TILAA ASIAKASKIRJE

Saat säännöllisesti tietoa tärkeistä äitiysaiheista, uutuustuotteista, tarjouksista, sekä Bebesinfo-tilaisuuksista.

Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja tilaa

Lisätietoja >>

HAKU

Etsi artikkeleita hakusanoilla.

Kestovaipat

Kestovaippailu on hauskaa ja helppoa!

Kestovaippailu on yleistynyt hurjaa vauhtia viimeisten vuosien aikana. Asiakaskyselymme mukaan jopa 33% Bebesin asiakkaista aikoo käyttää kestovaippoja. Uusia herkullisia kestovaippamalleja on markkinoilla uskomattoman paljon. Luonnonmateriaalista valmistettu kestovaippa on miellyttävämpi vauvan iholla, kuin kemikaaleja sisältävä hiostava paperivaippa. Kestovaippailu on myös ekologisempaa ja usein myös edullisempaa, kuin kertakäyttövaippojen käyttö.

Kestovaippoja voi käyttää myös osa-aikaisesti, eli kotona kestot ja kaupungilla liikkuessa tai öisin kertikset. Vaipanvaihtojen yhteydessä vauvaa voi käyttää pissalla ja siten yhdistää kestoiluun myös vessahätäviestintää. Vaikeinta kestoilussa on alkuun tietää minkälaisia vaippoja ostaa, kun tarjolla on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja. Tässä artikkelissa käymme läpi vaippailun perusasioita.

Kuva: Kati Molin

Terveellinen vaihtoehto

Kaikki vanhemmat haluavat lapsensa parasta, mutta aina vanhemmat eivät suinkaan ole tietoisia terveysvaikutuksista, joita liittyy erilaisiin vaippavalintoihin. Kertakäyttövaipat valmistetaan imukykyisestä selluloosakuidusta. Vaipat sisältävät myös hajusteita, väriaineita, myrkyllisiä kemikaaleja ja muovia.

Kertakäyttövaippa pystyy imemään 100 kertaisesti oman painonsa nestettä, johtuen sen sisältämästä natrium polyakrylaatti -kemikaalista. Kostuessaan natrium polyakrylaattirakeet muuttuvat geelimäisiksi helmiksi, ja imevät moninkertaisen määrän nestettä. Tämä sama kemikaali poistettiin tamponeista, kun sen todettiin olevan yhteydessä toksiseen sokkioireyhtymään ja allergiaan, sekä olevan tappavaa eläimille.

Natrium polyakrylaatin on todettu aiheuttavan ihoärsytystä erityisesti limakalvoille joutuessaan. Geeliä saattaakin tihkua vaipan läpi lapsen iholle, jos vaihtoväli pitkittyy. Ei ole tehty pitkäaikaisia tutkimuskia siitä, miten terveellistä on, että tämä kemikaali tulee kosketuksiin vauvan sukuelinten kanssa 24 tuntia vuorokaudessa yli kahden vuoden ajan.

Vaipat saattavat myös sisältää jäämiä dioksiinista, jota käytetään vaippavalmistuksessa. Dioksiinin on todettu aiheuttavan syöpää, maksavaurioita ja ihoärsytystä. Astmasta kärsiviä äitejä onkin kehoitettu välttämään kertakäyttövaippojen käyttämistä, koska niiden sisältämien kemikaalien on todettu aiheuttavan hiirille ärsytystä silmiin, kurkkuun ja nenään, sekä astmalle tyypillistä hengenahdistusta. Markkinoille on viimeaikoina tullut myös ekologisia kertakäyttövaippoja. Ne ovat kalliimpia, kuin merkkivaipat, mutta eivät yleensä sisällä klooria, väriaineita tai hajusteita, joten ne ovat terveellisempi vaihtoehto tavallisen kertakäyttövaipan tilalle.

Jos vauva saisi valita

Vaippa on lapsen alusvaate. Millaisissa alusvaatteissa sinä viihdyt? Vauva viihtyy kestovaipassa, sillä kuiva luonnonkuituinen materiaali tuntuu miellyttävältä ihoa vasten. Vaippa on hyvä vaihtaa kuivaan aina sen kastuttua. Näin ollen vauvalla on aina kuiva kangas ihoa vasten. Kun vauva tottuu kuivaan vaippaan, myös kasteluväli pitenee. Vauva oppii viestittämään milloin vaippa on märkä. Tämä lisää äidin ja vauvan välistä vuorovaikutusta. Vaippamateriaaleina hengittävimpiä ja terveellisimpiä ovat luonnonmateriaalit puuvilla, bambu, hamppu ja kuorivaipoissa villa.

Ekologisuus

Kertakäyttövaipat saattavat tuottaa puolet lapsiperheen jätemäärästä. Yhden kertakäyttövaipan maatuminen kestää kaatopaikalla jopa 500 vuotta. Kertakäyttövaippojen käyttö yleistyi 60-luvulla, joten ensimmäisetkään vaipat eivät ole vielä maatuneet. Vaippakeon mätäneminen hapettomissa olosuhteissa kehittää metaanikaasua, jonka arvellaan aiheuttavan noin 20% maapallon ilmastonmuutoksesta.

