TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Jäähy, mutta millainen jäähy

Kirjoittanut Judy Arnall

Oletko kyllästynyt pitämään ovea kiinni kun lapsesi yrittää päästä pois jäähyltä huoneestaan? Kyllästynyt siivoamaan sotkua, jonka lapsi saa aikaan raivotessaan huoneessaan? Turhautunut kun et saa lastasi rauhoittumaan ja ajattelemaan tekoaan jäähyllä?

Ehkä pitäisi tutkiskella jäähyn tarkoitusta tarkemmin. Jotkut vanhemmat käyttävät jäähyä rangaistuksena huonosta käytöksestä ja usein jäähylle laittamisesta voi syntyä suurempikin valtataistelu. Jotkut vanhemmat taas käyttävät jäähyä rauhoittumismuotona lapselle, jotta lapsi saisi tunteensa kuriin. Molemmissa tapauksissa lapsi usein pakotetaan tylsään paikkaan yksin, ilman vanhempaansa.

Alunperin jäähyn tarkoitus on poistaa kiukutteleva lapsi normaalista tilanteesta,  mutta lapsen kiukuttelu johtuu hänessä vellovista negatiivisista tunteista, eikä normaalista tilanteesta. Kun lapsi tappelee veljensä kanssa, hän lyö veljeään, koska tuntee itsensä vihaiseksi ja turhautuneeksi. Tässä tapauksessa lapsi onkin hyvä poistaa normaalista tilanteesta, mutta on hyvä ymmärtää, että lapsi tarvitsee tukea selvitäkseen negatiivisista tunteistaan. Joten jäähy toimii parhaiten, jos sitä ei käytetä rangaistuksena, vaan tapana käydä läpi lapsen tunteita ja oppia niistä.

Jäähyn ongelmat

Jäähy aiheuttaa lapselle monia ongelmia mutta tässä on viisi yleisintä. Ensinnäkin, lapsi hyvin harvoin ymmärtää miksi hän on jäähyllä. Aikuiset voivat luulla, että lapsi tosiaan miettii käyttäytymistään ja on pahoillaan, mutta lapsi usein suunnittelee kostoa ja miettii sitä vääryyttä jonka hän kokee istuessaan jäähyllä.

Toiseksi, jäähy aiheuttaa vihan tunteita niin vanhemmissa kuin lapsissa ja voi johtaa valtataisteluun jota kumpikaan ei voita.

Kolmanneksi, mitä vanhempi lapsi, sen vaikeampaa vanhemman on saada lapsi menemään jäähylle tai pysymään jäähyllä. Jääräpäiset lapset vastustavat jäähyä intohimoisesti, monissa kotiovissa on todisteet tästä! Jäähyn antaminen korostaa vanhemman valtaa, ei perheen rauhaa.

Neljänneksi, jäähy opettaa lapselle, että kun joku ihminen häiritsee tai ärsyttää sinua, on hänet parempi poistaa kuvioista. Toki haluamme opettaa lapsellemme, että hänen pitäisi itse oppia lähtemään sietämättömästä tilanteesta pois. Viimeiseksi, jäähy parantaa ehkä oireen, muttei kosketa perustana olevaa tunnetta tai tarvetta. Jotkut lapset ovat monta kertaa päivässä jäähyllä, kun heidän vanhempansa eivät osaa erottaa lapsen käyttäytymisestä hänen ilmaisemaansa tarvetta.

Aikuisetkin käyvät "jäähyllä", haluavat stressaantuneena omaa aikaa. He käyvät jumpassa, kävelyllä tai kuuntelevat hyvää musiikkia. Jäähyn käyttö on hyvä opettaa lapselle, mutta tapa, jolla jäähyä käytetään on tärkeä ymmärtää jotta pääsisimme hyvään lopputulokseen. Jäähyn pitäisi olla hyvä asia, ei asia jota pitää pelätä ja välttää.

Vanhemman antama jäähy on rangaistusmuoto ja sitä pitäisi välttää. Jos haluat oppia uuden tavan rauhoittaa lapsesi, keskity hänen tunteisiinsa, tekoihinsa ja paranna suhdettanne kun otat käyttöön uuden "Lapsen oman jäähyn".

Tässä viisi eroa Vanhemman ja Lapsen jäähyn välillä

Vanhemman antama jäähy (ei suositella)

MIKÄ: Käytetään rangaistuksena tai rauhoittamiskeinona

MILLOIN: lapsen käyttäytyessä huonosti komennetaan lapsi tiettyyn paikkaan tietyksi ajaksi

MITEN: Lapsen pitäisi olla tekemättä mitään ja miettiä miksi joutui jäähylle. Usein vanhempi lapsi on kuitenkin raivoissaan, kokee itsensä väärin kohdelluksi ja miettii kostoa. Nuorempi lapsi on ymmällään ja tunteidensa vallassa, eikä ymmärrä miksi hänet on hylätty.

