TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Bisfenoli-A kemikaalia tuttipulloissa

Jo muutaman vuoden ajan ympäristö- ja terveysjärjestöt ovat olleet huolissaan muoviastioissa käytettävästä Bisfenoli A -kemikaalista. Keväällä 2008 "The National Toxicology Program" nosti USA:ssa esiin huolensa siitä, että altistuminen bisfenoli A -kemikaalille raskauden aikana tai lapsuudessa saattaa vaikuttaa kehittyviin rintoihin, eturauhasiin, aikaistaa puberteettia, sekä aiheuttaa käyttäytymishäiriöitä lapsille. Kanada ensimmäisenä maailmassa harkitsi rajoituksia bisfenoli A:n käyttölle kulutustuotteissa. Asiasta nousi kohu USA:ssa ja Kanadassa sekä myöhemmin myös Euroopassa. BPA-kemikaalin turvallisuudesta on raportoitu hyvin ristiriitaisia tutkimuksia ja aihe jakaa asiantuntijoiden mielipiteet.

Bisfenoli A (BPA) on kemikaali, jota käytetään polykarbonaattimuovien valmistuksessa. Polykarbonaatti on kovaa, kirkasta tai sävytettyä taipumtaonta muovia, josta valmistetaan mm. mukeja, lautasia, ruoan säilytysastioita, tuttipulloja ja juomapulloja. Ajan kuluessa normaalikäytössä kemikaalia saattaa liueta tuttipulloista maitoon tai muuhun nesteeseen, erityisesti lämmitettäessä. Vuoden 2009 aikana useat tuttipullovalmistajat ovat siityneet BPA-vapaisiin valmistusmateriaaleihin. Tällöin pakkauksista löytyy merkintä BPA-vapaa.

BPA:ta on myös säilykepurkkien ja juomatölkkien sisäpinnoitteessa. USA:ssa ja Kanadassa äidinmaitokorvikkeet myydään yleisesti nestemäisenä säilykepurkeissa, joten myös tämä asia on noussut otsikoihin. Suomessa äidinmaidon korvikkeita ei pakata säilykepurkkeihin, joten siltä osin huoli on aiheeton.

Suosituimmille tuttipullomerkeille tehdyissä kokeissa todettiin, että polykarbonaatista valmistetuista tuttipulloista liukenee lämmitettäessä bisfenoli A -kemikaalia (5-8ng/ml). Laboratoriossa tehtyjen eläinkokeiden perusteella on todettu että näillä määrillä bisfenoli A aiheuttaa haittavaikutuksia ja sen takia se on terveysriski erityisesti vauvoille ja lapsille.

Pulloja testattiin ensin seisottamalla vettä pulloissa 24h ajan. Huoneenlämmössä pulloista ei liuennut veteen Bisfenoli A:ta. Kun pulloja lämmitettiin 80C, niistä liukeni huomattava määrä bisfenoli A:ta. Tämä on tärkeää, koska vauvan tuttipulloja yleensä lämmitetään tai niihin kaadetaan kiehuvaa nestettä. Lämmittäminen 80 asteeseen vastaa 60-100 normaalipesua ja kulutusta normaalioloissa.

BPA ei liukene helposti veteen, mutta se liukenee helpommin alkoholipitoisiin, happamiin ja rasvapitoisiin nesteisiin. Tämän takia bisfenoli A:ta liukenee enemmän maitoon, kuin veteen.

Sekä Pohjois-Amerikassa, että EU:ssa BPA:n turvalliseksi päivittäiseksi käyttörajaksi on asetettu 50ng/ml. Elintarviketurvallisuusviranomaiset ovatkin vakuuttaneet, ettei BPA:sta ole haittaa ihmisille. Useiden tutkijoiden mukaan tuo raja on kuitenkin liian korkea erityisesti, kun on kyse pienistä vastasyntyneistä vauvoista.

Pitkäaikaisesta altistumisesta kemikaaleille ei ole riittävästi tutkimustietoa. BPA:n mahdolliset riskit ovat suurimmat vauvoilla ja pienillä lapsilla, koska heidän elimistönsä ovat vasta kehittymässä eikä heidän kehonsa pysty poistamaan kemikaaleja samalla tavalla, kuin aikuisten. Huolestuttavaa on myös altistuminen kohdussa, jossa sikiön kehitys on herkässä vaiheessa. Raskaana olevien naisten, vauvojen ja lasten altistumista Bisfenoli A:lle tulisikin välttää.

Bisfenoli A:n terveysriskit

Bifenoli A on hormonihäiritsijä ja aiheuttaa soluissa samantyyppisen reaktion, kuin estrogeeni hormoni. Jopa vähäisen altistumisen on osoitettu aiheuttavan mm. seuraavia terveysriskejä:

 • eturauhas- ja rintasyöpä
 • ennenaikainen puberteetti
 • siittiöiden määrän väheneminen
 • ylivilkkaus
 • keskenmeno
 • diabetes
 • immuunijärjestelmän häiriöt

Suosituksia

Voit välttää lapsesi ja itsesi altistumista bisfenoli A:lle noudattamalla seuraavia ohjeita:

