TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Ymmärrä lastasi ja opi tuntemaan myös itseäsi

Tapasi olla lapsesi kanssa muotoutuu uskomuksistasi, vaistoistasi, kasvatuksestasi ja ympäristön viesteistä. Tiedät sen, koska käyttäydyt ehkä eri tavalla itkevän lapsesi kanssa kaupassa, oman äitisi luona tai kotona. Kaupassa ihmisten polttavien katseiden alla taivut helpommin lapsesi tahtoon, kotona laitat lapsen omaan huoneeseen rauhoittumaan ja mummolassa annat äitisi lohduttaa lastasi herkuilla.

Lapsen onkin hyvä oppia että eri paikoissa on eri säännöt ja eri ihmiset tulevat kohtelemaan häntä eri tavoin. Mummoilla on ehkä lupa hemmotella, mutta onko vanhemmalla lupa olla ailahtelevainen käytöksessään tilanteesta riippuen?

Tiedämme, että rutiinit tuovat lapsen arkeen turvallisuutta. Mutta eikö lapselle olisi tärkeintä tietää, että hän voi aina luottaa vanhempiensa tukeen ja ymmärrykseen, tilanteesta riippumatta?

Me vanhemmatkin olemme vain ihmisiä ja olemme päivästä riippuen väsyneitä, kiireisiä, stressaantuneita, iloisia, hassuja, unohtavaisia ja surullisia. Lapsen on hyvä nähdä tämä tunteiden kirjo ja oppia niistä. Meiltä lapsi saa myös mallin hoitaa näitä tunteita.

Päivästä riippumatta lapsen ja vanhemman suhteen sekä lapsen kehityksen kannalta tärkeintä on vanhemman empaattisuus ja ymmärrys häntä kohtaan.

Empaattinen kasvatus tukee lapsen ja vanhemman henkistä hyvinvointia
Tunteet, niiden tuomat tarpeet ja niiden vaatima ymmärrys on se, joka tekee meidät kaikki onnelliseksi ja henkisesti vahvoiksi. Voimme hyvin, kun meillä on edes yksi ihminen, johon voimme luottaa, joka ymmärtää meitä, lohduttaa tarvittaessa ja iloitsee kanssamme.

Ole oma itsesi, voit olla täydellinen tai epätäydellinen, kaikki kuuluu elämään. Sinulle, kuten lapsellesikin on vain tärkeää, että kun tarvitset tukea ja ymmärrystä, saat sen. Eri muodoissa tai eri ihmiseltä. Lapsellesi vain tämä ihminen on suuremmaksi osaksi aikaa sinä.

Tämä voi kuulostaa taakalta, mutta parhaimmillaan se on myös sinun oma polkusi henkiseen kasvuun. Lapsesi haastaa sinut jokaisella tunteen tasolla. Hän turhauttaa, ärsyttää, huolestuttaa, loukkaa ja tuottaa meille pettymyksiä - ja kaiken aikaa näyttää meille omat heikkoutemme ja kasvun paikkamme.

Aina ei jaksa olla tukena ja kuunnella, se on selvä. Mutta jos olet jo antanut lapsellesi vankan luottamuksen siitä, että häntä ymmärretään ja hän on tärkeä, lapsellasi on voimavarat päästä yli pettymyksistä. Hän ymmärtää, että sinulla on huono hetki ja että seuraavalla kerralla ehkä jaksat taas. Empaattinen kasvatus tekee lapsistakin empaattisia toisten tarpeille.

Kuuntele, mitä lapsesi tarvitsee juuri nyt?
Kuuntelemalla tarkasti lapsesi toiveita ja tarpeita opitte ymmärtämään toisianne. Kasvatat lapsestasi empaattisen, rakkautta antavan ja vastaanottavan, aidon ja tunteitaan näyttävän ihmisen. Ja jokaisella kerralla kun koette yhteisen ymmärryksen hetken,  myös sinä kasvat ihmisenä.

Kun lapsesi tarvitsee sinua, astu hänen pieniin kenkiinsä ja mieti mitä sinä haluaisit ja tarvitsisit tuossa tilanteessa. Miten sinä rauhoittuisit ja tulisit paremmalle tuulelle?

Aseta itsesi lapsesi asemaan:

-Olet vauva rattaissa ja itket. Haluatko turvalliseen syliin vai haluatko että rattaita vain työnnetään ja heilutellaan kovempaa?

-Sinua pelottaa nukkua yksin ja olet varma, että huoneessa on mörkö. Pyydät apua nukahtamiseen. Haluatko, että sinulle sanotaan, että olet jo iso, nyt nukkumaan! Vai haluatko että viereesi tullaan, kerrotaan, että mörköjä ei ole olemassa ja kerrotaan satu, joka vie ajatukset pois möröistä unten maille?

-Et ymmärrä mikset saa lelua kaupasta jonka niin kovasti haluaisit. Haluatko että sinulle selitetään miksi, autetaan ajattelemaan jotain muuta ja unohtamaan lelu vai haluatko että sinut vain raahataan pois kaupasta kiukkuisesti?

-Vatsasi on ihan täynnä, sanot ettet jaksa enää. Haluatko että sinut pakotetaan syömään lisää?

-Kun itket, haluatko hellään syleilyyn vai haluatko että sinua kannetaan kasvot menosuuntaan ja näet vain muita ihmisiä ja maisemaa, etkä sitä ihmistä kuka sinulle voisi lohdun tuoda?

-Sinulla on erittäin tärkeää asiaa, ratkeat innosta kertoa sen! Haluatko, että sinulle sanotaan "Ei nyt, mene leikkimään", vai että sinua kuunnellaan ja asiasta iloitaan kanssasi?

-Olet unohtanut nallesi tarhaan ja sinua harmittaa. Haluatko että sinua syytetään ja sinulle tiuskitaan että se oli oma syysi, vai että sinua lohdutetaan ja nauratetaan että nallella on jännittävää yökylässä tarhassa?

Kun lapsellasi on varmuus siitä, että kohtelet häntä kuten toivoisit että sinuakin kohdellaan; kunnioittaen, ymmärtäen ja rakkaudella, hänellä on valtavat voimavarat henkiseen kasvuun ja uuden oppimiseen.

Me sanomme että kasvatamme lapsiamme - mutta oikeastaan lapsemme kasvattavat myös meitä!

Lähde: Robin Grille, Heart to Heart Parenting
   
mama-licious