KUKA: Vanhempi vaatii että lapsi on yksin, tekemättä mitään ja pois hänen silmistään.

MISSÄ: Vanhempi päättää paikan. Paikka on yleensä tylsä ja kolkko, kuten rappuset tai tuoli. Paikan on tarkoitus korostaa, että kyseessä on rangaistus.

Lapsen oma jäähy (suositellaan)

MIKÄ: Käytetään ainoastaan rauhoittumiskeinona

MILLOIN: Ehdota, että lapsesi itse poistuu tilanteesta rauhoittumaan, joko fyysisesti tai psyykkisesti. Anna lapsen itse päättää koska jäähy on ohi, hän on rauhoittunut ja valmis käymään tilannetta läpi.

MITEN: Vanhempi pysyy rauhallisena! Anna lapsellesi työkaluja hänen persoonallisuutensa ja osaamisensa mukaan häntä auttaaksesi. Kuulemalla oppiva lapsi rauhoittuu musiikilla. Visuaalisesti oppiva lapsi ehkä katsoisi mielellään videota tai piirtäisi. Asentoaisti-herkkä lapsi rauhoittuu rutistamalla pehmolelua, vanhemman hieroessa hänen selkäänsä tai hengitysharjoituksella. Opeta lapselle rentouttava hengitystapa. Tarjoa kosketusta, halia, hyväilyä, selkähierontaa. Ota lapsi syliin ja keinuta häntä. Sinä et hyväksy näin hänen huonoa käytöstään vaan rohkaiset häntä kosketuksen avulla hallitsemaan tunteensa. Kun lapsi hallitsee taas tunteensa, hän voi siirtyä ylikuormitetuista tunteistaan takaisin loogisiin tunteisiin ja oppia ja ajatella selvästi.

Kun lapsesi on rauhoittunut, voit opettaa ja näyttää hänelle miten olisi ollut järkevä käyttäytyä ja hän kuuntelee sinua!

KUKA: Kysy lapseltasi haluaako hän jutteluseuraa kun rauhoittuu. Ulospäinsuuntautuneet lapset haluavat usein puhua tapahtuneesta kun sisäänpäin suuntautuneet haluavat olla rauhassa ja yksin. Anna lapsesi valita.

MISSÄ: Lapsi saa itse päättää mikä paikka hänelle juuri silloin sopii parhaiten.

Älä tee arjestasi valtataistelua! Muista miten itse rauhoitut kun saat omaa aikaa. Jos luovutat valtataistelun, se ei tarkoita että lapsi "voittaa". Se tarkoittaa, että olet tarpeeksi kypsä  ymmärtämään mten tärkeää on oppia itse rauhoittumaan ja hallitsemaan tunteensa. Eikö se ole asia, jonka haluat lapsellesi opettaa?

Tavoitteena on siis opettaa lapsellesi keinoja hallita ja ymmärtää tunteitaan, eikä rankaista häntä hänen negatiivisista tunteistaan tai vielä haparoivista tavoista näyttää niitä. Muista aina selvittää tilanne sen jälkeen, kun olette molemmat rauhoittuneet. Opeta esimerkiksi vaihtoehtoisia tapoja selvittää riitoja veljen kanssa ja jutelkaa asioista, jotka saattavat näitä riitoja aiheuttaa.

Paras tapa alkaa käyttää lapsen omaa jäähyä ei ole ristiriitatilanteessa, vaan selitä ensin oman jäähyn merkitys, kun olette molemmat hyvällä tuulella. Korosta lapsellesi oman jäähyn hyviä puolia ja muistuta häntä sitten niistä riitatilanteessa. Seuraa miten lapsesi oppii itse rauhoittumaan ja saa lisää itseluottamusta. Olet onnistunut luomaan rakastavan ja myönteisen ilmapiirin lapsesi oppimiselle ja tulet näkemään loistavia tuloksia lapsesi käyttäytymisessä sekä suhteessanne!

Judy Arnall on kasvatuksen asiantuntija, kouluttaja ja viiden lapsen äiti. Hän on kirjoittanut kirjan Disclipine without distress: 135 tools for raising caring, responsible children without time-out, spnaking, punishment or bribery.

Julkaistu kustantajan luvalla, 2009

Jäähyllä lapsi rauhoittuu ja purkaa tunteitaan, mutta onko jäähy aikuisen asettama rangaistus, vai lapsen omaa aikaa.

   
mama-licious