 • Käytä polypropyleenipulloja, joissa on kierrätyssymboli numero 5 tai kirjaimet PP. (Myös astiat, joissa on kierrätysnumerot 1, 2 ja 4 ovat turvallisia käyttää). Myös lasista valmistetut tuttipullot ovat yleistyneet viime aikoina.
 • Vältä käyttämästä polykarbonaatista valmistettuja pulloja ja astioita. Polykarbonaatista valmistetut tuotteet ovat kovaa kiiltävää ja kirkasta tai sävytettyä muovia, joissa on yleensä kierrätyssymboli numero 7 tai kirjaimet PC.
 • Jos käytät polykarbonaatti pulloja, älä käytä voimakkaita pesuaineita tai pese pulloja astianpesukoneessa. Puhdista ne käsin pesemällä lämpimässä vedessä. Kovalla harjalla voimakkaasti harjaaminen saattaa aiheuttaa muoviin naarmuja, joka lisää kemikaalien liukenemista.
 • Vältä lämmittämästä ruokia ja juomia polykarbonaattiastioissa, sillä Bisfenoli A liukenee nopeammin korkeissa lämpötiloissa.. Käytä mieluummin lasisia tai keraamisia astioita.
 • Lämmitä tuttipullot vesihauteessa. Älä lämmitä pulloja kiehuvassa vedessä tai mikrossa, sillä se saattaa lämmittää nesteen epätasaisesti sekä muovista saattaa liueta kemikaaleja.
 • Poista käytöstä vanhat, kolhiintuneet tai naarmiintuneet tuttipullot. Jos pullo sisältää bpa:ta, sitä saattaa liueta kolhuisista kohdista.
 • Vähennä säilykeruokien käyttöä, sillä säilyketölkkien sisäpinnoitteessa on bisfenoli A:ta
 • Käytä silikonitutteja. Poista käytöstä tutit, jotka ovat värjääntyneet, ohentuneet, tahmeat tai rikkinäiset.
 • Tuttipullot, tutit, rintakumit, rintapumpun osat ja säilytysastiat tulisi steriloida keittämällä ennen ensimmäistä käyttöä. Tämän jälkeen puhdistukseksi riittää pesu lämpimällä vedellä tai astianpesukoneen yläosassa. Vältä steriloimista mikroaaltouunissa tai liiallista keittämistä, sillä ne edistävät muovin haurastumista.
 • Jos käytät (urheilu)juomapulloa, valitse lasinen tai ruostumattomasta teräksestä (stainless steel) valmistettu pullo. Tämä on erityisen tärkeää lasten ja raskaana olevien kohdalla.

Amerikkalaisten terveysjärjestöjen koalitio "Baby's Toxic Bottle" vetosi jo vuonna 2008 jälleenmyyjiin ja valmistajiin korvaamaan BPA:ta sisältävät tuotteet turvallisemmilla vaihtoehdoilla. Tuolloin mm. USA:n lääke- ja elintarviketurvallisuusviranomainen FDA oli sitä mieltä, että BPA:ta sisältävät tuotteet olivat turvallisia käyttää. Tammikuussa 2010 myös FDA myönsi, että uusimpien tutkimusten valossa on jonkin verran syytä huoleen, erityisesti vauvojen ja pienten lasten kohdalla.

BPA-vapaiden pullojen tarjonta on lisääntynyt 

Useat suuret tuttipullovalmistajat yhdessä polykarbonaattiteollisuuden kanssa ovat vakuuttaneet, että heidän tuotteensa ovat turvallisia ja BPA:n liukeneminen on vähäistä. On totta, että BPA:lle altistuminen on vähäistä, ja liukenevat määrät ovat tämän hetkisten suositusten rajoissa, mutta tarjolla on myös vaihtoehtoisia tuotteita, jotka eivät sisällä BPA:ta. Näiden tuotteiden tarjonta on kasvanut vuoden 2009 aikana ja myös isot tuttipullomerkit ovat tuoneet markkinoille uusia BPA-vapaita pulloja. 

Me Bebesissä pidämme valikoimassamme ainoastaan Bisfenoli A-vapaita tuttipulloja, rintapumppuja ym. vauvojen ruokailuun liittyviä tuotteita. Tekemällä harkittuja tuotevalintoja haluamme myös tukea teollisuutta ja yrityksiä, jotka eivät käytä BPA:ta tuotteissaan.

Valikoimastamme löydät nyt suositut Lifefactoryn lasiset tuttipullot. Valikoimassamme olevat Lansinohin tuotteet on valmistettu polypropyleenimuovista ja Green to Grow -tuotteet on valmistettu PES-muovista.(polyethersulphone)

Lähteet:

U.S Health and Human Services

Environmental Working Group

Center For Health, Environment and Justice / Toxic Baby Bottle.com

Friends of the Earth Europe press release

Friends of the Earth Europe Full report

European Food Safety Authority

Bisphenol-a.org, Polycarbonaattiteollisuuden sponsoroima sivusto


kuva / kierratys_100.jpgJos haluat poistaa itsesi ja lastesi käytöstä haitalliset muoviastiat, voit etsiä niiden pohjasta kierrätysnumeron, josta yleensä selviää mistä materiaalista astia on valmistettu.


Vältä muoviastioita, joissa on kierrätyssymbolit:

3 tai V (PVC)
6 tai PS (polystyrene)
7 tai PC (muut muovit, mm. polykarbonaatti)

HUOM: Kategoria 7 pitää sisällään kaikki muut muovit, joten vaikka tuotteessa on symboli 7, se ei välttämättä ole valmistettu polykarbonaatista. Polykarbonaatista valmistettut tuotteet ovat yleensä kirkasta, taipumatonta muovia.

Seuraavat muovit eivät sisällä haitallisia kemikaaleja:

1 tai PETE tai PET (polyethylene terephtalate)
2 tai HDPE (highdensity polyethylene)
4 tai LDPE (low density polyethylene)
5 tai PP (polyprobylene)
PES (polyethersulphone)

Bisfenoli-A kemikaalia saattaa liueta kovista kirkkaista tuttipulloista erityisesti lämmitettäessä

   
mama-licious