeisinä kuukausina jopa vuosina vanhemmat saavat nukkua aiempaa lyhyempiä jaksoja. Uuteen rytmiin sopeutuminen vie aikansa. Päiväunien ottamista voi harjoitella jo loppuraskaudessa. Ensimmäisen kuukauden aikana vauvan nukkuessa, tulisi vanhempienkin levätä. Kotitöiden tekoa voi siirtää tai tehdä vauvan ollessa hereillä. Pienokainen viihtyy yleensä hyvin ihokontaktitopissa tai kantoliinassa äidin tai isän touhutessa.

Suurin osa vauvoista imee vähintään kerran yössä usean kuukauden ajan. Yöheräämiset kannattaa ne tehdä itselleen mahdollisimman helpoiksi. Vauvan sänky kannattaa sijoittaa kiinni omaan sänkyyn, jotta herää vauvan varhaisiin nälän merkkeihin ja hänet on helppo ottaa imetettäväksi. Varhaisiin merkkeihin herääminen helpottaa sekä äidin että vauvan uudelleennukahtamista imetyksen jälkeen.Varaudu ja valmistaudu

Lue lisää tästä aiheesta:

Imetyksen Tuki Ry Vauva viereen nukkumaan

Vauva viihtyy rinnalla äidin plajasta ihoa vasten

Ensimmäisinä päivinä voit sitoa kantoliinan paljaalle iholle, jolloin vauva saa nauttia samalla ihokontaktista.

   
mama-licious