TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Synnytysympäristö

Synnyttäjän perustarpeita ovat yksityisyys, turvallisuudentunne, sekä inhimillinen tuki hänen valitsemiltaan henkilöiltä. Synnytysympäristöllä on suuri merkitys ja se vaikuttaa sekä äidin, että vauvan hyvinvointiin synnytyksen aikana.

Synnyttäjää ei saa häiritä

Eläimetkin etsivät synnyttäessään suojaisan ja turvallisen paikan. Ne hakeutuvat usein nurkkaan tai muuhun pieneen intiimiin tilaan. Päiväeläimet synnyttävät yöllä suojassa omilta lajitovereiltaan ja yöeläimet taas synnyttävät päivällä.

Useimmiten eläimet vetäytyvät omaan turvalliseen nukkumapaikkaansa tai piiloutuvat liinavaatelaatikkoon tai muuhun sopivaan piiloon. Eläimet eivät pidä siitä, että heitä tarkkaillaan synnytyksen aikana. Ylimääräinen häiriö pitkittää synnytystä, muuttaa synnytyksen kivuliaammaksi, epäsäännölliseksi ja vaikeaksi. Synnyttävän eläimen häiritseminen vaarantaa myös syntyvien poikasten hengen, sillä poikaset saattavat syntyä kuolleina tai emo ei ole kiinnostunut poikasistaan.

Jopa lauhkea lemmikkikoira saattaa purra isäntäänsä, jos sitä häiritään kesken synnytyksen.

Pieni ja intiimi tila

Myös me ihmiset olemme nisäkkäitä ja samalla tavalla tarvitsemme synnytysrauhaa, jotta keho toimisi tehokkaasti ja synnytys etenisi.  Synnyttäjäkin saattaa sulkeutua pieneen huoneeseen tai lukita itsensä vessaan saadakseen olla rauhassa.

Joskus synnyttäjä tuntuu piiloutuvan sängyn tai pöydän alle, mutta tämä on ihan normaalia synnyttäjän vaistonvaraista käytöstä. Hän hakee yksinkertaisesti rauhaa. Kotona tai sairaalassa suihku tai amme toimii hyvin pienenä ja suojaisana tilana, joka edistää äidin rentoutumista ja kehon luonnollista hormonitoimintaa.

Kotona tutussa ympäristössä äiti pystyy rentoutumaan ja synnytys etenee hyvin. Tunnelmaa voi lisätä soittamalla rauhoittavaa musiikkia ja sytyttämällä kynttilöitä.

Kotona tunnelmaa voi luoda oikeilla kynttilöillä, sairaalaan voi ottaa mukaan patterikynttilöitä. Kuva: Kati Molin

Romanttista tunnelmaa

Kohdun supistukset aikaansaava oksitosiinihormoni on sama hormoni, joka saa meidät kiihottumaan ja rakastelemaan. Parhaiten synnytystä edistääkin samantapainen ympäristö ja tunnelma, jossa kokisimme luonnolliseksi rakastelunkin.

Synnytyshuone Birth Centerissä Assago Goassa
Jotkut sairaalat ovat tiedostaneet synnytysympäristön merkityksen ja sisustaneet synnytyshuoneitaan kodinomaisiksi. Ulkolaisissa birth centereissä synnytyshuoneet onkin kalustettu normaaleiksi makuuhuoneiksi, mutta silti niistä löytyy kaikki synnytystenhoitoon tarvittavat  välineet.

Jotain omaa

Oman synnytyshuoneen viihtyvyyteen voi vaikuttaa ottamalla sairaalaan mukaan oman tyynyn, peiton tai pyyhkeen. Rauhoittavaa tunnelmaa voi luoda vaikkapa patterikynttilöillä. Kodinomasta turvallista tunnelmaa luovat myös oma kylpytakki ja yöpaita.

Pyydä synnytyshuoneeseen jumppamattoja, jumppapallo, säkkityynyjä ym.

Mahdollisuus liikkua vapaasti ja mukavasti

Usein synnytyshuoneessa on keskeisessä roolissa sänky, johon synnyttäjää ohjataan lepäämään. Synnytyksen etenemisen kannalta olisi kuitenkin parempi, että äiti pysyisi liikkeessä ja vaihtelisi aktiivisesti asentoa.

Monet äidit viihtyvätkin lattialla erilaisissa konttaus- ja polviseisonta-asennoissa. Omasta sairaalasta kannattaa kysellä jo etukäteen onko synnyttyshuoneeseen mahdollista saada jumppamattoja, jumppapalloa tai synnytysjakkaraa. Jos sairaalassa ei ole mattoja, voit ottaa omat joogamatot mukaan.

Tunnelmallinen vesisynnytyshuone Assagao Goassa. Katosta roikkuvasta lakanasta on helpottavaa roikkua synnytyksen aikana.

Oma peitto, tyyny ja kylpytakki auttavat luomaan myös sairaalahuoneeseen turvallisen kodinomaisen tunnelman.

   
mama-licious