Taloudellisuus

Housumallisiin kertakäyttövaippoihin uppoaa helposti noin 900 euroa vuodessa, koko vaippailukautena noin 2000-2500 euroa. Jos käytät tarrallisia vaippoja, hieman vähemmän. Vuoden vaippaostojen hinnalla ostat kestovaippoja lapsen koko vaippakaudeksi. Toki kestovaippoihinkin rahaa saa kulumaan. Joskus niitä tulee ostettua ihan vaan sen takia, kun ne ovat niin kauniita. Kestovaippoja käyttävä lapsi oppii yleensä kuivaksi aikaisemmin, kuin kertakäyttövaippoja käyttävä, joten säästöä syntyy myös siitä. Lisäksi kestovaippoja voi kierrättää useammilla lapsilla.

Vaippojen pesu

Käytetyt vaipat ja vaippakuoret voit pestä normaalisti muun pyykin joukossa tai pestä koneellisen vaippapyykkiä kerran päivässä tai joka toinen päivä. Käytetyt vaipat voi kerätä esimerkiksi ilmavaan koriin, jossa ne eivät aiheuta hajuhaittoja odotellessaan pesuun menoa. Kakkavaipat voi huuhdella ensin ja jättää sitten korin reunalle kuivumaan. Voit myös liottaa likavaippoja ämpärissä. Veteen voi lisätä esim. eteeristä teepuuöljyä.

Villaiset vaippahousut ovat hengittävät ja ihoystävälliset. Kuva: Kati Molin

Ihmeellinen villa

Oletko koskaan ajatellut millaisia vaippoja isovanhempamme käyttivät, kun kertakäyttövaippoja ei ollut olemassa. Vastaus on villaisia vaippahousuja. Villa on ainutlaatuinen materiaali, eikä yksikään keinotekoinen materiaali pysty jäljittelemään sen ominaisuuksia. Kosteus siirtyy sisävaipasta villakuoreen, joka pystyy imemään jopa 40% oman painonsa verran kosteutta.

Villa säätelee lämpöä ja mahdollistaa ilman vaihtumisen vaipan sisällä. Villa tuntuu talvellä lämpöiseltä, mutta kesällä se on hengittävä ja viileä materiaali. Se on myös luontaisesti antibakteerinen. Villassa oleva lanoliini neutralisoi pissassa olevan ammoniakin, ja siitä johtuen pissan haju katoaa. Ammoniakki on myös yksi ihoärsytyksen aiheuttaja, joten villahousut auttavat myös pitämään vauvan ihon terveenä.

Villan ehdottomasti paras ominaisuus on sen ainutlaatuinen kyky puhdistaa itse itsensä reagoimalla ilman hapen kanssa. Jos villavaippahousut ovat kostuneet pissasta, niiden puhdistukseen riittää tuuletus.

Villavaippahousut pestään villan pesuun tarkoitetulla pesuaineella. Parasta villalle on kevyt käsinpesu. Jos pesukoneessasi on hellävarainen villanpesu- tai käsinpesuohjelma, voit pestä ne myös koneessa. Kakkatahrat puhdistuvat parhaiten sappisaippualla.

Lanoliinikäsittely parantaa kosteuden pitävyyttä

Käyttötiheydestä riippuen villaiset vaippahousut kannattaa käsitellä lanoliinilla noin joka kolmannen pesun jälkeen, tai 3-6 viikon välein. Liota noin ruokalusikallinen villanhoitoainetta lämpimään veteen. Lisää sen jälkeen haaleaa vettä ja liota puhtaat pestyt villahousut liuoksessa noin 15 minuutin ajan. Älä väännä tai rutista villahousuja, vaan kuivaa ne käärimäällä froteepyyhkeen väliin, kuosittele kosteana oikeaan muotoonsa ja ripusta kuivumaan tasaiselle pinnalle, ei kuitenkaan esimerkiksi lämpöpatterille.

Anna vauvalle paljon ilmakylpyjä

Anna vauvan joka päiviä nauttia myös ilmakylpyjä, eli aikaa ilman vaippaa. Poikavauvalle voit pukea vaikkapa puuvillaiset pikkukalsarit, niin säästyt suuremmilta vahingoilta. Jos pelkäät, että lapselle tulee kylmä, niin pue päälle löysät trikoohousut ilman vaippaa. Lampaantalja tai villainen hoitoalusta toimii mainiona ilmakylpyalustana, sillä siitä mahdolliset pisut voi kuivata pyyhkeellä tai sideharsolla ja taljan puhdistukseksi riittää tuuletus.

Lähteet:
Minni Niemelä: Kantoliina ja Kestovaippa
Lauren Feder: Natural Baby and Childcare
Mothering Magazine; The Joy of Cloth Diapers

Hengittävä luonnonmateriaaleista valmistettu vaippa on mielyttävä vauvan iholla.

Vauva kaipaa myös ilmakylpyjä

Likaiset vaipat odottavat pesua ilmavassa korissa.

   
mama-licious